fbpx

«Απρόβλεπτη Επίθεση» στο διαζύγιο: Τί είναι και πώς να τη χειριστείς

| 24 Νοεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Όταν ένα ζευγάρι βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου, οι σχέσεις τους συνήθως δεν είναι και οι καλύτερες, που υπήρξαν ποτέ. Για την ακρίβεια είναι χειρότερες από ποτέ – χειρότερες απ’ όσο ήταν κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

Τα ζευγάρια βγάζουν συχνά στο διαζύγιο το χειρότερό τους εαυτό και κάπου εδώ, ερχόμαστε σε αυτό, που λέμε “Απρόβλεπτη Επίθεση”.


ADVERTISEMENT

Για να καταλάβεις, τί είναι αυτό, σκέψου το εξής. Βλέπεις τηλεόραση αργά το βράδυ. Τα παιδιά κοιμούνται και εσύ προσπαθείς να χαλαρώσεις και να ξεχάσεις τις έγνοιες της δουλειάς, τα οικονομικά σου, που είναι μια έτσι, μια αλλιώς, το επερχόμενο δικαστήριο για την επιμέλεια και γενικά όλες τις έγνοιες και τις σκοτούρες σου.

Ξαφνικά, ακούς το «γκλιν γκλιν» του κινητού σου. Μήνυμα τέτοια ώρα; Θα είναι, λες, η φίλη σου η Καιτούλα, που πάλι χώρισε με το λεγάμενο και θέλει να πει κάπου τον πόνο της. Βουτάς το κινητό όλο περιέργεια και προς μεγάλη σου απογοήτευση, το μήνυμα έρχεται από τον πρώην σου.

Η απογοήτευσή σου γίνεται ακόμα πιο έντονη, όταν ανοίγεις το μήνυμα: «Μωρή έτσι, μωρή αλλιώς, είσαι μπιπ, είσαι ξανά μπιπ…» και τα μπινελίκια βροχή. Είχε, δεν είχε σε αναστάτωσε πάλι βραδιάτικα. Αηδιάζεις και μόνο, που τα διαβάζεις. Τα λόγια του είναι τόσο γεμάτα μίσος και θυμό, που σε κάνουν να ανατριχιάζεις.

Έχεις την αίσθηση, ότι ή τρελός είναι ή πιωμένος, αλλιώς ποιος ο λόγος αυτής της «απρόβλεπτης επίθεσης»; Δεν είχε προηγηθεί κάποια κουβέντα μεταξύ σας, ούτε καν κάποιος τσακωμός.


ADVERTISEMENT

Ακούω τέτοιου είδους ιστορίες, όπως αυτή από άντρες και γυναίκες όλη την ώρα. Είναι ένα φρικτό συναίσθημα. Ενοχλητικό, ανατριχιαστικό και εκνευριστικό.

Η πρώτη αντίδραση ενός ατόμου, που γίνεται δέκτης μιας «απρόσμενης επίθεσης», η οποία μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου, e-mail ή Κοινωνικών Μέσων, είναι να αντεπιτεθεί. Να δώσει μια παρόμοια απάντηση, ένα «χτύπημα» ίσως κάτω από τη ζώνη, να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Αυτό είναι το χειρότερο, που μπορείς να κάνεις, κατά τη γνώμη μου. Η συμβουλή μου σε μια «απρόβλεπτη επίθεση» είναι να μην απαντήσεις καν. Μη μπεις στον πειρασμό να γράψεις ούτε μια λέξη. Άστο να πάει στην ευχή της Παναγίας. Δεν αξίζει τον κόπο. Μη γράψεις καν εκείνη τη σύντομη φρασούλα με τις δύο λέξεις (ξέρεις εσύ), που λειτουργεί και σαν ευχή. Μην τον ειρωνευτείς, μην τον συμβουλέψεις να δεχτεί ιατρική βοήθεια, όσο κι αν θες να τον «τσιγκλίσεις». Ξέρω, ότι το θες πολύ, αλλά συγκρατήσου.

