Μόνοι τη Καθαρά Δευτέρα; Υπάρχει λόγος!

0

Ξυπνάς το πρωί με βαρύ κεφάλι. Τα κανάλια και τα ραδιόφωνα παίζουν από νωρίς νταούλια και κλαρίνα λες και βρίσκονται σε άλλο κόσμο. Ή είσαι εσύ που βρίσκεσαι σε άλλο κόσμο. Στον κόσμο που τα παιδιά σου, σήμερα Καθαρά Δευτέρα, είναι με τον άλλο γονιό, που οι φίλοι σου είτε έχουν φύγει για τριήμερο είτε είναι επίσης στο δικό τους κόσμο και που οι γονείς σου, σε παίρνουν τηλέφωνο κάθε μισή ώρα να δούν αν είσαι καλά και στο μεταξύ να σου πετάξουν και ένα «Καλά να πάθεις», να φτιάξεις διάθεση. Ή στον κόσμο που μόλις χώρισες ή μόλις ανακάλυψες το πραγματικό πρόσωπο του άλλου και πήρες τα παιδιά σου κι έφυγες ή δεν έφυγες αλλά έφυγε ο άλλος. Και φέτος πρώτη χρονιά που δεν θα «γιορτάσετε» μαζί (το γιορτάσετε σε πολλά εισαγωγικά γιατί στην ουσία όλες αυτές τις Σαρακοστές δεν το γιορτάζατε, εσύ απλά έκανες το κορόιδο και ο άλλος οργίαζε…).

Αν λοιπόν είσαι μόνος ή μόνη σου, φτιάχνεις καφέ, ανάβεις τσιγάρο κι αρχίζεις να σκέφτεσαι που πήρες τη ζωή σου λάθος ενώ χτυπάς και το σουβλάκι που περίσσεψε από χθες. Ή ξυπνάτε με τα παιδιά, τους λες ότι είναι Καθαρά Δευτέρα αλλά φέτος δεν προλάβατε να πάρετε αετό και δεν πειράζει θα πάτε στη παιδική χαρά να παίξουν. Και να σου πω κάτι; Μπορεί να ακουστεί αντι-συμβατικό αλλά τα έθιμα έχουν αξία όταν οι άνθρωποι τα τηρούν με τη καρδιά τους. Αν στη ζωή σου έχεις σοβαρά θέματα, αν σε χτύπησε, αν χωρίσατε, αν τα παιδιά είναι με τον άλλο γονιό, κακά τα ψέμματα δεν υπάρχουν έθιμα όπως δεν υπάρχουν και γιορτές, με την έννοια που υπήρχαν πιο παλιά. Είναι μια πραγματικότητα που την παίρνεις πακέτο με το διαζύγιο ή την απώλεια του/της συζύγου και με τον καιρό μαθαίνεις να την αποδέχεσαι.Φέτος λοιπόν, κανείς δεν σε αναγκάζει να ανέβεις σε ένα λόφο και να αρχίσεις τα τσάμικα με άλλους νοματαίους, ούτε να φας λαγάνα ούτε ταραμά. Κανείς δεν σε υποχρεώνει να ακολουθήσεις τα ήθη και τα έθιμα αν μέσα σου υποφέρεις και κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει, αν αυτό είναι που φοβάσαι.

Σήμερα Καθαρά Δευτέρα λοιπόν, μπορείς να φτιάξεις ένα ωραίο ρύζι με λαχανικά που είναι και γρήγορο, να περάσεις από μια κοντινή καφετέρια να πάρεις έναν καφέ και να πάρεις τα παιδάκια σου να πάτε στο πάρκο ή στη παιδική χαρά. Να τα βλέπεις να ανεβαίνουν στις τσουλήθρες και στις κούνιες, να πιείς τον καφέ σου στα δέντρα και να ανοίξει το μυαλό σου και το μάτι σου, να παίξεις μπάλα μαζί τους, να τα χαρείς όσο δεν τα χαίρεσαι τις άλλες μέρες που πήζεις στη δουλειά. Ή αν δεν έχεις τα παιδιά μαζί σου, μπορείς να πάρεις πέντε φίλους να πάτε να χτυπήσετε τσίπουρα ή μπορείς να «χτυπήσεις» ένα δίωρο αφρόλουτρο, να ψήσεις και ένα ψαράκι στο φούρνο, να φας και να κοιμηθείς. Ή να πάρεις μια φίλη και να πάτε μια βόλτα μέχρι το Φλοίσβο να πιείτε καφέ. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες, με τη διαφορά ότι δεν πας στη δουλειά και ότι πετάς αετό και τρώς λαγάνα. Η διάθεση είναι που κάνει τα πράγματα διαφορετικά, όχι  μια ημερομηνία….

Η μοναξιά στη ζωή των ανθρώπων, καμιά φορά δεν είναι τυχαία. Είναι όπως το τούνελ που πρέπει να περάσεις υποχρεωτικά από κάτω, για να φτάσεις απέναντι. Είναι η περίοδος αυτή που λίγο καιρό αργότερα- έχοντας κάνει τη ζωή σου καλύτερη και ξανά από την αρχή-θα θυμάσαι σαν ένα μακρινό όνειρο, σαν κάτι που έπρεπε να περάσεις για να εκτιμήσεις το μετά. Και το μετά, είναι οι αμέτρητες Καθαρές Δευτέρες που θα ζήσεις χαμογελαστός/ή και σίγουρος/η ότι κάποτε έκανες το καλύτερο για σένα και τα παιδιά σου!

Πολλές καλές Σαρακοστές…στο μέλλον!

*Υστερόγραφο: Επίσης, θα είμαστε εμείς εδώ όλη μέρα μαζί σου. Δεν νιώθεις καλύτερα; (not).