fbpx

Η μητέρα μου με απορρίπτει και μου λέει «Καλύτερα να σε “έριχνα”!»

| 27 Ιανουαρίου 2015
ADVERTISEMENT

«Μετά από 2 χρόνια βρήκα δουλειά στην οποία πρέπει να πηγαίνω πρωί και απόγευμα και οι δικοί μου γκρινιάζουν. Έχω χωρίσει εδώ και 3 χρόνια αλλά δεν με βοηθάει κανείς και δεν έχω χρήματα να πληρώσω κοπέλα να μου τα κρατάει. Τα παιδιά μου είναι 8 και 5 ετών και θα ήθελα οι γονείς μου να τα κρατάνε το απόγευμα διότι έτσι κι αλλιώς το πρωί τα παιδιά είναι στο σχολείο αλλά αρνούνται να το κάνουν ή το κάνουν με γκρίνια. Πάντα η μητέρα μου ήταν πιο ψυχρή απέναντί μου συγκριτικά με τα άλλα δύο αδέρφια μου. Όταν κρατάει τα δικά μου παιδιά γκρινιάζει, όταν κρατάει του αδερφού μου όλα καλά. Ποτέ της δεν μου συμπαραστάθηκε ούτε πρόκειται, μάλιστα μου είπε πως όταν έμεινε έγκυος σε εμένα, πήγε να κάνει έκτρωση και λέει “καλύτερα να σε έριχνα”. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη καθημερινή απόρριψη από την ίδια μου τη μάνα; Παλεύω μόνη μου και κάνω ό,τι μπορώ για να μην λείψει τίποτα στα παιδιά μου αλλά όταν θέλω να βγω ή να διασκεδάσω τις μέρες που τα παιδιά είναι στον μπαμπά τους, το θεωρεί κατακριτέο. Μονίμως με βολιδοσκοπεί και με κατηγορεί πως είμαι άχρηστη σαν μητέρα ή πως δεν θα έπρεπε να είμαι καν μητέρα. Η ψυχολογία μου είναι πολύ χάλια. Σε ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες να με ακούσεις»

Καίτη


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο  Ψυχολόγος και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος 

Είναι κάποιες στιγμές στην δική μας δουλειά που τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τα συναισθήματα.

Είναι επίσης στιγμές που τα λόγια είναι φτωχά για να απαλύνουν τον πόνο της πρωτογενούς απόρριψης που βιώνεις, μιας απόρριψης  η οποία μάλιστα  ξεκίνησε πριν καν έρθεις στον κόσμο.


ADVERTISEMENT

Είναι σίγουρα βαθιά η πληγή στην ψυχή σου και απόλυτα κατανοητό το παράπονο που βγάζουν τα λόγια σου.

Στην προσπάθεια να ερμηνεύσω την συμπεριφορά της μητέρας σου θα μπορούσα να ρωτήσω: Είσαι το μικρότερο παιδί στην οικογένεια;

Θα μπορούσε να ήσουν το παιδί – ατύχημα, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που ήρθε την στιγμή που είχαν  “ξεπεταχτεί” τα άλλα παιδιά.

Κλειδί στην ερμηνεία της κατάστασης νομίζω όμως πως   είναι η σχέση της μητέρας σου με την δική της μητέρα.

Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα (όπως και πολλά ακόμη)  θα μπορούσαν να γίνουν αφορμές για γόνιμη σκέψη σε σχέση με την οικογενειακή σου ιστορία.

Στο εδώ και τώρα, αυτό που νομίζω πως πυροδοτεί τις αντιδράσεις είναι το ότι είσαι χωρισμένη.

Αλήθεια μήπως υπάρχει κάποιος οικογενειακός μύθος ο οποίος λέει πως σε αυτήν την οικογένεια οι γυναίκες δεν χωρίζουν ανεξάρτητα του πως διάγουν τον συζυγικό τους βίο; Αν πάλι παραβούν την εντολή και διαπράξουν το αμάρτημα του χωρισμού καταδικάζονται εσαεί στη στέρηση του δικαιώματος στην χαρά;

Αναρωτιέμαι πως είναι η συζυγική σχέση της μητέρας και του πατέρα σου (για τον οποίο δεν γράφεις κάτι), πώς είναι οι αντίστοιχες σχέσεις των αδερφών σου;

Αλλά είσαι δυνατή, παλεύεις την καθημερινότητα σου, εργάζεσαι και μεγαλώνεις τα δυο σου παιδιά  κάτω από αντίξοες συνθήκες (κάτι που θα πρέπει να σε κάνει περήφανη), έχεις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον ρόλο της μητέρας, έχεις και δικαιώματα (στη διασκέδαση, στη χαρά  και φυσικά αν το επιλέξεις, στο να  φτιάξεις τη ζωή σου ξανά).

Νοιώθω να γίνεται μια σύγκρουση μέσα σου. Από την μια η ανάγκη σου να απεξαρτηθείς από τις “υπηρεσίες”  της μητέρας σου και από την άλλη οι εξωτερικές συνθήκες που καθιστούν δύσκολή πρακτικά την υλοποίηση του σχεδίου. Είναι δυστυχώς κάτι που βλέπουμε συχνά στο πλαίσιο της  κρίσης που περνά η κοινωνία μας.

Ζύγισε επομένως την κατάσταση και  δες με ρεαλισμό τι είναι πρακτικά εφικτό και βέλτιστο για σένα και τα παιδιά σου στην παρούσα φάση.

Ξέρεις φίλη μου, ένα από τα πράγματα που κουβαλάμε πάντοτε μέσα μας είναι το πραγματικό ή συμβολικό βλέμμα της μητρικής και πατρικής φιγούρας. Εκείνη την έκφραση επιδοκιμασίας που ψάχνουμε παντού και πάντα,  ακόμη κι όταν  κανένας λόγος δεν μας επιβάλει κάτι τέτοιο.

Να θυμάσαι όμως  πως  για ότι κάνουμε ως γονείς δεν είμαστε υπόλογοι στους δικούς μας γονείς αλλά στα παιδιά μας.

Με άλλα λόγια ζήσε την ζωή σου προσανατολισμένη στο μέλλον και άσε τις φωνές του παρελθόντος εκεί που ανήκουν…

Κωνσταντίνος Μπλέτσος 
Ψυχολόγος-Υποψήφιος Διδάκτωρ Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ανατολής 9-15, 1ος Όροφος
ΤΚ 14231, Νέα Ιωνία Αττικής.
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 6977925414
Email: bletsos@gmail.com & info@bletsos.net
Web: http://www.bletsos.net/

Ο κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