Φοβάμαι να πω στη πρώην γυναίκα μου ότι έχω σχέση για να μην μου μειώσει το χρόνο με το γιο μας!

0

Έχουμε χωρίσει συναινετικά εδώ και 18 μήνες, και έχουμε ένα αγοράκι 3 ετών! Εγώ ζώ και εργάζομαι στην Αθήνα, ενώ η πρώην γυναίκα μου ζεί και εργάζεται με σύμβαση στα Ιωάννινα, όπου εκεί πηγαίνει και παιδικό σταθμό ο γιός μας (μέσω ΕΣΠΑ).

Έχω σκεφτεί πολλές φορές να τα ξαναβρούμε και αυτό λόγω του γιού μας, αλλά αυτό θα ήταν λάθος νομίζω, γιατί ούτε έρωτας υπάρχει αλλά ούτε εκτίμηση από την μεριά της, (στο γάμο και πριν από αυτόν έβαζε τους γονείς της πάνω από εμένα) και κατά συνέπεια και από εμένα. Με στεναχωρεί πολύ που ο γιός μας μεγαλώνει με χωρισμένους γονείς,  και που δεν τον ζω καθημερινά! Κάνω το δρομολόγιο Αθήνα – Άρτα 2-3 φορές τον μήνα για να μπορώ να τον βλέπω και να με βλέπει, πιο συχνά αλλά αυτό πολλές φορές καταντά ανέφικτο, όταν η πρώην μου έχει τις μαύρες της. Πολλές φορές με βρίζει και με θίγει ρίχνοντας μου τις ευθύνες, για τον χωρισμό μας. Εγώ δεν απαντώ, και αυτό γιατί δεν θέλω να επιδεινώσω την σχέση που έχω καταφέρει να έχουμε, και αυτό θα έχει ως συνέπεια να βλέπω τον μικρό βάση προγράμματος δικαστηρίου (2 Σαβ/κα, 2 καθημερινές) και όχι η ελαστικότητα που δείχνει τώρα, μιας και με ζητάει και ο μικρός μας πολύ!

Τον τελευταίο ένα χρόνο έχω γνωρίσει μια κοπέλα, η οποία δείχνει κατανόηση στο πρόβλημά μου, και μου συμπαραστέκεται όσο μπορεί και όσο την αφήνει η δουλειά της. Αλλά εγώ από την μεριά μου δεν της φέρομαι ανάλογα (αδιαφορία, απών τις περισσότερες μέρες του μήνα) και αυτό γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο πέρα από τον γιό μου!! Και αν μάθει ή πρώην μου για την σχέση μου, τότε δεν θα έχουμε ούτε τα τυπικά. Πείτε μου πώς να το αντιμετωπίσω όλο αυτό όσον αφορά  το παιδί, την πρώην μου και την σχέση μου;

Απαντάει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια κυρία Αντωνία Αντωνά

Αγαπητέ φίλε,

Η διαδικασία του διαζυγίου περιέχει και ένα βαρύ πένθος – ειδικά όταν υπάρχουν και παιδιά – αφού θρηνούμε όχι μόνο την πραγματική απώλεια της οικογένειας που φτιάξαμε, αλλά και τη διάλυση της εικόνας που είχαμε ασυνείδητα χτίσει σχετικά με το πώς θα θέλαμε να είναι ο γάμος και η οικογένεια μας. Άρα, η στεναχώρια σου, και για το διαζύγιο αλλά και για το ότι δε βλέπεις το γιό σου όσο θα ήθελες, είναι απόλυτα υγιής. Μπορώ να σου πω ότι ο χρόνος είναι γιατρός και ότι με τον καιρό θα νιώσεις καλύτερα, θα μεγαλώσει και το παιδί, ίσως ακόμα και να μπορεί να έρχεται να σε βλέπει αν βρείτε κάποιο ασφαλή τρόπο μετακίνησης του. Επίσης, οι σχέσεις σου με την πρώην σύζυγο, με την πάροδο του χρόνο θα εξομαλυνθούν και θα συνεργάζεστε περισσότερο. Ότι όμως κι αν σου πω αυτή τη στιγμή, μάλλον δε θα το πιστέψεις και δε θα σε απασχολήσει, αφού εσύ βιώνεις την έλλειψη του παιδιού σου.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δε μπορώ να το κρίνω νομικά αυτό, οι δικαστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και αυτές, όπως είπες, είναι να βλέπεις το γιό σου ακόμα λιγότερο από ότι τον βλέπεις τώρα. Προσπάθησε να δεις ότι αυτό που συμβαίνει είναι ήδη πιο θετικό από ότι όρισε το δικαστήριο και το μέλλον μπορεί να διαγράφεται ακόμα καλύτερο. Κάνε υπομονή και ζήσε τις ώρες που έχεις μαζί του, χωρίς άγχος και προβληματισμούς. Δώσε στον ίδιο και στον εαυτό σου την ευκαιρία να χτίσετε μαζί όμορφες αναμνήσεις και τρυφερές εικόνες.

Όσον αφορά στην κοπέλα που αναφέρεις, δεν είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεσαι σε μία σχέση, αν δε νιώθεις έτοιμος. Αν όμως δε νιώθεις έτοιμος, τότε το καλύτερο θα ήταν να την ενημερώσεις και να το λήξετε και όχι να παραμένεις σε μία συσχέτιση που δεν προσφέρει χαρά σε κανέναν από τους δύο. Η γυναίκα σου δε γνωρίζω και δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να έχει πλέον λόγο στο τι κάνεις εσύ στην προσωπική σου ζωή αλλά από την άλλη αντιλαμβάνομαι ότι φοβάσαι το ενδεχόμενο να σου μειώσει το χρόνο με το γιό σου, αν μάθει κάτι. Άρα θα πρέπει να αποφασίσεις, αν θες να υψώσεις ανάστημα και να δηλώσεις πως η ζωή σου δεν την αφορά πλέον (πλην αν υπάρχει περίπτωση να διατρέχει κάποιο κίνδυνο το παιδί) αλλά γνωρίζοντας πως ίσως να υπάρχουν συνέπειες για αυτή σου την απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, ίσως θα ήταν καλή λύση να συζητήσεις τη θλίψη σου με κάποιον ειδικό, που μπορεί να σε βοηθήσει να τη διαχειριστείς.

Καλή τύχη!

Αντωνία Αντωνά
Σύμβουλος Ψυχικής υγείας και Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Ομήρου 2, Κηφισιά
Τηλέφωνο: 6944-757122

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.