Η σύντροφος του πρώην συζύγου είναι αλκοολική και ακατάλληλη για τα παιδιά

1

«Καλημέρα σας,

Έναυσμα για την επιστολή μου στάθηκε το άρθρο σας για τις σχέσεις με την καινούργια σύντροφο του πρώην. Θα ήθελα πραγματικά να είναι ένα αξιόλογο άτομο με το οποίο θα στήσει μια αρμονική σχέση και γιατί όχι να ξαναπαντρευτεί και να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μου.

Στη δική μου όμως περίπτωση δεν είναι έτσι. Παρ’ όλο που το διαζύγιο μου είναι συναινετικό, η νύν σύντροφος του πρώην αποτελεί ένα αγκάθι που δεν ξέρω πως πρέπει να το διαχειριστώ χωρίς να διαταράξω τις ομαλές ως τώρα σχέσεις μας και τις σχέσεις του ως πατέρα με τα παιδιά του. Ο πρώην σύζυγός μου, όντας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας είχε μια σταθερή δουλειά στην οποία ήταν συνέταιρος και από την οποία είχε ένα πολυ σοβαρό εισόδημα. Ήταν συνεπής σε κάθε υποχρέωση του. Λάτρευε τα παιδιά μας και τους παρείχε τα πάντα.

Όταν όμως μπήκε αυτή η γυναίκα στη ζωή του τα πάντα ανετράπησαν. Στην αρχή έβρισκε αφορμές να μην πάρει τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα που του αναλογούσαν με το πρόσχημα των επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αργότερα μας έλεγε φανερά ότι θέλει να περάσει το χρόνο αυτό μαζί της, δημιουργώντας στη μικρή μου κόρη πολλά συναισθηματικά ξεσπάσματα » ο Μπαμπάς αγαπάει τη Λένα περισσότερο από μένα; Όλο θέλει να είναι μαζί της. Μας έχει ξεχάσει.» στα οποία αντιδρούσα με χιούμορ και τον δικαιολογούσα.

Να σημειώσω ότι παρόλο που εγώ δεν συμφώνησα ουσιαστικά ποτέ σε αυτό, εκείνος έχει επιλέξει να γνωστοποιεί στα παιδιά μας την κάθε του σχέση ακόμα και όταν αυτές ήταν ευκαιριακές ή περιστασιακές και πολλά Σαββατοκύριακα να τα περνά μαζί με τις κυρίες αυτές και τα παιδιά μας. Δεν αντέδρασα και ίσως αυτό να ήταν το λάθος μου αλλά καθώς και εγώ έχω ένα σύντροφο με τον οποίο πλέον συζούμε και θα παντρευτούμε το καλοκαίρι ( τον οποίο τα παιδιά τον γνώρισαν φυσικά μόνο όταν η σχέση μας σοβάρεψε και αφού τον αποδέχτηκαν ) δεν ήθελα ο πρώην να νιώθει περίεργα και το θεώρησα ισότιμο να γνωρίζουν τα παιδιά τη φίλη του μπαμπά όπως γνωρίζουν και τον σύντροφο της μαμάς.

Στην αρχή δεν αντιλήφθηκα το πρόβλημα. Την γνώρισα, ήταν φιλική, χαμηλών τόνων και έχει επίσης ένα παιδάκι από προηγούμενο γάμο. Μου είχε κάνει εντύπωση σε μια κοινή έξοδο μας ότι πίνει περισσότερο από έναν μέσο άνθρωπο αλλά το δικαιολόγησα λόγω της καταγωγής της (είναι από τη Πολωνία).

Τους τελευταίους όμως μήνες διαπιστώνω ότι υπάρχει εθισμός στο αλκοόλ πράγμα που και ο πρώην σύζυγός μου παραδέχτηκε και μου είπε ότι την βοηθά να το ξεπεράσει. Όμως αυτό που διαπιστώνω με λύπη μου είναι ότι αντί να την βοηθήσει, εκείνη τον παρασύρει στον κόσμο του αλκοόλ και ίσως και των ουσιών. Πολλές φορές ξεχνά υποχρεώσεις των παιδιών, μου λέει ότι θα έρθει να τα πάρει και αργεί ώρες και τελικά το μεταθέτει ή το ακυρώνει, το σπίτι του έχει μεταβληθεί σε αχούρι, ο ίδιος δεν φροντίζει την προσωπική του εμφάνιση και καθαριότητα ( ενώ ήταν μανιακός της τάξης ).

