7 κλασσικές συμβουλές που δεν πρέπει να εφαρμόσεις αν θες να σώσεις τον γάμο σου!

0

Υπάρχουν πολλές συμβουλές γάμου, που όμως δεν ταιριάζουν και δεν αποδίδουν σε όλες τις περιπτώσεις. Παρακάτω θα βρείς 7 συμβουλές, που οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να αγνοήσεις:

  1. Ποτέ μην πας για ύπνο νευριασμένος/η.

Άντε προχώρα και πήγαινε για ύπνο νευριασμένος/η. Εάν εσύ ή ο σύντροφος σου είστε εξαντλημένοι, είναι καλύτερα να κρατήσετε τη σοβαρή σας συζήτηση για το πρωί, όταν θα έχετε το ψυχικό σθένος να την διαχειριστείτε. Αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά, είναι πολύ πιθανό να μην είσαι καλά και είναι λιγότερο πιθανό να ηρεμήσεις. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι τα αισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου αντιδρούν περισσότερο όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά.

« Το να φέρεις στο κρεβάτι ένα δύσκολο θέμα λίγο πριν κοιμηθείτε, δεν είναι συνήθως παραγωγικό και καταλήγει σε απογοήτευση ή σε μεγάλη διαμάχη» αναφέρει η Elizabeth Earnshaw, θεραπεύτρια από την Pennsylvania. «Εκμεταλλεύσου τη νύχτα για να κοιμηθείς, ώστε να αφήσεις τον εαυτό σου να ηρεμήσει και τον σύντροφο σου να ξεκουραστεί καλά, για εκείνη τη μεγάλη σας συζήτηση. Μπορείς να θίξεις ξανά το θέμα κατά τη διάρκεια μιας ώρας, που θα είναι καλύτερη και για τους δυο σας».

  1. Δεν πρέπει να λογοκρίνεις τον εαυτό σου γύρω από το σύντροφο σου.

Το να είσαι 100 % ειλικρινής με τον σύντροφο σου, σίγουρα μπορει να σου κοστίσει , αναφέρει η Bonnie Ray Kenna, ψυχοθεραπεύτρια από την Καλιφόρνια.

« Ενώ είναι αλήθεια ότι το να ανοίγεσαι συναισθηματικά, είναι ένας απαραίτητος παράγοντας για κάθε καλή σχέση, συχνά αρκετοί το αντιλαμβάνονται σαν άδεια να μοιραστούν τα όρια που τους θέτεις» αναφέρει. «Η θεραπεία έχει διδάξει στα ζευγάρια ότι πρέπει να εκφράζουν τα συναισθήματα τους αλλά μερικές φορές η αλήθεια είναι ότι το παρακάνουν».

Για παράδειγμα, αν δεν αντέχεις την αδερφή του συζύγου σου, προσπάθησε να μην πείς πολλά για το θέμα αυτό. Συγκράτησε τον εαυτό σου και την κριτική σου και περιόρισέ τη σε ένα λειτουργικό πλαίσιο.  Πες για παράδειγμα, « η αδερφή σου έχει την συνήθεια να περνάει συχνά, μακάρι να μας έπαιρνε ένα τηλέφωνο πρώτα».

Εάν το πείς τόσο θολά, ο σύντροφος σου θα εντυπωσιαστεί , θα καταλάβει τι εννοείς και θα νιώσει πιο κοντά σε εσένα, αναφέρει η Kennan. « Το να μιλάς για όσα νιώθεις, είναι ένα σημαντικό εργαλείο , αλλά τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν πως να το κάνουν με τρόπο που να σέβονται ο ένας τον άλλο».

Αν δεν θες να καταλήξεις στην άσχημη πλευρά της γυναίκας σου, δεν υπάρχει λόγος να είσαι απολύτως ειλικρινής για όλα όσα νιώθεις, αναφέρει η Kennan.

  1. Οι σχέσεις πρέπει να είναι δύσκολες.

Σίγουρα, οι σχέσεις θέλουν δουλειά χωρίς όμως να εξαντλούνται, για να διατηρηθεί ένας γάμος, αναφέρει η Marie Land, ψυχολόγος από την Washington.

« Βλέπω αυτή την δήλωση όταν ο κόσμος αποκτά προβλήματα, με το να μένει σε σχέσεις που δεν του ταιριάζουν ή δεν συμβάλλουν στην ευτυχία τους. Ναι είναι λογικό να διαφωνούμε διάφορες στιγμές ή να περνάμε δύσκολες περιόδους. Παρόλα αυτά, η σχέση σου στη βάση της πρέπει να είναι αυτή που θα σε κάνει να νιώθεις δυνατός/ή τον περισσότερο καιρό.»

