Αν ο/η σύζυγός σου σε απάτησε ο μόνος που δεν φταίει είσαι εσύ!

0

Τίποτα δεν είναι πιο καταστροφικό από το να ανακαλύψεις ότι ο/η  σύντροφός σου σε απάτησε. Καθώς περνάς από τα στάδια της θλίψης, την άρνηση, την κατηγορία, τον θυμό και τελικά την αποδοχή, μπορεί ν’ αναρωτηθείς ποιος φταίει για αυτήν την κατάσταση. «Ήταν κάτι που έκανα ή δεν έκανα που το προκάλεσε;» είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που θέτει κάποιος στον εαυτό του όταν έχει απατηθεί.

Όμως οι άνθρωποι δεν πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την απιστία, του/της συζύγου. Ακόμη και στον χειρότερο γάμο, ένας/ μια σύζυγος έχει επιλογές. Εάν ο/η σύζυγός σου σε απατήσει δεν είναι εξαιτίας σου επειδή π.χ. υπήρχαν πράγματα που δεν έκανες εσύ. Η ευθύνη βαραίνει εκείνον/η που επέλεξε να απατήσει αντί να χειριστεί τα προβλήματά του/της με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Παρακάτω είναι μερικοί λόγοι που εξηγούν γιατί δεν φταις εσύ για την απιστία του/της συζύγου σου:

Οι σύζυγοι απατούν διότι ο δεσμός του γάμου έχει κλονιστεί.
Ο χρόνος, οι λογαριασμοί, τα παιδιά και γενικά η τριβή, επηρεάζουν ένα γάμο. Όλοι συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για να διατηρήσουμε την οικειότητα μεταξύ μας ισχυρή, όμως άλλα πράγματα μπαίνουν στην μέση και πολλά ζευγάρια ανακαλύπτουν ότι έχουν απομακρυνθεί.

Ένα ανώριμο άτομο, αντί ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προσπαθεί ν’ αποφύγει την αντιμετώπισή του, ψάχνοντας κάτι έκτος του γάμου. Η διάλυση της σχέσης είναι συνήθως υπαιτιότητα και των δύο ανθρώπων, αλλά η επιλογή ν’ απατήσει είναι αποκλειστικά ευθύνη του ατόμου που απατά.

Οι σύζυγοι απατούν, επειδή οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται.
Αυτό σημαίνει ότι συνήθως ο ένας/η μια σύζυγος νιώθει ότι οι συναισθηματικές ή σωματικές του/της ανάγκες, δεν ικανοποιούνται. Και πάλι όμως, αυτό μπορεί να προκληθεί από μια συναισθηματική απόσταση μεταξύ των συζύγων, αλλά μπορεί επίσης να φταίει  η διαφορά στην λίμπιντο, το ότι έχουν εξαντληθεί από άλλες ευθύνες ώστε να μην έχουν την ενέργεια για σεξ ή το σεξ να πραγματοποιείται ως μέθοδος έλεγχου (τη συμμετοχή στο σεξ ως ανταμοιβή ή την παρακράτηση του ως τιμωρία).

Δείτε σχετικά: Θα συγχωρούσα την απιστία. Αλλά μην του το πείς.

Το να στραφείς σ’ ένα τρίτο πρόσωπο, δεν είναι όμως η λύση για την κατάσταση αυτή και ένα ώριμο άτομο θα το συνειδητοποιήσει αυτό και θα προσπαθήσει να διορθώσει την κατάσταση μέσω της επικοινωνίας και της συμβουλευτικής. Ένα ανώριμο άτομο θ’ αρχίσει κάτι νέο με κάποιον άλλο ή κάποια άλλη για να βρει πάλι τον ενθουσιασμό , αντί να διορθώσει ή να τερματίσει την υπάρχουσα σχέση.

Οι σύζυγοι απατούν λόγω της κρίσης της μέσης ηλικίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν σε ένα σημείο στη ζωή τους, συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών, όπου συνειδητοποιούν ότι γερνάνε και αναρωτιούνται αν έκαναν τις σωστές επιλογές στη ζωή τους. Είναι συνηθισμένο γι’αυτά τα άτομα ν’ αναρωτηθούν αν υπάρχει κάτι εκεί έξω, παραπάνω απ’ αυτό που έχουν, ή να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σ’ ένα τέλμα. Θέλουν ν’ ανακτήσουν τα συναισθήματα που είχαν όταν ήταν νεότεροι ή τον ενθουσιασμό που ένιωσαν τα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής τους ζωής. Αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα εκείνου/ης που απατά και δεν οφείλεται σε κάτι που έκανε το θύμα της απιστίας.

Κάποια άτομα απατούν επειδή δεν έχουν την ωριμότητα να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους, άτομα που δεν θα έπρεπε να είχαν υποσχεθεί τη μονογαμία εξ’ αρχής.

Ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει ένα άλλο άτομο ν’ αλλάξει. Η αλλαγή πρέπει να έρθει από μέσα, το άτομο αυτό θα πρέπει να θέλει ν’ αλλάξει. Πολλοί σύζυγοι σκέφτονται, «Αν ήμουν πιο ωραίος ή ωραία ή πιο σέξι ή πιο κάτι, δεν θα με είχε απατήσει».  Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Δεν φταις εσύ, φταίει εκείνος/εκείνη.

Μερικοί/μερικές σύζυγοι απατούν προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στη σχέση τους.
Ορισμένοι άνθρωποι δημιουργούν αυτό που ονομάζεται «σχέση εξόδου». Επειδή ο χωρισμός είναι δύσκολος , μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν την αντιπαράθεση ή την πιθανότητα ο άλλος/η άλλη σύζυγος να μη συμφωνήσει σ’ ένα διαζύγιο, οπότε κάνουν κάτι για να προκαλέσουν τον άλλον και να τον φέρουν προ τετελεσμένου. Αυτός είναι ο πιο επίπονος τρόπος για να βάλεις τέλος σε μια σχέση.

Είναι σύνηθες για τον θύτη της απιστίας να κατηγορεί τον άλλον, για την δική του/της απιστία. Όμως , εκτός από την ευθύνη που μοιράζονται και οι δυο σύντροφοι σε ό,τι αφορά την αποξένωση τους, εκείνος/η που απάτησε είναι ο μόνο υπαίτιος της απάτης, όπως εξάλλου, ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και για τις συνέπειές τους.

Αν λοιπόν ο/η σύζυγος ή ο/η σύντροφός σου, σε απάτησε, καλό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι την επιλογή της απιστίας δεν την έκανες εσύ αλλά εκείνος/η και πως η απιστία αυτή καθαυτή, είχε να κάνει με θέματα ή προβλήματα του/της συντρόφου σου και όχι με δικά σου!

Πηγή: http://divorcesupport.about.com/