fbpx

Καλώς τον νέο μονογονέα!

| 16 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Εάν μόλις γίνατε μονογονείς, μπορεί να νιώθετε λίγο συγκλονισμένοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να λύσετε ταυτόχρονα όλα τα πρακτικά ζητήματα της νέας σας ζωής ή να παλεύετε να διαχειριστείτε συναισθήματα μοναξιάς ή/και θυμού. Σε όλους παίρνει χρόνο να συνηθίσουν τη μετάβαση και ως γονέας, το μοναδικό σας μέλημα είναι πώς να κάνετε το παιδί σας να περάσει τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας αλλά και να ζητήσετε βοήθεια, αν χρειαστεί. Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε για να σας βοηθήσει, να κρατήσετε το κεφάλι έξω απ’ το νερό και να αρχίσετε να βγαίνετε σιγά-σιγά στη στεριά προς… «αναζήτηση τροφής».


ADVERTISEMENT

Νιώθετε μόνοι;

Είναι δύσκολο, ειδικά όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο, είστε κουρασμένοι και το σπίτι μοιάζει άδειο αλλά σκεφτείτε ότι δεν είστε μόνοι. Μόνο στην Ελλάδα περισσότερες από 400.000 οικογένειες είναι μονογονεϊκές. Επίσης, η εξέλιξη της τεχνολογίας, σας δίνει πλέον τη δυνατότητα με ένα κλίκ να συνομιλήσετε με χιλιάδες μονογονείς εντός και εκτός συνόρων (blogger μονογονείς, ομάδες στο facebook κλπ.) όπως επίσης μπορείτε να γνωρίσετε προσωπικά και αρκετούς μονογονείς που είτε δραστηριοποιούνται σε συλλόγους και ομάδες υποστήριξης, είτε μπορούν απλώς να μοιραστούν τη «σοφία» της εμπειρίας τους μαζί σας.

Ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία;


ADVERTISEMENT

Πολλοί μονογονείς, ειδικά το πρώτο καιρό, βιώνουν αισθήματα αποτυχίας, κατάθλιψης και χαμηλής αυτοπεποίθησης. Μην τα κρατάτε μέσα σας. Αν δεν θέλετε να εκδηλωθείτε σε συγγενείς και φίλους, βασιστείτε στη ψυχοθεραπεία και στη συμβουλευτική για να βρείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα σας κρίνουν και που θα μπορείτε να “δουλέψετε” με τα συναισθήματά σας.

Αποδίδετε στη δουλειά σας;

Η μεγαλύτερή σας ανησυχία αυτή τη στιγμή, προφανώς είναι τα οικονομικά σας και ενδεχομένως να νιώθετε πιεσμένοι αν είστε εσείς αυτοί που έχετε αναλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της φροντίδας του παιδιού. Τώρα,ίσως είναι η ώρα να συζητήσετε με τον εργοδότη σας για μια προσωρινή ευελιξία του ωραρίου σας. Γνωρίζουμε ότι ειδικά αυτές τις εποχές, τέτοιου είδους συζητήσεις φαντάζουν απαγορευτικές αλλά σκεφτείτε ότι δεν ζητάτε αύξηση. Λίγο χρόνο χρειάζεστε για να ανασυγκροτηθείτε στην προσωπική σας ζωή άρα να αποδίδετε και καλύτερα στη δουλειά σας. Εφόσον μάλιστα, δεν ζητάτε παραπάνω χρήματα, ίσως και ο εργοδότης σας, να δεχτεί τουλάχιστον να σας ακούσει. Υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύετε κάποιες ώρες  από το σπίτι; Γίνεται να δουλεύετε λιγότερες ώρες τις καθημερινές και όσες «οφείλετε» για να συμπληρώσετε το νόμιμο ωράριό σας, να τις πραγματοποιείτε το Σαββατοκύριακο; Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε βάρδια για λίγο ή για περισσότερο καιρό; Σκεφτείτε τι θα σας εξυπηρετούσε αναφορικά με την φροντίδα του παιδιού και ζητήστε το ευγενικά και όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, έχοντας προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο ο εργοδότης σας να μην το δεχτεί.

