fbpx

Σε εσάς τους γονείς που μένετε μαζί μόνο και μόνο “για τα παιδιά” !

| 6 Οκτωβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Πρίν λίγο καιρό, ήρθε ένα ζευγάρι στο γραφείο μου, το οποίο δεν ήξερε αν έπρεπε να χωρίσει. Είναι μια δύσκολη απόφαση , με πολλές μπερδεμένες επιλογές. Κάτι που ακούω πάρα πολύ συχνά είναι ότι « δεν θέλουμε να χωρίσουμε, για χάρη των παιδιών» κι αυτή, είναι μια εύλογη τοποθέτηση, αλλά λάθος. Οπότε στέλνω μια ανοιχτή επιστολή σε κάθε ζευγάρι που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση :

Αγαπημένοι μου που μένετε μαζί μόνο και μόνο για τα παιδιά,


ADVERTISEMENT

Συγχαρητήρια για την απόφαση σας να μείνετε μαζί. Το να προσπαθείτε να οδηγείτε την σχέση σας ενώ έχει τελειώσει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, χρειάζεται επιμονή και πίστη. Ελπίζω η επιλογή του να μείνετε μαζί, να συμβαδίζει με την επιλογή να εμβαθύνετε στη φιλία σας, να διαχειριστείτε τις διαμάχες σας με ειλικρίνεια και κουράγιο, και το κοινό σας όνειρο να μεγαλώσετε μαζί, και να δημιουργήσετε μια μοναδική ιστορία για την οικογένεια σας.

Επίσης σας συγχαίρω για την αφοσίωση στα παιδιά σας. Θέλετε να τους δώσετε προτεραιότητα, και το γεγονός ότι μεγαλώνουν σωστά λέει πολλά για το χαρακτήρα σας. Το να είσαι γονιός είναι δύσκολη δουλειά, συχνά χωρίς καμία επιβράβευση, και είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά σας θα εκτιμήσουν την αφοσίωση σας.

Αλλά αν ο γάμος σας είναι σε καθεστώς αγωνίας, παρακαλώ- πραγματικά σας παρακαλώ – μην μείνετε μαζί μόνο για χάρη των παιδιών.


ADVERTISEMENT

Δεν κάνετε καμμιά χάρη στα παιδιά σας, και απλά τα αφήνετε εκτεθειμένα στην εσωτερική σας διαμάχη. Ακόμα χειρότερα θα τους κλέψετε την ευκαιρία να μάθουν πως οι ενήλικες συνεχίζουν να έχουν σχέσεις, και στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές.

Χωρίς αμφιβολία, το διαζύγιο είναι μια τραυματική εμπειρία για κάθε οικογένεια, αλλά είναι ακόμα χειρότερο να μένει κάποιος σε μια δύσκολη συναισθηματική σχέση. Η Mavis Hetherington , καθηγήτρια ψυχολογίας μας αναφέρει, « Εάν τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε έναν γάμο που οι γονείς περιφρονούν ο ένας τον άλλο, χωρίς ιδιαίτερες φασαρίες που διαβρώνουν την εικόνα του ενός συντρόφου, είναι πάρα πολύ κακό για αυτά. Η Hetherington επίσης μας σημειώνει ότι ένας μύθος που υπάρχει, είναι ότι τα παιδιά πάντα ξεχνούν ότι έχει συμβεί. Κατά την 25 ετών έρευνα της, ανακάλυψε ότι το 75 – 85 % των παιδιών από χωρισμένες οικογένειες « βελτιώνουν αρκετά την ψυχολογία τους με φυσιολογικούς ρυθμούς.» Αναφέρεται σε εκείνα τα παιδιά σαν «περισσότερο ευτυχισμένα». Για τα παιδιά σου, το διαζύγιο σημαίνει το τέλος ενός κόσμου, αλλά οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα, βασισμένη στην απίστευτη ικανότητα τους να αντέχουν τις δυσκολίες.

Ο Robert Emery, ειδικός ερευνητής στη μελέτη των διαζυγίων και στα παιδιά, υπερασπίζεται την αντοχή τους. Η πλειοψηφία των παιδιών έχει απίστευτες αντοχές. Μας δίνει λεπτομέρειες βάση της 25χρονης έρευνας του, για το πως να διαχειριζόμαστε τα παιδιά μας μετά το διαζύγιο. Αναφέρει χαρακτηριστικά,  «Η αλήθεια είναι, ότι αν έχεις αποτύχει στο γάμο σου, μπορείς να πετύχεις στο διαζύγιο σου.»

Το κλειδί σε ένα επιτυχημένο διαζύγιο – που τα παιδιά λαμβάνονται υπόψη –  είναι να μπούν όρια, να φροντίσουν την ηρεμία της παιδικής ηλικίας, και να γίνουν πρότυπα αντοχής.

