Η πρώην γυναίκα μου, σαμποτάρει τη σχέση μου με το παιδί μου

0

«Έχω να μιλήσω με την πρώην γυναίκα μου πάνω από ένα χρόνο τώρα. Δεν ανταλλάζω μαζί της ούτε λέξη.  Δεν εμπιστεύομαι οτιδήποτε έχει σχέση με αυτήν. Αυτό άρχισε όταν ακόμα ήμασταν μακριά από τον τωρινό τόπο κατοικίας μας και δούλευα σε ένα νησί.

Η γυναίκα μου έφευγε γιατί δεν άντεχε τις δυσκολίες στο μέρος που δούλευα με το παιδί και έμενα αναγκαστικά μακριά από την οικογένεια μου για μικρά διαστήματα ενός με δυο μηνών. Τελικά εδώ και ενάμιση  χρόνο χωρίσαμε με συναινετικό διαζύγιο χωρίς κανένα πρόβλημα χωρίς τσακωμούς ή βιαιοπραγίες. Αντίθετα παίρνει κανονικά την διατροφή της και κράτησε οτιδήποτε είχα δικό μου, το αυτοκίνητο και τα χρήματα στην τράπεζα για να μην έχει ποτέ πρόβλημα ο μικρός όσο θα απουσίαζα μακριά.

Όσο όμως ήμουν μακριά δεν μου έλεγε ούτε μια αλήθεια δεν έμπαινε στο κόπο να συζητήσει μαζί μου για το παιδί και από ότι ανακάλυψα κοίταξε να με αντικαταστήσει με κάποιον άλλο που είναι πιο εύπορος από μένα και είναι από τον τόπο καταγωγής της.

Κ αι αυτός είναι χωρισμένος με ένα παιδί στην ηλικία μου. Αυτόν τον έκρυβε επιμελώς με την κάλυψη από τα αδέλφια της μέχρι που έτυχε γνωστός μου να τους δει μαζί. Από εκεί και μετά τα έμαθα όλα. Δεν είμαι προβληματισμένος επειδή έχει σχέση αλλά ο τρόπος που αποκαλυφτήκαν όλα και το παιχνίδι και των δυο τους εις βάρος μου. Χρησιμοποίησε το παιδί για οικονομικά οφέλη. Μέχρι τότε προσπαθούσε να με πείσει ότι τα κάνει όλα για το παιδί και θέλει να έχουμε καλή σχέση απέναντι του και αλλά τέτοια που ξεχάστηκαν αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε η αλήθεια.

Αυτή τη στιγμή ο κύριος αυτός βλέπει το γιο μου περισσότερο από μένα. Ενώ εγώ αντιμετωπίζω δυσκολίες από την αρχή, ακόμα και για να τον δω ένα δίωρο.

Τις συμφωνημένες μέρες από το δικαστήριο η πρώην το κρύβει το παιδί και φροντίζει άλλες φορές να μη θέλει να έρθει μαζί μου και πρέπει να το παίρνω με παρουσία της αστυνομίας. Επίσης του λέει ψέματα ότι είμαι κακός και ότι θα την χτυπήσω και ότι ο άλλος τον αγαπά ενώ εγώ όχι. Έτσι βρίσκομαι πάντα σε δύσκολη θέση απέναντι στο μικρό.

Τελικά έχω δει το μικρό 15 φορές όλο το χρόνο και τις περισσότερες σε επίσκεψη στο σχολειό του.

Έχω φτάσει στο σημείο να μη θέλω ποια να δω το παιδί γιατί θέλω να την αποφύγω και να μη σκέπτομαι όλα αυτά τα γεγονότα που με έχουν πικράνει και ταλαιπωρήσει τόσο.

Ψυχολογικά είμαι καλά αλλά αποφεύγω πια και να σκέπτομαι ότι θα υπάρχει μέλλον σε όλο αυτό το θέατρο του παράλογου με αστυνομίες δικαστήρια κτλ για λίγες ώρες με ένα παιδί που σε λίγο δεν θα νοιώθω ότι είναι δικό μου.