Το βασικότερο όλων αυτός που ήταν εργασιομανής και απόλυτα τυπικός στη δουλειά του και όπως σημείωσα ήδη ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος στο χώρο του, τώρα διαφωνεί συνεχώς με τους πελάτες του και τους συνεργάτες του, είναι εριστικός, οξύθυμος. Έχει χάσει την αξιοπιστία του ως επαγγελματίας γιατί ασκεί την δουλειά χωρίς ιδιαίτερη επιμέλεια προκαλώντας την οργή πελατών και συνεργατών. Όταν φίλοι του καρδιακοί  και συνεργάτες του επισημαίνουν τόσο το πρόβλημα της συντρόφου του όσο και το γεγονός ότι τον επηρεάζει κοινωνικά και επαγγελματικά γίνεται μαινόμενος ταύρος προσπαθεί να το υποβαθμίσει και μιλά για θεωρίες συνωμοσίας που έχουν στόχο την εξόντωση του και ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω της Πολωνικής καταγωγής της εν λόγω κυρίας.

Πλέον αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν ξέρω που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση.

Έχω καθηλωθεί, είναι μια κατάσταση που τους τελευταίους μήνες έχει διογκωθεί, δεν ξέρω τι διαστάσεις θα πάρει και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθεια σας».

Μάρω

Απαντάει ο  Ψυχολόγος και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος 

Καλή μου φίλη

Η επιστολή σου είναι μια  κραυγή  αγωνίας της μάνας που βλέπει τα  παιδιά  της να εκτίθενται σε  ένα θανάσιμο κίνδυνο.

Από το ύφος της γραφής σου διακρίνω την ευγένεια και τους χαμηλούς σου τόνους,  αλλά φοβάμαι πως η όλη κατάσταση έχει ξεφύγει απ τον έλεγχο σου.

Έχεις μεγάλη ανάγκη να κρατάς ισορροπίες, να μην χαλάς καρδιές, να βρίσκεις την χρυσή τομή ώστε όλοι στο τέλος να είναι  χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.  Αλλά φοβάμαι πως η αφήγηση σου έχει Δράκο και ο Δράκος  λέγεται εξάρτηση.

Θα στο πω λοιπόν χωρίς περιστροφές. Απομάκρυνε τώρα,  τα  παιδιά από αυτό το πλαίσιο.

Εκτιμάς βαθύτατα την ηρεμία και την συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων και πιθανά θα έκανες το παν για να αποφύγεις τη σύγκρουση, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να φτιάξεις  ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά.

Ενώ το αίτημα σου αφορά (προφανώς) την προστασία των παιδιών,  η επιστολή σου μόνο ακροθιγώς αναφέρεται σε εκείνα.  Μοιάζει  περισσότερο να είναι  το κατηγορώ μιας “μάνας- συζύγου ”  που   δεν εγκρίνει την ανώριμη –  σχεδόν εφηβική (αλκοόλ -ναρκωτικά) συμπεριφορά του άσωτου “γιου- συζύγου”  της.

Το αίσθημα που μου αφήνει η επιστολή σου είναι η διάχυτη αγωνία,  του πως θα επαναφέρεις τον πρώην σύζυγο σου στον σωστό δρόμο….Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Δεν ξέρω καν πως θα μπορούσες να καταφέρεις κάτι τέτοιο.

Στο δικό μου μυαλό τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Διαχώρισε τη σωτήρια των παιδιών από την σωτηρία του πρώην συζύγου σου. Είναι εξάλλου  ενήλικος και έχει το δικαίωμα των όποιων  επιλογών του.

Εσύ αυτό που έχεις ως καθήκον είναι να εξασφαλίσεις την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών σου. Απομάκρυνε τα λοιπών από αυτό το πλαίσιο,  χθες!!! Ζήτησε νομική συμβουλή, κινήσου γρήγορα και μεθοδικά.

Κωνσταντίνος Μπλέτσος 
Ψυχολόγος-Υποψήφιος Διδάκτωρ Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ανατολής 9-15, 1ος Όροφος
ΤΚ 14231, Νέα Ιωνία Αττικής.
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 6977925414
Email: bletsos@gmail.com & info@bletsos.net
Web: http://www.bletsos.net/

*H νομική διάσταση- απάντηση της δικηγόρου μας, βρίσκεται ΕΔΩ

Ο κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.