Θέσε όρια – είτε παραμένεις παντρεμένος ή χωρίζεις ή έχεις χωρίσει, πρέπει να βάλεις κανόνες για να διαχειριστείς και να προστατέψεις τα παιδιά σου από την σχέση σου, που βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Οι κανόνες και τα όρια πρέπει να είναι ξεκάθαρα και συγκεκριμένα. Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά για πολλά υγιή ζευγάρια, αλλά στο χωρισμό (αισθηματικά ή φυσιολογικά) τα όρια διαλύονται. Συμφωνήστε σε ξεκάθαρα επίπεδα σύμφωνα με όσα θα πρέπει να πειθαρχήσετε, την διαχείριση του χρόνου και τις οικονομικές σας υποχρεώσεις. Αν το επιτύχετε, ελαχιστοποιείτε την σύγχυση και μπορείτε να θέσετε την οικογένεια σε ένα νέο κεφάλαιο.

Άφησε τα παιδιά σου να παραμείνουν παιδιά – τους αξίζει η παιδική τους ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάνε στην παιδική χαρά να διαβάσουν παιδικά βιβλία και να πάνε να πούνε τα κάλαντα. Θα πρέπει να πηγαίνουν σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου, και να αποκτήσουν ενδιαφέροντα. Πρέπει να νιώθουν ελεύθερα να ζητήσουν παραπάνω παγωτό και να μην θέλουν να πλύνουν τα δόντια τους. Όταν τα πιέζεις να μπούν στην ενήλικη διαμάχη σας, τα υποχρεώνεις να επικοινωνούν ανάρμοστα, ακόμα και ασυνείδητα, με τα άσχημα αισθήματα που νιώθεις για τον πρώην σύντροφο σου ή τα κάνεις να νομίζουν ότι ο χωρισμός τους κάνει ζημιά. Γιόρτασε τη γενναιότητα τους και την αποδοχή που έχουν σαν παιδιά.

Πρότυπο αντοχής – τα παιδιά πρέπει να δουν πως μπορούν να επανέλθουν από όλη αυτή την κατάσταση. Χρειάζονται από τους ενήλικες ένα πρότυπο . Άφησε τα να δουν τον πόνο σου με αξιοπρέπεια. Ζήτησε βοήθεια όταν την χρειάζεσαι, αλλά επίσης φρόντισε να βρίσκεις ευκαιρία για να ενισχύεις τη χαρά και την υγεία τους. Περικύκλωσε τους εαυτούς σας με μια κοινωνία υποστήριξης, που θα επιτρέπει στον καθένα σας να βιώνει και να εκφράσει τις δυσκολίες της ηλικίας του. Βρες ένα τρόπο να μην επαναλάβεις τα λάθη του χθες, ακόμα και όταν η σχέση σου βρίσκεται σε ένταση. Το να μένετε μαζί «για τα παιδιά» είναι πιο κοντά στην αντοχή παρά στην ανθεκτικότητα. Η αντοχή είναι μεγάλη αρετή για κάποιον αθλητή αλλά όχι για δυστυχισμένα ζευγάρια.

Τα ζευγάρια που βιώνουν αυτή την αγωνία έχουν ευθύνη απέναντι στα παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μείνουν μαζί, εξαιτίας τους. Ο Emory έχει γράψει ένα βιβλίο το «Ο λογαριασμός των παιδιών και τα δικαιώματα τους στο διαζύγιο,» το οποίο έχει εκδοθεί για να θυμίζει στους γονείς την ευθύνη που έχουν απέναντι στα παιδιά τους ακόμα και όταν η οικογένεια σταματήσει να υπάρχει με τη μορφή που υπήρχε όταν οι γονείς ήταν μαζί.

Να ξεκαθαρίσω ότι ελπίζω να μείνετε μαζί. Υπάρχει αρκετός κόσμος που θα πεί το ίδιο για εσάς και τον γάμο σας. Αλλά όπως αναφέρει o ψυχοθεραπευτής William Doherty, « η ακαδημαϊκή λογοτεχνία έχει φτάσει στο εξής συμπέρασμα : τα παιδιά περνούν καλύτερα σε ένα σταθερό , λογικό περιβάλλον χωρίς διαμάχες. Εάν δεν ταυτίζεσαι με αυτό, και πέρα από τις προσπάθειες σου με κάποιον ειδικό δεν μπορείς να φτιάξεις τη σχέση σου, σε συμβουλεύω να σκεφτείς το διαζύγιο σαν μια σωστή επιλογή. Είναι πιθανό ένα επιτυχημένο διαζύγιο να είναι το καλύτερο πράγμα που να μπορείς να κάνεις «για χάρη των παιδιών!».

Πηγή : http://www.huffingtonpost.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