Πώς είναι τα οικονομικά σας;

Πιθανόν να έχετε ήδη συμφωνήσει με τον/την πρώην σας για τα περιουσιακά και τα της διατροφής. Εάν τα οικονομικά σας είναι οριακά, ή κάτω από το όριο, είναι λογικό να ανησυχείτε για το πώς θα φροντίσετε τα παιδιά σας, πώς θα τους πάρετε ρούχα, πώς θα πληρώσετε τα σχολικά τους ή πώς θα τα πάτε θέατρο ή διακοπές. Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα βγάλετε πέρα. Ως προς τα ρούχα μπορείτε να ζητήσετε από φίλους που τα παιδιά τους είναι μεγαλύτερα από τα δικά σας και που δεν τα χρειάζονται πια ή να δώσετε τα παλιά παιδικά τους ρούχα για ανακύκλωση στο κατάστημα H&M ώστε να επωφεληθείτε της έκπτωσης που δίνει το συγκεκριμένο κατάστημα, για να αγοράσετε καινούρια. Μπορείτε επίσης να μπείτε σε site όπως το ebay.com αλλά και το Ricardo.gr και να αγοράσετε ρούχα παιχνίδια και βιβλία, από δεύτερο χέρι αλλά σε καλή κατάσταση και ακόμη καλύτερη τιμή. Όσον αφορά το σούπερ μάρκετ, μπορείτε να επωφεληθείτε από διάφορα κουπόνια και προσφορές που μπορείτε να δείτε σε παλαιότερο άρθρο του Singleparent.gr εδώ. Έχετε τα αυτιά και τα μάτια σας ανοιχτά σε προσφορές και εκπτώσεις που-λόγω κρίσης-γίνονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα και σε μεγαλύτερο ποσοστό ενώ, σε περίπτωση που θέλετε να αυξήσετε το εισόδημά σας, προσπαθήστε να βρείτε έξτρα πηγές εισοδήματος (π.χ. κάνοντας μια έξτρα, part time δουλειά από το σπίτι). Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και η κρίση, δημιουργεί ευκαιρίες!

Χρειάζεστε διάλειμμα;

Είναι σημαντικό να κάνετε διάλειμμα είτε μόνοι σας είτε με τα παιδιά. Εάν θέλετε να ξεσκάσετε από τις δουλειές του σπιτιού, μην διστάσετε να απευθυνθείτε για μπέιμπι σίτινγκ σε κάποιο φίλο ή συγγενή ή να πάτε τα παιδιά στον/στην πρώην σύζυγο για ένα βράδυ, προκειμένου να ηρεμήσετε. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε  όσο τα παιδιά βρίσκονται με τον άλλον γονέα. Μπορεί να είναι δελεαστικό την ώρα που λείπουν τα μικρά, να κάνετε τις δουλειές με την ησυχία σας, αλλά εάν μπορείτε εκείνες τις ώρες να κάνετε κάτι μόνο για εσάς (να πάτε για καφέ ή για τρέξιμο με κάποια φίλη, να διαβάσετε ένα βιβλίο κλπ.) θα αισθανθείτε αποφορτισμένοι από τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Ενδεχομένως να χρειάζεστε κι εσείς και τα παιδιά, μια αλλαγή σκηνικού. Πώς θα σας φαινόταν να μένατε για ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό κάποιων φίλων ή ακόμη και στο πατρικό σας με τους παππούδες; Το να «ξεφύγετε» λίγο, θα τονώσει και εσάς και τα παιδιά.

Φοβάστε ότι δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε ποτέ;

Θα προχωρήσετε. Στη πορεία οι νέες συνθήκες ζωής σας δεν θα μοιάζουν τόσο παράξενες και πράγματα που σήμερα σας φαίνονται βουνό, σε λίγο καιρό θα τα παίζετε στα δάχτυλα. Σταδιακά, θα μπείτε ξανά σε μία ρουτίνα και με την υποστήριξη όσων σας αγαπούν, οικογένειας και φίλων, η μονογονεϊκή ζωή θα είναι και θα δείχνει μια χαρά. Όπως με όλα τα στρεσογόνα γεγονότα, ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές αλλά έχετε πάντα στο μυαλό σας πως υπάρχουν φορείς και άνθρωποι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν τις στιγμές που-όπως λέμε πιο λαϊκά-«δεν την παλεύετε»!

Join the club!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