Μόνοι μπαμπάδες, μεγαλώνουν κόρες

0

Οι μόνοι μπαμπάδες, ανεξάρτητα από το αν είμαστε διαζευγμένοι ανύπαντροι ή χήροι, αντιμετωπίζουμε μοναδικές προκλήσεις σήμερα ειδικά όταν μεγαλώνουμε κορίτσι. Είτε λοιπόν έχετε τη μέριμνα της κόρης σας είτε όχι, σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικά tips που θα σας διαφωτίσουν ως προς το συναισθηματικό και πρακτικό κομμάτι της ανατροφής της, ώστε να μπορείτε τουλάχιστον να αντιδράσετε φυσιολογικά σε μια πιθανή ανακοίνωση του τύπου «Μου ήρθε περίοδος»!

Όχι μόνοι σας
Οι περισσότεροι μπαμπάδες σκεφτόμαστε πόσο σημαντικό είναι το γυναικείο πρότυπο για ένα κορίτσι και δεν έχουμε άδικο. Για ορισμένους, το γυναικείο αυτό πρότυπο βρίσκεται στο πρόσωπο  της γιαγιάς, της θείας ή άλλου θηλυκού μέλους της οικογένειας, και όποιο κι αν είναι αυτό, είναι πολύ σημαντικό για να μεγαλώσει σωστά η κόρη σας. Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να τη βοηθήσετε, να συνδεθεί με το συγκεκριμένο γυναικείο πρότυπο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επικοινωνήστε
Πολλοί άντρες έχουμε την νοοτροπία του «διορθωτή» στις σχέσεις μας και στις ζωές μας. Οι άντρες είμαστε τόσο καλοί ακροατές όσο χρειάζεται για να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε άμεσα. Ωστόσο οι κόρες μας δεν χρειάζονται πάντα την συμβολή μας, στο να λυθούν τα θέματά τους. Περισσότερο προτιμούν απλώς να ακούμε τα προβλήματά τους και κατόπιν να τις βοηθάμε να βρούν τη λύση μόνες τους. Για να γίνει λοιπόν μια τέτοια γραμμή επικοινωνίας, η καθημερινή σας προτεραιότητα, χρειάζεται χρόνο, υπομονή και προθυμία.

Διδάξτε τη να λύνει τα προβλήματά της, μόνη της
Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι κόρες μας συνήθως χρειάζονται κάποιον να τις ακούσει και όχι να τις βρεί τη λύση. Καθίστε μαζί της, συζητήστε το πρόβλημά της και αναλύστε τις εναλλακτικές και τα συμπεράσματα. Με αυτόν τον τρόπο την μαθαίνετε να λύνει τα προβλήματα της μόνη της χωρίς να στηρίζεται στον μπαμπά για να τα διορθώσει. Μια τέτοια τακτική, θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει δυναμικά στη ζωή.

Μην τη σώζετε και μην την υπερ-προστατεύετε
Από την εμπειρία μου γνωρίζω καλά πως κανένας πατέρας δεν έχει πρόβλημα να γίνει για την κόρη του, ο ιππότης που θα τη σώσει καβάλα στο άλογό του. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να μάθω στις κόρες μου να αντιμετωπίζουν μόνες τους, τις προκλήσεις και τα προβλήματα. Εάν υπερ-προστατεύετε την κόρη σας, με τον καιρό θα την μετατρέψετε σε ένα νωθρό και εξαρτημένο άτομο. Αφήνοντας τη να πάρει μερικά ρίσκα, ενισχύετε την αυτοπεποίθησή της για όλες τις φορές που εσείς δεν θα βρίσκεστε εκεί για να τη σώσετε!

Μπείτε στη ζωή της
Νομίζω πως για έναν μπαμπά είναι γενικότερα πιο εύκολο να συμμετέχει ενεργά στη ζωή του γιού του- ίσως επειδή τους συνδέουν περισσότερα κοινά χόμπι και ενδιαφέροντα-από ότι της κόρης του. Ωστόσο και η κόρη σας χρειάζεται την υποστήριξή σας. Παρακολουθήστε τις γιορτές του σχολείου της, πηγαίνετε συχνά μαζί για ψώνια, δώστε το παρόν όταν έρχονται οι φίλοι της στο σπίτι. Δημιουργήστε ευκαιρίες για να περνάτε χρόνο μαζί και σύντομα θα δείτε τη σχέση σας να ανθίζει!

Τι γίνεται με τα ραντεβού και τον έρωτα;
Η μεγαλύτερη συναισθηματική πρόκληση ενός μόνου πατέρα, είναι να βοηθήσει την κόρη του να περάσει από την ήβη, στην εφηβεία. Πολλοί μόνοι μπαμπάδες που τα κατάφεραν σε αυτό το θέμα, συστήνουν να είστε ευθείς και ειλικρινείς. Βοηθήστε τη να κατανοήσει γιατί είστε λίγο νευρικοί με τις ερωτικές της σχέσεις, να καταλάβει τί συμβαίνει με τα συναισθήματα το σώμα και τις ορμόνες της ενώ θα πρέπει να είστε έτοιμοι και για μερικές στιγμές αμηχανίας. Η στήριξη ενός γυναικείου προτύπου όπως αναφέραμε πιο πάνω, θα σας βοηθήσει σημαντικά στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Ξέρω καλά πως για εσάς τους μόνους μπαμπάδες είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνετε μια κόρη, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε. Εάν δείξετε ευαισθησία και αφιερώσετε χρόνο στη σχέση σας μαζί της, θα πάρετε πολλή μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας  τον εαυτό σας να εξελίσσεται σε έναν σπουδαίο μπαμπά που μεγαλώνει μία σπουδαία κόρη!

Πηγή: Fatherhood.about.com

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία ή άποψη με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.