Μαμά VS Μητριά: Η καλή συμπεριφορά για χάρη των παιδιών δεν είναι δείγμα αδυναμίας αλλά αξιοπρέπειας!

0

Είμαι μαμά 2 υπέροχων κοριτσιών, και υπήρξα μητριά για 12 ολόκληρα χρόνια. Καμία από τις 2 θέσεις δεν ήταν εύκολη, και πολύ συχνά η μοίρα μπορεί να φέρει στη ζωή μιας γυναίκας αυτούς τους δύο ρόλους.

Αν έχεις δικά σου παιδιά, τότε ίσως να έχεις εχθρικά συναισθήματα απέναντι στη νέα και βελτιωμένη εκδοχή της θέσης σου…τη μητριά των παιδιών σου. Ας μην κρυβόμαστε, όλες οι γυναίκες γινόμαστε ανταγωνιστικές ακόμα και αν δεν απειλείται η θέση μας.

Ήμουν μια ζηλιάρα σύζυγος, και τώρα ζηλεύω την καινούρια σύζυγο του πρώην άντρα μου. Είναι τρελό το ξέρω, αλλά τουλάχιστον το παραδέχομαι! Όσο και να αγαπάς ή απεχθάνεσαι την μητριά των παιδιών σου, την καινούρια σύζυγο, έχετε ένα κοινό, την αγάπη σας για τα παιδιά. Μια αληθινή μαμά θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να φροντίσει τα παιδιά της όπως εκείνη, αλλά μια μητριά θέλει την ευκαιρία για να το κάνει.

Πράγματα λοιπόν που σκέφτεται μια μαμά, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να πει:

 1. Αυτά είναι τα παιδιά μου και δεν πρόκειται να γίνουν δικά σου, γι’ αυτό μην τους επιτρέψεις ποτέ να σε αποκαλέσουν μαμά. Είναι ανεπίτρεπτο, δείχνει ασέβεια προς το άτομο μου και εννοείται ότι με εκνευρίζει.
 2. Μην προσπαθείς να πειθαρχήσεις τα παιδιά μου, είναι μια ευθύνη που αφορά μόνο εμένα. Αν κάνουν κάτι που δεν σου αρέσει, πες το στο σύζυγο σου και άσε εκείνον να χειριστεί την κατάσταση.
 3. Όχι, δεν είμαι υποχρεωμένη να σε σέβομαι, θα κερδίσεις το σεβασμό μου μέσα από τα παιδιά μου. Αν σε συμπαθήσουν σε συμπάθησαν, είναι τόσο απλό.
 4. Μην τα αναγκάσεις να σε αγκαλιάσουν ή να σε φιλήσουν. Είναι πολύ στοργικά από μόνα τους, οπότε άσε να κάνουν εκείνα την κίνηση. Μην προσπαθείς να εισβάλλεις στα όρια τους.
 5. Μην τα κάνεις μπάνιο, είναι δουλειά του πατέρα τους και ειλικρινά δεν νιώθω άνετα όταν ξέρω ότι τα βλέπεις γυμνά. Όπως σου είπα και πριν υπάρχουν όρια.
 6. Αν τα πληγώσεις, απλά θα σε ψάχνουν. Δεν σε απειλώ, απλά σε ενημερώνω.
 7. Προσπάθησε να φέρεσαι σαν ενήλικη όταν θα είσαι μαζί τους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φοράς σωστά ρούχα και να μην είσαι ντυμένη προκλητικά. Μην προσπαθείς να γίνεις φίλη τους. Είσαι πλέον η μητριά τους, και έχουν φίλους στην δική τους ηλικία.
 8. Να είσαι παράδειγμα για εκείνα. Μην πίνεις και μην κάνεις τίποτα παράνομο όταν θα είσαι μαζί τους. Θα τα βλέπεις μόνο 4 μέρες το μήνα, οπότε δεν θεωρώ ότι θα σου είναι δύσκολο. Φρόντισε να φοράνε την ζώνη τους στο αυτοκίνητο, και να είναι μονίμως ασφαλή.
 9. Μην μιλήσεις ποτέ άσχημα για εμένα. Θα έρχομαι πάντα πρώτη, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποδεχτείς. Δεν έχουμε την ίδια λογική οπότε αν πείς κάτι άσχημο για εμένα μπροστά τους, θα νιώσεις τι πάει να πεί δυστυχία. Αν έχω την δύναμη να μιλήσω καλά για εσένα, θα πρέπει να προσπαθήσεις και εσύ να κάνεις το ίδιο.

Πράγματα που σκέφτεται μια μητριά αλλά δεν σκοπεύει ποτέ να πεί:

 1. Ναι παντρεύτηκα τον πρώην σου, αλλά καλό θα είναι να το ξεπεράσεις.
 2. Τα παιδιά σου είναι υπέροχα. Μερικές φορές εύχομαι να ήταν δικά μου και θα ήθελα να με αποκαλέσουν μαμά, άσχετα ότι θα τα διόρθωνα.
 3. Δεν είμαι εχθρός σου, και θα ήθελα να μου δώσεις μια ευκαιρία να αγαπήσω τα παιδιά σου. Θέλω μόνο το καλό τους και εύχομαι να μπορούσες να το δείς.
 4. Όταν μιλάνε για το πόσο τέλεια και υπέροχη είσαι με τρελαίνουν. Και φυσικά ζηλεύω γιατί δεν μπορούν να πούν κάτι αντίστοιχο και για εμένα.
 5. Είμαι με το μέρος σου και προσπαθώ να καταλάβω πως θες να κινηθώ, επειδή όμως θα αποτύχω, σε παρακαλώ μην μιλήσεις άσχημα για εμένα σε εκείνα. Είναι δύσκολο όταν είμαι μαζί τους, οπότε μην μου το κάνεις δυσκολότερο.
 6. Σταμάτα να κάνεις παράπονα στον πρώην σου και πλέον σύζυγο μου για όλα όσα θεωρείς ότι κάνω λάθος. Απλά πες το σε μένα! Είμαι ενήλικη και νιώθω τελείως εκτός όταν τηλεφωνείς και στέλνεις μηνύματα σε εκείνον , χωρίς να θες να μου μιλήσεις. Πρέπει να έχουμε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.
 7. Μη με αγνοείς και μη μου φέρεσαι υπεροπτικά όταν είμαι μπροστά σε μια σχολική εκδήλωση. Είμαι εκεί για να υποστηρίξω το σύζυγο μου και τα παιδιά σου. Δεν είμαι εκεί για να πάρω την θέση σου.

Μια μαμά και μια μητριά πρέπει να βρούν την χρυσή τομή, για να συνεργαστούν για χάρη των παιδιών, ακόμη και αν δεν το θέλουν.

Το να φερθείς καλά στη μητριά των παιδιών σου ή στη μητέρα των παιδιών του συζύγου σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε και φίλες ούτε είναι δείγμα αδυναμίας. Σημαίνει απλά να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για τα παιδιά σας. Κι αυτό είναι δείγμα αξιοπρέπειας!

Πηγή : http://divorcedmoms.com/