Μονογονείς και ενοχές

0

Υπάρχει κάτι που λέγεται «ενοχές» και αν είστε μονογονέας, βάζουμε στοίχημα πως τις γνωρίζετε πολύ καλά!

Είναι οι ενοχές ότι δεν πήρατε τις αποφάσεις που «έπρεπε» ώστε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ένα «σταθερό» διγονεικό περιβάλλον.  Οι ενοχές ότι δεν είστε ικανοί να δώσετε στα παιδιά σας όλες τις παροχές και τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να έχουν μέχρι σήμερα. Οι ενοχές ότι δεν προσπαθήσατε αρκετά να σώσετε τη σχέση ή το γάμο σας με τον άλλο γονέα. Οι ενοχές ότι αν ήσασταν πιο δυνατός/ή, το παιδί σας σήμερα θα ζούσε με δύο γονείς.

Μη με παρεξηγείτε, δεν περιφέρομαι όλη μέρα μέσα στο σπίτι σκεπτόμενος πόσο απαίσιος άνθρωπος είμαι ή πόσο απαίσια είναι η ζωή των παιδιών μου ούτε οι άλλοι μονογονείς λειτουργούν έτσι. Πιστεύω πως ο τρόπος ζωής μου είναι μέχρι στιγμής καλός, το ίδιο και ο τρόπος ζωής των παιδιών μου αλλά και των περισσότερων μονογονέων και των οικογενειών τους.

Όμως κάθε τόσο συμβαίνει κάτι ή λέει το παιδί μου κάτι ή καμιά φορά βρίσκομαι αντιμέτωπος με τη πραγματικότητα και σκέφτομαι πως αν είχα κάνει άλλες επιλογές, η ζωή του παιδιού μου θα ήταν καλύτερη ή τουλάχιστον διαφορετική αν ο μπαμπάς, μέσα στη σχέση του, είχε λειτουργήσει καλύτερα ή διαφορετικά. Φαντάζομαι πως το ίδιο αισθάνεται και η πρώην γυναίκα μου.

Και ακριβώς σε αυτό το σημείο, μπαίνουν οι ενοχές. Και υπάρχει μόνο μία θεραπεία για αυτές που ονομάζεται «Προσγείωση στην πραγματικότητα». Η πραγματικότητα είναι ότι ,είτε σε μία πυρηνική είτε σε μία μονογονεϊκή οικογένεια, πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα και προκλήσεις που επηρρεάζουν αρνητικά τα παιδιά. Το είδος των προβλημάτων είναι αυτό που διαφέρει ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές οικογένειας και τίποτα άλλο!

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή δεν είναι ποτέ σταθερή για κανέναν. Καμιά φορά ξεγελιόμαστε αλλά η αλήθεια είναι πως το χαλί μπορεί να τραβηχτεί κάτω από τα πόδια μας, ανά πάσα στιγμή.

Η αλήθεια είναι ότι τα προτερήματα και οι ευκαιρίες είναι μόνο στο μυαλό. Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους, προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες, δύσκολες συνθήκες και μεγάλα προβλήματα. Και στοιχηματίζω ότι αν ρωτήσετε έστω και έναν από αυτούς τους ανθρώπους, θα σας πεί ότι αυτά ακριβώς ήταν τα εφόδιά του στη ζωή. Ότι το περιβάλλον από το οποίο προήλθε, ήταν η ευκαιρία του.

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση ή ο γάμος σας, τελείωσε επειδή δεν μπορούσε να πετύχει. Ως μονογονείς, μερικές φορές το ξεχνάμε αυτό. Γνωρίζουμε τόσα πολλά τώρα και ξεχνάμε όσα από αυτά δεν γνωρίζαμε πρίν γίνουμε μονογονείς. Έχουμε προοπτικές, ικανότητες και γνώσεις που δεν είχαμε, ακριβώς επειδή η σχέση μας τελείωσε. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το άτομο που ήμασταν, με το άτομο που είμαστε. Είναι άτοπο και άδικο.

Η δύναμη δεν έχει καμία σχέση με την οικογενειακή κατάσταση. Η δύναμη έχει να κάνει με τη προσωπικότητα, με την ακεραιότητα και τη σταθερότητα ή μη του χαρακτήρα κάθε ενός από εμάς.

Η ζωή είναι αυτή που είναι. Εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε, εκεί που είμαστε και αυτά είναι όσα έχουμε. Από εμάς εξαρτάται πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα της νέας μας ζωής και πως θα τα αξιοποιήσουμε για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και το χαρακτήρα των παιδιών μας. Αν δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά, θα αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα, τις ενοχές που κουβαλάμε σχεδόν πάντα ως μονογονείς.

Πηγή: babble.com