Ο άντρας μου, με ξεφτιλίζει μπροστά σε κόσμο

1

Ο άντρας μου είναι πολύ ευέξαπτος και όταν θυμώνει, μου φωνάζει μπροστά στους φίλους μας ή στην οικογένειά μου. Αυτό με κάνει να νιώθω ανύπαρκτη, σαν να μην έχω καμία αξία για εκείνον. Τις προάλλες μας κάλεσε μια θεία του για φαγητό και επειδή νευρίασε με κάτι που είπα, άρχισε να ουρλιάζει και να με προσβάλλει μπροστά στη θεία του και στον αδερφό του. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τον θυμό του και προσπαθεί πολύ να το ελέγξει αλλά όταν το χάνει, πραγματικά εκρήγνυται. Του έχω πεί πολλές φορές κλαίγοντας ότι νιώθω ταπεινωμένη αλλά δεν βλέπω φως. Τι να κάνω;
Αμαλία

Αγαπητή Αμαλία,

Η δοκιμασία μιας σχέσης βρίσκεται στην επιβράβευση και όχι στη τιμωρία. Ο σύζυγός σας πρέπει να σεβαστεί τα συναισθήματά σας διότι όσο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας, θα σας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από εκείνον ενώ αν σας σεβαστεί, θα σας κάνει να ανοιχτείτε και να είστε ειλικρινής μαζί του. Η εμπιστοσύνη σε αυτό το σημείο, είτε θα δυναμώσει είτε θα χαθεί, ενώ είναι πιθανό ο ρόλος σας μέσα στο γάμο να συμβάλλει στο να μην σας σέβεται.

Από πού έμαθε αυτή τη συμπεριφορά; Πώς σχετίζεται με την παιδική του ηλικία και πώς απέκτησε αυτή την εικόνα για τη σχέση μεταξύ των συζύγων; Μήπως ο πατέρας του φώναζε στη μητέρα του ή το αντίστροφο και θεωρεί ότι αυτό είναι το μοντέλο του υιγούς γάμου; Αν οι γονείς του είχαν αυτού του είδους τη σχέση, μήπως ο ένας από τους δύο ανέχονταν το θυμό του άλλου; Ο δικός σας ρόλος μέσα στο γάμο, ποιος είναι; Παίρνετε τι αποφάσεις μαζί με τον σύζυγο ή είστε περισσότερο παθητική και συμφωνείτε μαζί του να αποφασίζει εκείνος; Διότι αν συμφωνείτε να τα κάνει όλα εκείνος, υπάρχει πιθανότητα-χωρίς φυσικά αυτό να τον δικαιολογεί που σας φέρεται άσχημα-ο θυμός του, να προέρχεται από το γεγονός ότι έχει αναλάβει περισσότερες ευθύνες από όσες αντέχει.

Ρωτήστε το σύζυγό σας αν υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί σχετικά με τις αποφάσεις μέσα στην οικογένεια και πείτε του ότι είναι τυχερός που παντρεύτηκε μια γυναίκα η οποία απαιτεί σεβασμό στα πλαίσια ενός υγιούς γάμου. Κι αφού επέλεξε για σύντροφο ζωής έναν άνθρωπο που πιστεύει στον εαυτό του και στην αξιοπρέπειά του, δηλαδή εσάς, ήρθε η ώρα να αλλάξει και εκείνος τον τρόπο που χειρίζεται την αναστάτωση μέσα στο γάμο σας.

Επιπλέον, ρωτήστε τον αν είναι δυσαρεστημένος από εσάς και το κρατάει μέσα του. Αποδεχτείτε τις υγιείς εκδηλώσεις θυμού από μέρους του αλλά όχι τη λεκτική βία. Να είστε πρόθυμοι να δεχτείτε το δικό σας μερίδιο ευθύνης για τα λάθη σας όχι όμως δικαιολογώντας τη συμπεριφορά του ως  αποτέλεσμα αυτών των λαθών. Το ότι κάνατε κάποια λάθη που πιθανόν να τον ενόχλησαν κάποτε ή να τον ενοχλούν, δεν του δίνει το δικαίωμα να σας ξεφτιλίζει.

Εάν ο σύζυγός σας συνεχίζει να εκφράζει το θυμό του ταπεινώνοντάς σας, θέστε τα όριά σας και αποτραβηχτείτε από την κατάσταση. Ξεκαθαρίστε του ότι τον αγαπάτε αλλά δεν θα μείνετε σε ένα γάμο όπου ο άλλος ξεσπάει πάνω σας. Ίσως να πρέπει να απομακρύνεστε κάθε φορά που σας ασκεί λεκτική βία, ώστε να πάρει το μήνυμα και έμπρακτα, πως η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή, κάτι που είναι πολύ πιθανό να τον κινητοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να δείτε μαζί κάποιον ειδικό, σε περίπτωση που δεν δείτε πρόοδο από τη πλευρά του.

Καταλαβαίνω ότι βιώνετε τον πόνο από τη συμπεριφορά του συζύγου σας ωστόσο η ασεβής συμπεριφορά απέναντί σας, δεν μπορεί να τον αφήνει με θετικά συναισθήματα ή την εντύπωση ότι μεν κλαίτε και του ζητάτε να μην το ξανακάνει , αλλά είστε ακόμη εκεί. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα το επαναλάβει αλλά παράλληλα, δεν τον βοηθάτε να καταλάβει πόσο καταστρέφει τη σχέση σας και τον εαυτό του.

Πηγή: http://www.askdrgayle.com/