fbpx

Δεν θα σώσει το γάμο σας ακόμα ένα παιδί!

| 27 Ιανουαρίου 2015
ADVERTISEMENT

Δουλεύω σαν σύμβουλος σχέσεων τα τελευταία 15 χρόνια και έχω αρχίσει να παρατηρώ μια ανησυχητική τάση. Πιθανόν να υπήρχε πάντα αλλά το τελευταίο καιρό είναι που μου έρχονται πολλά email και πάντα από γυναίκες. Email σαν αυτό ..

«Ήμουν παντρεμένη για περίπου οκτώ χρόνια. Ο γάμος μας, δεν πήγαινε καλά. Τσακωνόμασταν σε μόνιμη βάση. Νόμιζα ότι το να κάνω κι άλλο παιδί, θα βελτίωνε τα πράγματα.»


ADVERTISEMENT

ή σαν αυτό…

«Μετά από λίγο, ο γάμος μου πήγαινε χάλια. Ο άντρας μου ήταν απόμακρος και δεν ενδιαφερόταν για την οικογένειά μας. Δεν έδειχνε τρυφερότητα και δεν μου έδινε σημασία. Ήθελα πραγματικά να κάνω κι άλλο παιδί, επειδή δεν ήθελα το παιδί μου να μεγαλώσει μόνο του. Συμπέρανα ότι αν κάναμε κι άλλο παιδί τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα. Σκεφτόμουν ότι ίσως άλλαζε».

Αυτή η τάση που αντικατοπτρίζεται στα παραπάνω email, αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα. Μερικούς τους γνωρίζω προσωπικά. Ένας φίλος μου έκανε δύο παιδιά ενώ ήταν στην διαδικασία διαζυγίου. Η γυναίκα του ήταν τόσο απελπισμένη ν’ αποκτήσει κι άλλο παιδί που τον δελέασε να κάνουν σεξ το βράδυ που είχε ωορρηξία, κατά την διάρκεια του διαζυγίου τους.


ADVERTISEMENT

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη τάση πραγματικά λυπηρή είναι ότι, ένα ακόμα παιδί δεν θα βελτιώσει την κατάσταση κανενός γάμου. Δεν νιώθεις πιο κοντά σε κάποιον επειδή κάνατε και άλλο παιδί. Νιώθεις πιο κοντά στον άλλον με το να δουλέψεις τα θέματα που υπάρχουν μεταξύ σας. Ένα ακόμα παιδί θα προκαλέσει περισσότερο στρες ανάμεσά σας, ειδικά ένα νεογέννητο.

Και όμως, φαίνεται να συμβαίνει κάθε μέρα. Το σύνδρομο του «ακόμα ενός παιδιού.» Και πραγματικά με θυμώνει όλο αυτό σαν πατέρα και σαν άνθρωπο. Βάζετε ένα ακόμα παιδί στην γραμμή πυρός του διαζυγίου σας. Επειδή θέλατε ένα ακόμα παιδί, με καθαρά εγωϊστικά κίνητρα. Επειδή θέλατε αυτό το συναίσθημα, αυτό τον δεσμό. Τον δεσμό του να θηλάζεις το μωρό. Να είσαι τα πάντα για το μωρό. Να σε χρειάζεται αυτό το μωρό. Γιατί νομίζεις πως αυτό που σου λείπει στις διαπροσωπικές σχέσεις με τον άντρα σου ή τη γυναίκα σου, θα το αποκτήσεις από το μωρό σου. Νομίζεις…

Θα σε χρειαστούν ξανά. Θα νιώθεις να σ’ αγαπάνε. Δεν ξέρω πως είναι να είσαι έγκυος. Μπορώ μόνο να φανταστώ πως είναι να κουβαλάς μέσα σου ένα μωρό και να το γεννάς. Αφού γεννήσεις, να είναι τα πάντα, το κέντρο του σύμπαντος, για σένα. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα. Καταλαβαίνω γιατί τόσες γυναίκες το θέλουν ξανά. Αλλά ο λόγος που θέλετε άλλο ένα μωρό σ’ αυτή την κατάσταση είναι εγωιστικός. Είναι εγωϊστικό να χρειάζεστε αγάπη και επειδή δεν τη βρίσκετε στη σχέση σας με τον/τη σύζυγό σας να προσπαθείτε να την αντλήσετε από ένα μωρό.