Η «απρόβλεπτη επίθεση» είναι το αποτέλεσμα της έντονης δυσαρέσκειας, που νιώθει και που βρίσκει αυτόν τον τρόπο να την εκφράσει. Μπορεί να είχε δύσκολη μέρα ή θα μπορούσε να είναι δυσαρεστημένος για κάτι, που δεν έχει καμία σχέση με σένα. Μπορεί να νιώθει πληγωμένος, που τον χώρισες ή για κάτι άσχετο. Ίσως τα πράγματα να μην του πηγαίνουν καλά.

Το αποτέλεσμα είναι να ψάχνει κάποιον να κατηγορήσει και ποια άλλη είναι καταλληλότερη από σένα, που του κατέστρεψες τη ζωή με το διαζύγιο, που του ζήτησες; Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για το χάλι του το μαύρο ή να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με υγιή τρόπο (εργασιοθεραπεία, εκκλησία, ψυχολόγο, στήριξη από φίλους και οικογένεια), επιλέγει να εξαπολύσει επιθέσεις και βρισιές.

Ψάχνεται για καυγά. Ένας τέτοιος τύπος το «ζητάει» να τσακωθεί. Του αρέσει η ίντριγκα και το ανακάτεμα. Θέλει να αντεπιτεθείς, για να επιτεθεί ξανά. Θα σε προκαλέσει, όσο δεν πάει. Θα αφήσει την οργή του να ξεσπάσει και θα σε χρησιμοποιήσει, για να το πετύχει. Μην πέσεις στην παγίδα!

Όσο πιο έγκαιρα συνειδητοποιήσεις, ότι αυτή η «απρόβλεπτη επίθεση» δεν έχει να κάνει με σένα, τόσο καλύτερα θα αισθανθείς. Δεν έχει νόημα να θυμώσεις ή να εκνευριστείς. Πρέπει να τον λυπηθείς και όχι να τον βρίσεις. Απλά ξέχασέ το και μην ξαναασχοληθείς.

Τώρα, αν αυτό το βιολί συμβαίνει τακτικά, πάμε σε άλλα μονοπάτια. Ίσως χρειαστεί να απευθυνθείς σε δικηγόρο ή στην αστυνομία, επειδή κάπου αυτή η ιστορία καταντάει αηδία. Πιστεύω πάντως, ότι αγνοώντας τον και μη δίνοντάς του την προσοχή, που τόσο λαχταράει, πιθανότατα θα σταματήσει κάποια στιγμή από μόνος του. Είναι σαν ένα μικρό παιδί, που όταν βλέπει, ότι το κλάμα και τα ουρλιαχτά δεν «περνάνε», θα κλάψει, θα κλάψει και στο τέλος θα το πάρει απόφαση και θα σταματήσει.

Η καλύτερη συμβουλή, που μπορώ να σου δώσω, είναι εκτός από το να τον αγνοήσεις, να αντιμετωπίσεις την κατάσταση αυτή ως δικό του πρόβλημα και όχι ως δικό σου. Εσύ κοίτα να ηρεμήσεις, να συγκεντρωθείς στη δουλειά, τα παιδιά και στη ζωή σου. Κοίτα να κάνεις μια νέα αρχή.

Θα σου πρότεινα επίσης να κρατήσεις τα μηνύματά του για καλό και για κακό. Ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσεις εναντίον του στο δικαστήριο. Είναι λυπηρό, αλλά σοφό.

Τέλος, αν μπεις στον πειρασμό να του κάνεις κι εσύ μια «απρόβλεπτη επίθεση», τότε κάντο. Γράψε ό, τι θες, εκφράσου, βγάλε τα σώψυχά σου. Μόλις τελειώσεις το κατεβατό σου, πάτα ένα ντιλίτ και σβήστο. Μην το στείλεις. Μην πέσεις στο επίπεδό του. Μην τον αφήσεις να το χρησιμοποιήσει μελλοντικά εναντίον σου.

Πηγή: divorcedgirlsmiling.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