  1. Όταν αμφιβάλλεις, πες απλά « Ναι, έχεις δίκιο.»

Πολύ συχνά, η συμβουλή αυτή απευθύνεται κυρίως στους άντρες, αναφέρει ο Gal Szekely, ιδρυτής του Couples Center στην νότια Καρολίνα.  Έχει δεί από πρώτο χέρι πόσο καταστροφικό είναι όταν οι άντρες στη σχέση νιώθουν την ανάγκη να εσωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους, και να αποδεχτούν την δεδομένη κατάσταση στο γάμο τους.

« Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι οι άντρες δεν είναι τόσο συναισθηματικοί όσο οι γυναίκες, που σημαίνει ότι δεν δείχνουν τα συναισθήματα τους  και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε εκείνα της συντρόφου τους. Οι άντρες νιώθουν άσχημα αλλά για να διατηρήσουν την εικόνα τους, εσωτερικεύουν τα συναισθήματα τους, και απλά ακολουθούν την ροή των πραγμάτων».

Οι άντρες και οι σύντροφοι τους, πρέπει να δουλέψουν καλύτερα για έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα όσα νιώθουν.

« Αντί να υποθέτεις ότι ο σύντροφος σου είναι εντάξει με κάτι, μάθε πως μπορείς να διαβάζεις τα πιο λεπτά συναισθήματα που πλήγωσαν ή στενοχώρησαν τον σύντροφο σου» αναφέρει.

  1. Αν απάτησες μια φορά θα το ξανακάνεις.

Όταν υποθέτουμε ότι ένα ζευγάρι δεν μπορεί να ξεπεράσει μια απιστία, τότε υποτιμούμε την ικανότητα τους για αλλαγή. Επίσης λένε ότι «αν απάτησες μια φορά, θα το ξανακάνεις» κάτι το οποίο δεν ισχύει, αναφέρει η Earnshaw.

«Η απιστία είναι συχνά ενδεικτικό στοιχείο ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο θέμα μέσα στη σχέση, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η συμπεριφορά θα επαναληφθεί ούτε δείχνει απαραίτητα, χαρακτήρα. Έχω δουλέψει με πολλά ζευγάρια που έχουν μπορέσει να ξεπεράσουν την απιστία, και πλέον έχουν έναν πιο υγιή, χαρούμενο και ουσιαστικό γάμο».

  1. Να είσαι με κάποιον που σε αγαπά πιο πολύ από ότι εσύ.

Είναι μια συμβουλή που έχει στη βάση της τον φόβο. Η σκέψη που κρύβεται από πίσω είναι ότι αν νοιάζεσαι για το σύντροφο σου πιο πολύ από ότι εκείνος/η , θα είναι πιο εύκολο να σε αφήσει. Αλλά όσοι υποστηρίζουν αυτή την συμβουλή, συνήθως έχουν περισσότερες ανασφάλειες.

«Είναι μια προσπάθεια να είσαι το άτομο που θα έχει τον έλεγχο ή να είσαι λιγότερο ευάλωτος/η στην προδοσία. Δυστυχώς, η αγάπη και οι σχέσεις είναι συνώνυμα της αδυναμίας, και δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αυτό που αρχίζει σαν προσπάθεια να νιώσεις ασφαλής, μπορεί στο τέλος, να σε αφήσει ανικανοποίητο.»

  1. Βάλε τα παιδιά προτεραιότητα στο γάμο σου.

Προφανώς οι γονείς πρέπει να σκεφτούν τις ανάγκες των παιδιών τους, αλλά το να πείς σε ένα ζευγάρι ότι πρέπει να βάλει τα παιδιά πάνω από το γάμο, είναι μια ατελής απάντηση, αναφέρει η Earnshaw.

«Όταν οι γονείς επικεντρώνονται στα παιδιά, χάνουν σε άλλα σημεία τη σχέση τους. Παντρεύτηκες πρώτα το σύντροφο σου, και τα παιδιά ήρθαν μετά. Βρες το χρόνο να είστε μαζί και συμβουλευτείτε ο ένας τον άλλο για τα παιδιά».

Αυτή η συμβουλή έχει ιδιαίτερη σημασία , διότι θα σας βοηθήσει σαν ζευγάρι και θα ωφελήσει τα παιδιά σας.

«Στο τέλος, τα παιδιά σου θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους γονείς τους σε έναν υποστηρικτικό γάμο όπου θα υπάρχει αγάπη και θα είναι λιγότερο πιθανό, να παλεύουν σε μια άδεια σχέση».

Πηγή : http://www.huffingtonpost.com/