Πολλοί από εσάς που το διαβάζετε αυτό, σκέφτεστε ότι ο γιος ή η κόρη σας ή και τα δύο σας παιδιά χρειάζονται άλλο ένα αδελφάκι, γιατί είναι τόσο ωραίο να έχεις αδέλφια, να έχεις δεσμούς μαζί τους για την υπόλοιπη σου ζωή. Όταν οι γονείς πεθάνουν, έχουν ο ένας τον άλλο. Καταλαβαίνω αυτό το επιχείρημα.

Αλλά θα σας απαντήσω ότι αν ο γάμος σας είναι δυστυχισμένος, μια τέτοια επιλογή είναι εγωϊστική. Γιατί με τον τρόπο αυτό, το μόνο που κάνετε είναι να προκαλείτε περισσότερο στρες και άγχος σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Η σχέση σας δεν λειτουργεί πια. Μπορεί να κάνετε τον άλλον να μείνει στο γάμο σας, από τύψεις. Και ίσως μείνει για άλλα 10 χρόνια, στη πραγματικότητα όμως, θα είναι σαν να μην υπάρχει τη στιγμή που εσείς θα έχετε βουλιάξει περισσότερο έχοντας πάρει στο λαιμό σας, ακόμα ένα παιδί. Δεν είναι άδικο αυτό για τον εαυτό σας και για όλους σας; Δεν είναι άδικο για το “ακόμα ένα” παιδί σας;

Μπορεί να  έχετε έναν γάμο χωρίς σεξ και αγάπη και τα παιδιά σας να είναι απλά συνεπιβάτες. Μαντέψτε όμως τι βλέπουν τα παιδιά: Δύο ανθρώπους που δεν αγαπούν πραγματικά ο ένας τον άλλο. Ένα από τα καλύτερα μαθήματα που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας είναι το να τους δείξετε πώς να αγαπάνε. Να αγαπάνε κάποιον άνευ όρων. Να αγαπάνε κάποιον μέσα σε μία σχέση. Αλλά αυτό που τους δείχνετε είναι κάτι δυσλειτουργικό. Τους δείχνετε θυμό. Τους δείχνετε πως μοιάζουν οι δυστυχισμένοι γονείς, γιατί δεν μπορείς να υποκριθείς ότι αγαπάς κάποιον. Δημιουργείτε μια ακόμα γενιά ανθρώπων με κακό υπόβαθρο στις μελλοντικές  ερωτικές τους σχέσεις.

Μαθαίνουν πώς να φέρονται στον σύντροφο τους μέσα από τον τρόπο που εσύ και ο άντρας σου ή η γυναίκα σου, φέρεστε ο ένας στον άλλο. Αδικείτε τα παιδιά σας. Έχετε το ακόμα ένα παιδί που θέλατε αλλά χαλάτε άλλον έναν άνθρωπο.

Περνάμε όλη την ενήλικη ζωή μας προσπαθώντας να ξεφορτωθούμε αυτή την αλυσίδα και τον υποσυνείδητο προγραμματισμό που είχαμε από την γέννηση μας. Το πως εμείς (οι ενήλικες) βλέπουμε σήμερα τις σχέσεις είναι μέσα από τα μάτια που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά. Η έλλειψη αγάπης, τρυφερότητας και οτιδήποτε άλλο στις σχέσεις μας σήμερα, προέρχεται από ό,τι είδαμε να κάνουν οι γονείς μας ο ένας στον άλλο.

Δεν είμαστε συνειδητοποιημένοι όταν είμαστε έφηβοι ή παιδιά για να τα καταλάβουμε όλα αυτά, αλλά επειδή είμαστε σαν σφουγγάρια, απορροφάμε όλες αυτές τις πληροφορίες. Όταν φτάσουμε στην ενηλικίωση και έχουμε κατεστραμμένες ή άρρωστες σχέσεις συνειδητοποιούμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι γονείς μας νόμιζαν πως το να αποκτήσουν ακόμα ένα παιδί,  θα έσωζε τον γάμο τους. Κι έτσι, αυτό το “ακόμα ένα” παιδί, θα πηγαίνει στο σπίτι του μπαμπά την μια βδομάδα και στο σπίτι της μαμάς την άλλη. Θα είναι ένα ακόμα παιδί που θα δει την πικρία μεταξύ δύο ανθρώπων που πλέον δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Θα είναι ένα ακόμα ένα θυμωμένο παιδί.

