Είναι σημαντικό να ξέρεις γιατί είσαι σε διάσταση και τί να περιμένεις

0

«Με τον άντρα μου είμαστε σε διάσταση. Μόλις έμαθα ότι κατά την διάρκεια του τρίμηνου χωρισμού μας, είχε αρκετές σεξουαλικές επαφές. Εγώ όλο αυτό το διάστημα, τον παρακαλούσα να γυρίσει. Είμαστε παντρεμένοι 20 χρόνια και  έχουμε 3 παιδιά. Αυτός έχει κοπέλα και λέει ότι τον κάνει ευτυχισμένο. Είπε ότι με αγαπά αλλά η πληγή είναι πολύ μεγάλη για να την ξεπεράσω. Όταν του τα είπα όλα αυτά, έκλεισε το τηλέφωνό του  και τότε έπαθα κρίση πανικού και άρχισα να κλαίω με λυγμούς. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να ζω έτσι. Ακόμα χειρότερα, έκανε σεξ με την μαμά μιας παίκτριας από την ομάδα μπάσκετ της κόρης μας, στην οποία είναι προπονητής. Έκλαψα καθισμένη στο πάτωμα του μπάνιου για ώρες, έκανα εμετό και ακόμα νιώθω μουδιασμένη. Η δικάσιμη ημέρα του διαζυγίου έχει οριστεί και εγώ νιώθω σαν χαμένη. Τι να κάνω;»

Πραγματικά νιώθω τον πόνο σου. Η προσδοκία σου από την διάσταση φαίνεται ότι ήταν διαφορετική για εσένα απ’ ότι για τον σύζυγό σου. Εσύ προσπαθούσες να σώσεις τον γάμο σου και εκείνος έκανε την εργένικη ζωή του. Δεν κρίνω τον άντρα σου, αλλά υπάρχει ένα μάθημα που μπορείς να μάθεις απ’ όλο αυτό.

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να βρεθεί σε διάσταση, υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για το τι σημαίνει αυτό. Οι πιθανότητες είναι:

1.Να ξέρουν ότι δεν θα λειτουργήσει και να προσλάβουν και οι δύο δικηγόρους για να ξεκινήσουν την διαδικασία και να φτάσουν στον στόχο τους: το διαζύγιο.

2. Να βρίσκονται σε διάσταση γιατί τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και χρειάζονται χρόνο χωριστά, ώστε να εξερευνήσουν τα συναισθήματα τους και να σκεφτούν εάν θέλουν να προχωρήσουν στο διαζύγιο.

3. Απλά να χρειάζονται χρόνο χώρια. Το διαζύγιο είναι μια μακρινή πιθανότητα και ίσως δεν το σκέφτονται  ακόμα.

4Να καταλάβουν αν θέλουν να παραμείνουν παντρεμένοι καθώς εξερευνούν μια νέα πραγματικότητα, δηλαδή την εργένικη ζωή, τα ραντεβού, κλπ.

5. Να είναι ο ένας ή και οι δύο πολύ θυμωμένοι για κάτι που συνέβη και να χρειάζονται χρόνο να ηρεμήσουν.

Όλα αυτά είναι κατανοητά. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν λάθος και σωστοί λόγοι για να θες να είστε σε διάσταση. Ωστόσο, το ζευγάρι πρέπει να κάνει μια ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ συζήτηση σχετικά με τους λόγους που θέλει να χωρίσει προσωρινά, ποιοι είναι οι στόχοι του και τι θα κάνει κατά τη διάρκεια της διάστασης. Για παράδειγμα, επιτρέπεται να βγείτε ραντεβού με άλλους ανθρώπους;  Θα επικοινωνείτε και αν ναι, πόσο συχνά; Αν τελικά ο ένας βρεί κάποιον/α άλλον/η ή αποφασίσει ότι θέλει διαζύγιο, θα το πεί άμεσα στον άλλον;

Αν δεν κάνετε αυτή τη συζήτηση και δεν ξεκαθαρίσετε τί σημαίνει για το κάθε ένα σας, να είστε σε διάσταση, το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις μεταξύ σας που δεν θα σας γλιτώσουν από το διαζύγιο ακόμη κι αν υπήρχαν πιθανότητες να το αποφύγετε!

Στην περίπτωσή σου, ο άντρας σου  φαίνεται πολύ μπερδεμένος γιατί λέει ότι ακόμα σε αγαπά.  Το γεγονός ότι αυτό σου προκάλεσε κρίση πανικού, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν του έχεις πια καμία εμπιστοσύνη. Ολοφάνερο το γιατί.

Δεν ήμουν εκεί, οπότε δεν έχω ιδέα τι περιελάμβανε η συζήτηση σας για την διάσταση και τι σκεφτόταν ο καθένας σας ότι θα συνέβαινε κατά την διάρκεια αυτών των τριών μηνών. Ίσως εκείνος είπε ψέματα όταν σου είπε ότι ήθελε να δουλέψετε την σχέση σας, όπως ήθελες κι εσύ. Ίσως πραγματικά να το ήθελε αλλά όταν ήταν πια ελεύθερος, άλλαξε γνώμη. Αυτό που με προβληματίζει είναι που πήγε με κάποια γνωστή σου, κάτι δηλαδή που ήξερε πως ήταν πολύ πιθανό να το μάθεις και να πληγωθείς.

Κατά την γνώμη μου, θα είσαι μία χαρά στο τέλος. Θρηνείς, κι αυτό είναι υγιές. Λυπάμαι που το λέω, αλλά το να κλαις καθισμένη στο πάτωμα του μπάνιου σου είναι υγιές. Βγες έξω. Να είσαι θλιμμένη. Θρήνησε την απώλεια. Τότε θα μπορέσεις να το ξεπεράσεις και να χτίσεις μια νέα ζωή για τον εαυτό σου.

Ο άντρας σου προφανώς δεν το κάνει αυτό, αντ’ αυτού επέλεξε να αντιμετωπίσει την θλίψη του με το να ξεκινήσει μια καινούρια σχέση. Ή ίσως στο μυαλό του ο γάμος σας, να έχει τελειώσει εδώ και χρόνια. Ίσως έχει ήδη θρηνήσει την απώλεια του. Γι’ αυτό δεν μ’ αρέσει ποτέ να κρίνω. Ίσως κι εκείνος να κλαίει με λυγμούς καθισμένος στο πάτωμα του μπάνιου του.

Αν εσύ που μας διαβάζεις, σκέφτεσαι να βρεθείς σε διάσταση, σιγουρέψου ότι ξέρετε τι θέλετε και τι σημαίνει αυτό και για τους δυο και να είστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλο. Να βεβαιωθείτε, όσο γίνεται, ότι θέλετε τα ίδια πράγματα. Είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά πρέπει να γίνει και πρέπει να είναι αληθινή.

Πολλοί άνθρωποι που ξέρουν ότι θέλουν διαζύγιο προσπαθούν να ρίξουν τον άλλο στα μαλακά, λέγοντας «θέλω να χωρίσουμε προσωρινά». Νομίζουν ότι θα ξεκινήσουν με την διάσταση και σταδιακά θα φτάσουν στο διαζύγιο. Αυτό κατά την γνώμη μου δεν λέγεται διάσταση, αλλά δειλία!

Πηγή: divorcedgirlsmiling.com