Η μονογονεϊκή ζωή δεν είναι κακή

0

Συνήθως, όταν αρχίζετε να ψάχνετε τη θετική πλευρά σε πράγματα που νοούνται ως αρνητικά, οι άνθρωποι πού συχνά αναρωτιούνται αν κρύβετε κάτι ή αν δεν παίρνετε τη κατάσταση στα σοβαρά. Από αυτή τη νοοτροπία δεν θα μπορούσε να λείψει και η μονογονεϊκή ζωή η οποία νοείται ως κάτι αρνητικό θεωρώντας ότι ο έγγαμος βίος, είναι ο μόνος δρόμος στην ευτυχία. Σίγουρα, οι οικονομική πίεση και η έλλειψη χρόνου είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει πιο έντονα ένας άνθρωπος που μεγαλώνει τα παιδιά του μόνος του, όμως με τον καιρό μαθαίνει να τα διαχειρίζεται.

Μεγαλύτερος έλεγχος και ελευθερία
Μπορεί οι μονογονείς να μην έχουν την ευελιξία να τρέξουν στο σούπερ μάρκετ 10 λεπτά πρίν κλείσει για να αγοράσουν κάτι που ξέχασαν, όμως απολαμβάνουν την ελευθερία να μην πρέπει να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Μπορεί στο σπίτι μιας διγονεϊκής οικογένειας να μπαίνουν δύο μισθοί-και με τη σημερινή ανεργία, όχι πάντα-αλλά οι μονογονείς αποφασίζουν μόνοι τους πού και πώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους, όπως μόνοι τους αποφασίζουν αν και που θα πάνε διακοπές, τι φαγητό θα φάνε το βράδυ και τι πρόγραμμα θα δούν στη τηλεόραση. Επιπλέον, τα παιδιά των μονογονέων εξαιτίας των συνθηκών, γίνονται πιο ανεξάρτητα και μεγαλώνουν με ρεαλιστικές προσδοκίες αντί να ζούν μέσα σε ρόζ σύννεφο το οποίο μπορεί να «βρέξει» επικίνδυνα στην έφηβη ή ενήλικη ζωή τους.

Ως μητέρα που μεγαλώνει τις κόρες της μόνη της τα τελευταία 12 χρόνια, χαίρομαι πάντα όταν έρχονται παντρεμένοι φίλοι μου και μου λένε «Μα πώς τα καταφέρνεις;».  Με κάνει να νιώθω ξεχωριστή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολο. Δεν είναι. Όμως την αίσθηση ελέγχου που έχω στη ζωή μου, δεν την αλλάζω με τίποτα και τρέμω την ώρα που θα κάνω καινούρια σχέση και κατά κάποιο τρόπο, θα τη χάσω!

Μεγαλύτερη αφοσίωση
Κι ενώ παλιότερα είχατε να φροντίσετε σύζυγο, παιδιά, πεθερικά, σκυλιά και γατιά, πλέον έχετε μόνο τα παιδιά. Αυτό φυσικά δεν φαντάζει ως πλεονέκτημα σε περίπτωση που έχετε χάσει τον/τη σύζυγό σας, αλλά τουλάχιστον είστε εσείς και τα παιδιά και έχετε να φροντίσετε μόνο τους τρείς σας αυτή τη δύσκολη στιγμή. Επίσης οι μονογονείς, στρέφουν το 100% της προσοχής τους στα παιδιά όχι μόνο ελλείψει του άλλου γονέα αλλά και από άγχος για το πώς θα φερθούν στη νέα κατάσταση πραγμάτων, είναι δηλαδή κάπως πιο εστιασμένοι στα παιδιά τα οποία ακολουθούν μια σταθερή γραμμή, καθώς δεν γίνονται δέκτες αντικρουόμενων απόψεων μέσα στο σπίτι σχετικά με το τι είναι καλύτερο για εκείνα. Σε περίπτωση που έχετε πάρει διαζύγιο, τα παιδιά μπορεί ενδόμυχα να νιώθουν ανακουφισμένοι που άφησαν όλους τους καυγάδες πίσω τους.

Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
Ένας γονιός που τα έχει δεί όλα, ή σχεδόν όλα, στη ζωή του δεν έχει να φοβάται τίποτα πια και μεγαλώνει τα παιδιά του με το ίδιο μότο. Με το να λέτε όχι σε ό,τι σας υποτιμά και σας κάνει δυστυχισμένους, δίνετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα στα παιδιά σας προκειμένου στη ζωή τους να κάνουν το ίδιο ακόμη κι αν αυτό σημαίνει διάλυση του γάμου. Επιπλέον, όταν τα παιδιά βλέπουν αυτόν τον ένα γονιό να δουλεύει και να παλεύει να επιβιώσει, παίρνουν ένα εξίσου φωτεινό παράδειγμα, του πώς είναι να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες προσπαθώντας παράλληλα να μην στερήσεις τίποτα-ή σχεδόν τίποτα- από τα παιδιά σου.

Μεγαλύτερος έρωτας
Ναι, ναι μεγαλύτερος. Ο έρωτας μετά από μια απώλεια-κυριολεκτικά και μεταφορικά-είθισται να είναι μεγαλύτερος και κυρίως πιο βαθύς και ουσιαστικός. Διότι ο άνθρωπος που θα βρεθεί στο πλάι σας, θα το κάνει μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής σας, δηλαδή πλήρως συνειδητοποιημένος ότι σας αγαπάει γι’ αυτό που είστε, γι’ αυτό που ζείτε και κυρίως γι’ αυτό που φέρετε και θα φέρνετε πάντα μαζί σας: Τα παιδιά σας. Γιατί, όπως έχουμε πεί και σε πολλά προηγούμενα άρθρα, τα παιδιά είναι και θα είναι πάντα, το πιο θετικό κομμάτι και της πιο αρνητικής σχέσης!

Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο http://www.marrisonlaw.com/