Κοιτάξτε τη ζωή σας σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα. Εάν είστε σ’ αυτή την κατάσταση σήμερα και σκέφτεστε να κάνετε κι άλλο παιδί, αναλογιστείτε τις επιπτώσεις. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να θεωρείτε καταπληκτική την ιδέα αλλά σκεφτείτε τι κάνετε στο παιδί. Σκεφτείτε τι κάνετε στο μέλλον του παιδιού λόγω της εγωιστικής επιθυμίας σας για κάτι στο παρόν. Καταλαβαίνω ότι η σχέση σας δεν είναι στο σημείο που θα την θέλατε, αλλά το να κάνετε άλλο ένα παιδί δεν θα λύσει κανένα σας πρόβλημα, μέχρι εσείς να δουλέψετε πάνω στην σχέση σας.

Ναι, αντί να κάνετε ακόμα ένα παιδί,  δουλέψτε πρώτα επάνω στην σχέση σας. Να δείτε αν μπορεί και πρέπει να σωθεί. Τα παιδιά θέλουν να είναι και με τους δύο γονείς. Μην φέρνετε παιδιά σε σπίτια με εντάσεις. Υπάρχει κάτι που λέγεται αντισύλληψη. Χρησιμοποιείστε τη. Υπάρχει κάτι που λέγεται θεραπεία ζεύγους. Πηγαίνετε. Και είναι καλό να είστε ειλικρινείς στην σχέση σας. Τόσοι άνθρωποι ζουν την ζωή τους για τα παιδιά τους. «Το παιδί μου πρέπει να έχει μια αδελφή, έναν αδελφό» λένε. Ναι αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που κάνετε είναι να φέρνετε το παιδί σε μια σχέση που είναι  σπασμένη, ραγισμένη, χωρίς πατέρα ή μητέρα. Δεν είναι δίκαιο για το παιδί όλο αυτό.

Η κόρη μου ζητά συνέχεια μια αδελφή. Την κοιτάω και της λέω «μπράβο ωραία» και της αλλάζω κουβέντα. Δεν ξέρω πραγματικά τι να της πω αν και ξέρω ότι η απάντηση θα έπρεπε να είναι «Ο μπαμπάς και η μαμά δεν είναι μαζί και το να σου δώσουμε μια αδελφή ή έναν αδελφό σε αυτή την κατάσταση, δεν θα μας έκανε καλό». Δεν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο σ’ ένα μικρό παιδί. Δεν θα καταλάβει. Οπότε ίσως το σημερινό άρθρο να κάνει κάποιους από εσάς να δείτε τα πράγματα διαφορετικά.

Η γυναίκα μου κι εγώ δεν είμαστε μαζί. Και αν ποτέ τα ξαναβρίσκαμε, θα ήταν έτσι ώστε οι δυο μας ν’αγαπάμε ο ένας τον άλλο όπως χρειαζόμαστε σαν ενήλικοι, με τον τρόπο που αξίζουμε σαν ενήλικοι, τον τρόπο που δύο ενήλικες αξίζουν ν’ αγαπιούνται. Σαν παραδείγματα προς μίμηση, έτσι πρέπει να μας δουν τα παιδιά μας. Αυτό το παράδειγμα πρέπει να είστε!

Να λέτε όχι. Να καταλαβαίνετε τι κάνετε στα παιδιά σας εξαιτίας των εγωιστικών αναγκών σας, εξαιτίας των πρωτόγονων επιθυμιών σας. Σας παρακαλώ, μην φέρνετε άλλα παιδιά σ’ αυτό το ραγισμένο σπιτικό. Καλύτερα, δουλέψτε πρώτα τα προβλήματα στη σχέση σας. Και αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, βγείτε από την σχέση αυτή και θεραπευτείτε. Βρείτε κάποιον άλλο που να θέλει τα ίδια πράγματα με εσάς ώστε να είστε ικανοποιημένοι όπου κι αν καταλήξετε. Ζούμε σε μια κοινωνία οπού πάντα θέλουμε περισσότερα. Θέλουμε μεγαλύτερη ζωή, περισσότερα χρήματα, πιο πολλά παιδιά, μεγαλύτερο πλούτο, πιο πολλά αυτοκίνητα, περισσότερα υλικά πράγματα. Σταματήστε να σκέφτεστε τι σας λείπει και ζήστε τη ζωή σας με αυτά που σας δίνει. Μην πιέζετε καταστάσεις γιατί θα χάσετε κι αυτά που έχετε!

Πηγή: Huffingtonpost.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