Μην κρίνεις τους μόνους γονείς. Δεν έχεις ιδέα, τί περνάνε…

0

Ο μονογονεϊκός ρόλος είναι εξαιρετικά δύσκολος και για τις περισσότερες μητέρες ή πατέρες, που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, είναι ένας συνεχής αγώνας να ισορροπήσουν οικογένεια και εργασία.

Η Αριάδνη, μητέρα τριών παιδιών και καθαρίστρια στο επάγγελμα, περιέγραψε την καθημερινή μάχη της για την ανατροφή των παιδιών και τις δυσκολίες του επαγγέλματός της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η ανταπόκριση άλλων γονιών, που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις ήταν συντριπτική.

«Πάντα αισθανόμουν ένοχη, που δεν είχα και δεν έχω χρόνο για τα παιδιά μου. Δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω, να παίξω μαζί τους, ούτε καν να παραστώ στις σχολικές τους εκδηλώσεις», είπε η Αριάδνη στο Facebook.

«Τουλάχιστον μαγειρεύω, καθαρίζω, πλένω τα ρούχα τους και τους αφιερώνω τα σαββατοκύριακά μου και κανένα ρεπό. Αλλά δεν μου αρκεί. Θα ήθελα να έχω έναν πιο ενεργό ρόλο στη ζωή τους», πρόσθεσε.

«Μέχρι τις 6 τουλάχιστον εργάζομαι και όταν γυρίσω, τρέχω να μαγειρέψω, να έχουν φαγητό για την άλλη μέρα, να συμμαζέψω και να βάλω κανένα πλυντήριο».

«Αγωνίζομαι να τα προλάβω όλα και στο τέλος της ημέρας, νιώθω εξαντλημένη. Νιώθω, ότι όλα έχουν πέσει πάνω μου, ότι πρέπει να κάνω αγώνα δρόμου, για να τα προλάβω και να είμαι συνεπής και δεν μένει ούτε ένα λεπτό για μένα, ούτε καν να χαλαρώσω, πόσο μάλλον να βγω να γνωρίσω κόσμο».

Η Αριάδνη, που είναι 45 ετών, έχει τρία παιδιά ηλικίας 6, 12 και 17 ετών, δήλωσε, όπως και πολλοί άλλοι μόνοι γονείς, ότι δεν έχει βοήθεια από κανέναν.

«Δεν έχω γονείς, να με βοηθήσουν. Δεν υπάρχει οικογενειακή ούτε οικονομική υποστήριξη από κανέναν και η κοινωνία δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να ασκεί κριτική».

«Όλοι έχουν τις ζωές τους, άλλοι είναι πιο χαλαροί, άλλοι έχουν πιο πολλές ευθύνες, άλλοι εργάζονται και άλλοι ασχολούνται με τα χόμπι τους, για να σκοτώσουν το χρόνο τους. Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα εργάζονται και παράλληλα, κρατάνε ολόκληρο σπίτι με αποτέλεσμα να φτάνουν στην εξάντληση μια ώρα αρχύτερα».

«Να κρίνεις τον εαυτό σου, αν τα κάνεις όλα σωστά, είναι λίγο δύσκολο. Έχεις τους άλλους να σε κρίνουν με το παραμικρό», πρόσθεσε.

«Προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή είναι να μπορώ να εργάζομαι, για να πληρώνω τους λογαριασμούς μου και να συντηρώ τα παιδιά μου κι εμένα και όποιος με κατακρίνει, ότι είμαι απούσα από τις ζωές των παιδιών μου, να κοιτάξει την καμπούρα του».

«Στην τελική, δεν ήταν επιλογή μου, που ήρθαν έτσι τα πράγματα και δεν μπορώ να κάνω κάτι, για να τα αλλάξω, ούτε μπορώ να προσπαθήσω περισσότερο».

Η Αριάδνη συμβουλεύει όσους την κατακρίνουν: «Σκέψου, πριν σχολιάσεις αρνητικά κάποιον. Πριν τον καταδικάσεις, δως του μια χείρα βοηθείας».

«Το εννοώ, όταν λέω, ότι οι μόνοι γονείς κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν».

Μετά την ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έγινε ένας χαμός από χρήστες, που έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Μια μαμά έγραψε: «Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Είμαι μόνη μαμά 4 παιδιών και προσπαθώ καθημερινά να συνδυάσω δουλειά και σπίτι και κάθε μέρα, που περνάει, νιώθω όλο και πιο εξαντλημένη! Μην ακούς κανέναν. Να θυμάσαι, ότι κάνεις εξαιρετική δουλειά και τα παιδιά σου μεγαλώνοντας θα το αναγνωρίσουν και θα σε ευχαριστούν σε όλη τους τη ζωή».

Η Αριάδνη πήρε κουράγιο από την ανταπόκριση, που είχε η ανάρτησή της και συνειδητοποίησε, ότι πίσω από κάθε κλειστή πόρτα κανείς δεν ξέρει, τί γίνεται. Όλοι έχουν τα προβλήματά τους και ας μην το δείχνουν παραέξω.

«Το τέλειο στην όλη υπόθεση είναι το εξής: Όταν είσαι ειλικρινής και ανοιχτή, παίρνεις από τον κόσμο όλη τη θετική ενέργεια, που έχει», είπε.

«Να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους, που σε εμπνέουν, σου δίνουν κουράγιο και δύναμη και δεν σε κατακρίνουν».