Τί είναι χειρότερο; Να είσαι ή να νιώθεις μόνος;

«Τι είναι χειρότερο;  Να έισαι μόνος ή να νιώθεις μόνος; Νομίζω και τα δύο…. Από την άλλη όμως, παρέα μπορείς να βρείς. Αν βρείς όμως αυτό σημαίνει οτι σταματάς να νιώθεις μόνος; Δε νομίζω…

Χώρισα μετά από 2 1/2 χρόνια σχέσης, μέναμε μαζί. Κάναμε τα πάντα μαζί. Είχαμε μια υπεροχη σχέση. Έχει 2 υπέροχα παιδιά που τα αγαπάω και ας έφτανα κάποιες φορές στα όρια μου. Ήξερα και ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω τα πάντα. Δεν ήθελε άλλα παιδιά όμως «ή» δεν θέλει μαζί μου γιατί ίσως να μην του βγάζω το συναίσθημα και κάποια στιγμή να το κάνει με κάποια άλλη; Μάλλον το δεύτερο…. Και αυτό είναι που με έκανε να τον αφήσω. Όσο και να τον αγαπάω δε μπορώ να είμαι με κάποιον που δε θα νιώθω ασφάλεια την στιγμή που θα κάνουμε έρωτα. Κάθε φορά θα νιώθω φόβο. Τι θα γίνει αν κατά τύχη έρθει ένα παιδάκι; Θα το ρίξω γιατί αυτός μου είχε εξηγήσει τα θέλω του; Και με τα δικα μου θέλω τι γίνεται;

Εφυγα λοιπόν γιατί η ζωή είναι μικρή και θέλω να κάνω λάθη τα οποία μπορώ να αντέξω. Και δεν είμαι σίγουρη οτι μπορώ να αντέξω χωρίς ένα παιδάκι και με την σκέψη οτι μπορεί να έκανε με κάποια άλλη. Μην βιαστείς να πεις οτι είμαι εγωίστρια και οτι αυτό δείχνει πως δεν των αγαπάω πραγματικά. Σου λέω την ιστορία μου, αλλά είναι αδύνατον μέσα σε ένα mail να σου δείξω τις στιγμές μας και να σου πω όλα όσα έχουμε κάνει ο ένας για των άλλον. Μην αρχίσεις να μου λες οτιδήποτε πιστεύεις » εσυ» οτι νιώθω «εγώ». Η αλήθεια είναι αυτό που σου γράφω εγώ.

Νιώθω μόνη μου λοιπόν και αυτό είναι χειρότερο! Και δε με νοιάζει να με καταλάβει κάποιος. Μου φτανει που δεν με ξέρετε και δε θα πείτε «σου τα έλεγα εγώ. Κάποια στιγμή θα χωριζες. Τον έβλεπα.» Δεν έβλεπε κανένας από τους δικούς μου τίποτα. Απλά δεν τον συμπαθούσαν γιατί όταν ήμουν μαζί του, ένιωθα βασίλισσα. Ένιωθα δυνατή και του χαριζα  απλόχερα κάθε μου στιγμή. Άνθρωποι υπάρχουν πολλοί! Στιγμές και ευκαιρίες όμως, ΛΙΓΕΣ!!»

Χρύσα

Απαντάει ο  Ψυχολόγος και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος 

Σε αυτή την επιστολή δεν υπάρχει κάποιο σαφές ερώτημα. Μοιάζει περισσότερο ως κατάθεση ψυχής  ή ως απολογία. Αλλά διερωτώμαι σε ποιόν πραγματικά απευθύνεται; Προς τον εαυτό, προς τον Άλλο, προς κάποιον σημαντικό απ το παρελθόν, προς τον ειδικό, προς όλα τα μέλη της κοινότητας;

Ποια είναι η ανάγκη σου να καταθέσεις αυτές τις γραμμές της δική σου αλήθειας (η οποία τυγχάνει και η μόνη πραγματική στο βαθμό που  μόνο εσύ μπορεί να γνωρίζεις την ζωή σου).

Μοιάζει να απεχθάνεσαι  την κριτική και σπεύδεις να την προκαταλάβεις  «Μην βιαστείς να πεις ότι είμαι εγωίστρια και ότι αυτό δείχνει πως δεν τον αγαπάω πραγματικά”, αλλά ποιος σου έμαθε αλήθεια  πως είναι  εγωιστικό να έχεις θέλω;

Ποιος άραγε σε περίμενε στην γωνιά για να σου κλείσει το μάτι πονηρά λέγοντας «Σου τα λεγα εγώ;».

Σίγουρα δεν χρειάζεσαι κριτική (υποθέτω πως είχες αρκετή από δαύτη στην ζωή σου). Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως δεν το δημιουργούν οι όποιες αποφάσεις μας αλλά τα αισθήματα ενοχής και θυμού που έρχονται από την ιστορία μας..

Μου αρέσει πάντως ο καθαρός και αξιοπρεπής τρόπος που θέτεις τα ζητήματα. Η γραφή σου δείχνει άνθρωπο συγκροτημένο που γνωρίζει το κόστος των αποφάσεων και είναι έτοιμος να το αναλάβει.

Είναι εξαιρετικό αυτό που έγραψες «Έφυγα λοιπόν γιατί η ζωή είναι μικρή και θέλω να κάνω λάθη τα οποία μπορώ να αντέξω.»

Σίγουρα υπάρχει πόνος και μοναξιά τώρα,  αλλά φαίνεσαι αποφασισμένη  να πληρώσεις το κόστος. Τιμώ και θαυμάζω την περήφανη  στάση σου.

Στην ζωή αξίζει να θυσιάσουμε κάποια πράγματα για κάποια άλλα  που θεωρούμε πιο σημαντικά.

Σου εύχομαι καλή τύχη, αν και πιστεύω πως είσαι πολύ δυναμική για να αφήνεις  τα πράγματα στην τύχη τους…

Κωνσταντίνος Μπλέτσος 
Ψυχολόγος-Υποψήφιος Διδάκτωρ Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ανατολής 9-15, 1ος Όροφος
ΤΚ 14231, Νέα Ιωνία Αττικής.
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 6977 925414
Email: bletsos@gmail.com & info@bletsos.net
Web: http://www.bletsos.net/

*Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι τυχαία και δεν απεικονίζει τα πραγματικά πρόσωπα.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.