Θα ήθελα να ακούσω τις συμβουλές σας και κυρίως πως θα αντιστρέψω αργότερα όλο αυτό το αρνητικό κλήμα μου δημιουργεί εναντίον μου»

Απαντάει η ψυχολόγος, κυρία Μαρία Καλαϊτζάκη

Δύσκολη περίπτωση, πραγματικά….
Δεν αναφέρετε ηλικία παιδιού όμως… Δημοτικό υποθέτω πηγαίνει….

Από τη στιγμή που έχει η μητέρα την επιμέλεια, κι από τη στιγμή που η συμπεριφορά της είναι άσχημη απέναντι σου, αγαπητέ πατέρα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή. Να επικοινωνείς έστω τηλεφωνικά με το παιδί. Δεν ξέρω αν μπορεί να μεσολαβήσει κάποιο άτομο ως συνδετικός κρίκος μεταξύ σας, ώστε να καταλάβει και η πρώην σύζυγος ότι η εγωιστική συμπεριφορά της θα έχει αντίκτυπο και στο παιδί.

Εννοείται ότι έχεις δίκιο, όπως τα περιγράφεις, ότι εσκεμμένα απομακρύνει το παιδί από κοντά σου. Εσύ, θα προσέξεις να είσαι εντάξει απέναντι στο παιδί έστω και τις λίγες φορές που το βλέπεις. Διατήρησε επαφές όσο μπορείς. Πραγματικά δεν είναι ωραία κατάσταση όταν εμπλέκεται και η αστυνομία, αν μη τι άλλο μπορεί το παιδί να πάρει τη λαθεμένη εντύπωση ότι είναι κακό που πάει με τον μπαμπά του βόλτα. Το παιδί καταλαβαίνει  ιδίως ότι για κάποιο λόγο η μαμά του δεν τον αφήνει να βλέπει τον μπαμπά του. Όταν μεγαλώσει, θα είναι σε θέση να διεκδικήσει χρόνο με τον πατέρα του- αν θέλει. Τώρα, όμως, ως ανήλικος, πραγματικά είναι έρμαιο των καταστάσεων, αν και δεν πρέπει. Εφόσον η ίδια η μητέρα του δεν κατανοεί τι είναι το καλύτερο για το παιδί της, δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Υπομονή, επιμένω. Είναι μια δύσκολη φάση και ίσως και η ίδια κάποια στιγμή κουραστεί να παίζει κρυφτό εις βάρος της σχέσης με το παιδί. Νομικά έχετε κάνει όλες τις κινήσεις, καλύπτετε τις υποχρεώσεις σας κανονικά και πάραυτα, σας πολεμάει.  Μην πέσετε στο επίπεδο αυτό, προσοχή.

Ίσως χρειάζεται να εξηγήσετε όταν καταφέρετε να δείτε τον μικρό σας, ότι η μαμά του, επειδή είναι πικραμένη και θυμωμένη μαζί σας, δεν ξέρει πώς να το χειριστεί και για αυτό σκέφτηκε να μη σας αφήνει να τον βλέπετε τις φορές που επιτρέπει το δικαστήριο. Εσείς όμως -πείτε του- ποτέ δεν θα λέγατε άσχημα λόγια για τη μαμά του ούτε θα την χτυπάγατε, κι ας μην μένετε πια μαζί. Επίσης, με ήρεμα και απλά λόγια, να του πείτε πόσο πολύ θέλετε να τον βλέπετε, πόσο τον αγαπάτε και πόσο σας λείπει. Αποφύγετε να ρωτήσετε για τον άλλο σύντροφο με το παιδί- εκτός κι αν σας μιλήσει ο γιος σας από μόνος του- οπότε και τον ακούτε προσεχτικά και συμμερίζεστε τα συναισθήματά του.

Ελπίζω να είναι μια παροδική φάση και κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το σαμποτάρισμα σχέσης πατέρα-γιου.

Μαρία Καλαϊτζάκη
Ψυχολόγος

Email: kalaitzakimaria@yahoo.gr
Web: http://psychologia-oikogeneia.blogspot.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!