Ναι, υπάρχουν και ευτυχισμένοι γάμοι!

0

Ως θεραπεύτρια, μεσίτρια και δικηγόρος, βλέπω πολλούς δυστυχισμένους ανθρώπους και πολλά ζευγάρια να λαχταρούν αυτό το «ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», που είχαν προγραμματίσει.

Αυτοί που είναι περισσότερο δυστυχισμένοι, δεν είναι σίγουροι για το αν θέλουν να μείνουν ή να φύγουν.

Για πολλούς από τους πελάτες μου, η πιθανότητα να ζήσουν έναν πραγματικά ευτυχισμένο γάμο φαίνεται μακρινή και απατηλή.

Ένας ευτυχισμένος γάμος δεν είναι μία μυθική ή μαγική εμπειρία. Είναι το τελικό αποτέλεσμα των πράξεων δύο ανθρώπων, που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ νοιάζονται ο ένας τον άλλον.

Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να εκτιμήσετε, παρ’ όλες τις προσπάθειές που κάνετε κατά καιρούς, για να «τσιγκλίσετε» ο ένας τον άλλον. Ή να τον πληγώνετε. Ή να τον τρομάζετε, στεναχωρείτε ή απογοητεύετε.

Η διαφορά μεταξύ παραμυθιού και πραγματικότητας είναι ότι, οι ευτυχισμένοι γάμοι δεν εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά. Στη πραγματική ζωή, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ευτυχισμένο γάμο, μαθαίνοντας μερικές δεξιότητες επικοινωνίας – συμπεριλαμβανομένου της ενσυναίσθησης και της συγχώρεσης – αλλά και την επιτυχή και συχνή εφαρμογή τους στο σύντροφό σας.

Ένα πράγμα που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι η διαφορά ανάμεσα σε ένα ευτυχισμένο και ένα δυστυχισμένο γάμο, είναι ότι στον ευτυχισμένο, ο κάθε σύντροφος ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ.

Θα σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό.

1. ΣΥΜΠΟΝΙΑ

Συμπόνια δε σημαίνει αλληλοεξάρτηση. Είναι μια υγιής άποψη πάνω στις ανάγκες, τις δικές σας, και του συντρόφου σας.

Είναι μία πολύ καλή αρχή, για να μάθετε και να εφαρμόσετε το θαύμα της ενσυναίσθησης.

2. ΑΠΟΔΟΧΗ

Αποδοχή είναι η ικανότητα να αγαπάς κάποιον γι’ αυτό που είναι – με όλα του τα ελαττώματα και όλες του τις παραξενιές – και όχι γι’ αυτό που θέλετε εσείς να είναι.

Είναι, επίσης, η αποδοχή της ανθρώπινης και θεϊκής σας φύσης, γνωρίζοντας ότι, και οι δύο, είστε πνευματικά όντα σε σώμα ενός ανθρώπου. Και πως ο γάμος, μπορεί να ενεργοποιήσει όλα τα μέρη μας.

3. ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Σεβασμός είναι η ικανότητα να βλέπετε και να σέβεστε τα καλά στοιχεία του συντρόφου σας. Ουδείς τέλειος, απλά είμαστε όλοι ο μοναδικός εαυτός μας.

Όπως είπε και ο Sam Keen: «Έχουμε έρθει για να αγαπάμε, όχι βρίσκοντας ένα τέλειο πρόσωπο, αλλά μαθαίνοντας να βλέπουμε ένα ατελές άτομο, τέλειο».

4. ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

Ενσυναίσθηση σημαίνει να ακούτε, να κατανοείτε, και να νοιάζεστε πραγματικά για τα συναισθήματα του συντρόφου σας και να μάθουν να κάνουν το ίδιο για εσάς.

Σημαίνει να γκρεμίζετε τους τοίχους γύρω από την καρδιά σας και τα φίλτρα, μέσω των οποίων κρίνετε ο ένας τον άλλον.

5. ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Το να αγαπάτε τον εαυτό σας σημαίνει να τον προσέχετε και να τον φροντίζετε με τον καλύτερο τρόπο, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Δώστε στον εαυτό σας την προσοχή, στοργή, εκτίμηση και αποδοχή που χρειάζεται. Τότε μόνο, θα μοιραστείτε αυτή την ευτυχία με το σύντροφό σας.

Ηθικό δίδαγμα: Οι μονόκεροι μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά οι ευτυχισμένοι γάμοι σίγουρα! Μπορείτε να έχετε και εσείς έναν, αν το προσπαθήσετε.

Πηγή: yourtango.com