Γιατί δεν πρέπει να βάζετε το παιδί πάνω απ’ τον σύζυγο

0

Στην ερώτηση «Ποιόν βάζεις πρώτο, τον σύζυγο ή το παιδί;», τα κοινωνικά στερεότυπα, προστάζουν τη μοναδική και σχεδόν αυτοματοποιημένη απάντηση: «Το παιδί μου». Όμως σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr. Michelle Golland, αυτή η απάντηση και κατά συνέπεια, στάση απέναντι στον γάμο, ενέχει και κάποιους κινδύνους. Το να βάζεις το παιδί πάνω από τον/τη σύζυγο δεν είναι μια αυτονόητη πραγματικότητα αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα και παρακάτω μας εξηγεί το γιατί.

Αγαπώ τα παιδιά μου αλλά δεν τα αγαπώ περισσότερο από τον άντρα μου. Η αγάπη που έχω για τον άντρα μου είναι πιο βαθιά και ενθουσιώδης από αυτή που τρέφω για τα παιδιά μου. Ο άντρας μου είναι ο κολλητός μου φίλος, ο εραστής μου και είμαι το ίδιο και για εκείνον. Είναι τόσο ξεκάθαρο για μένα ως σύζυγος, μητέρα και ψυχολόγος ότι αν έχω έναν δυνατό και υγιή γάμο, τότε θα είμαι και καλύτερη μητέρα.

Πολλά ζευγάρια με πιο μικρά παιδιά, αισθάνονται εξαντλημένοι, θυμωμένοι και στη πορεία αποσυνδεδεμένοι από το γάμο τους, συνήθως επειδή η γυναίκα έχει εστιάσει στα παιδιά ενώ ο σύζυγος στη δουλειά. Κι ενώ αυτή η ιδέα στην αρχή φαίνεται μια χαρά, στη πορεία κάνει το ζευγάρι να υποφέρει.

Πρίν τον γάμο και πρίν τα παιδιά, τα ζευγάρια έχουν συνήθως το χρόνο την ενέργεια αι την οικονομική δυνατότητα να αφιερωθούν στη σχέση τους. Πηγαίνουν για φαγητό και σινεμά χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορούν να κάνουν σεξ ανά πάσα στιγμή χωρίς να φοβούνται μην ξυπνήσουν το μωρό ή μη μπεί το παιδί στο δωμάτιο και τους δεί. Μόλις τα παιδιά μπαίνουν στο προσκήνιο, το ζευγάρι ξεχνάει πως είναι να αγαπάει και να σέβεται ο ένας τον άλλον.

Το λάθος που κάνουν πολλές μαμάδες, είναι που πιστεύουν πως αν είναι καλές μητέρες τότε και ο σύζυγος θα δείξει κατανόηση και θα είναι μια χαρά. Στη πραγματικότητα όμως, ο σύζυγος συνήθως νιώθει ότι εξορίζεται από τον ρόλο του πατέρα και σταδιακά αρχίζει να παραιτείται από τη σχέση του με τη γυναίκα του. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι ο ένας να κατηγορεί τον άλλον για όσα δεν κάνει ο καθένας αναφορικά με τα παιδιά και τον γάμο τους.

Σε αυτό λοιπόν το σενάριο, ο άντρας θα συνεχίσει να παραιτείται και να κάνει όλο και λιγότερα πράγματα για τα παιδιά του ενώ η γυναίκα θα θυμώνει όλο και περισσότερο με τη στάση του. Κατά συνέπεια θα δίνει στον άντρα της όλο και λιγότερη ενέργεια που σταδιακά, θα τον αποσυνδέει από τον γάμο τους, όλο και περισσότερο και το διαζύγιο είναι πια θέμα χρόνου.

Ένα από τα λάθη του Γιάννη και της Κατερίνας είναι που έβαζαν τα παιδιά τους πάνω από τους ίδιους. Όποτε τους άκουγα να το λένε, ανατρίχιαζα. Εάν είχαν αφιερώσει έστω και λίγο χρόνο στη σχέση τους, πιστεύω πως δεν θα έπαιρναν διαζύγιο επομένως δεν θα προκαλούσαν και τέτοια αναστάτωση σε ολόκληρη την οικογένειά τους.

Για να είσαι καλή μητέρα ή καλός πατέρας, πρέπει πρώτα να είσαι καλή ή καλός σύζυγος. Εάν οι συναισθηματικές σου ανάγκες δεν καλύπτονται από τον/τη σύζυγο, τότε είναι αναμενόμενο να προσπαθήσεις να τις εκπληρώσεις μες από τα παιδιά σου ή από κάτι άλλο, κι αυτό δεν είναι υγιές ούτε για τον γάμο ούτε για τα παιδιά σου. Από την άλλη ο/η σύζυγος θα βγεί εκτός γάμου για να καλύψει τις συναισθηματικές και σωματικές του/της ανάγκες και η σχέση σας είναι θέμα χρόνου να τελειώσει. Η αυτεκτίμησή σας ως  σύζυγος δεν είναι ίδια με την αυτοεκτίμησή σας ως γονιός αλλά και τα δύο είδη αυτοεκτίμησης, επηρεάζουν η μία την άλλη.

Αν νομίζετε ότι ο γάμος σας θα επιβιώσει με αυτό τον τρόπο μέχρι να ενηλικιωθούν τα παιδιά κάνετε λάθος, εκτός αν αποφασίσετε να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια στη σχέση σας. Πάντα λέω στα ζευγάρια που έρχονται στο γραφείο μου για συμβουλευτική ότι τα παιδιά δεν παίρνουν παράδειγμα μόνο από τον μπαμπά και τη μαμά, αλλά παράλληλα περιμένουν να δούν πως είναι να είσαι σύζυγος!

Πηγή: yourtango.com