fbpx

«Αποχή από το σεξ λόγω…νηστείας: Πραγματικότητα ή δικαιολογία;»

ADVERTISEMENT

Σαρακοστή, Μεγάλη εβδομάδα! Μέρες άγιες, όπου η θρησκευτική πίστη εκφράζεται μέσα από τη νηστεία που ξεκινά από την Καθαρή Δευτέρα εορταστικά και ολοκληρώνεται το Μ. Σάββατο με την Ανάσταση του Κυρίου. Το 40ήμερο που αρκετά συχνά δίνει για όσους νηστεύουν μία εσωτερική συγκρουσιακή μάχη ανάμεσα στην απόλαυση και στην αυτοσυγκράτηση. Μία αυτοσυγκράτηση που δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό αλλά και την σεξουαλική στέρηση.

Αρκετά συχνά βλέπουμε τα ζευγάρια που έρχονται στο χώρο μας να αναρωτιούνται ή και να καυγαδίζουν ακόμα για την «σεξουαλική νηστεία», καθώς ο ένας θεωρεί πως νηστεία σημαίνει αποχή γενικότερα από ότι μας ευχαριστεί και μας δίνει απόλαυση και ο άλλος την περιορίζει μόνο στη διατροφικές επιλογές.

Κατά πόσο λοιπόν πρέπει να σεβαστούμε τα θρησκευτικά «πιστεύω» του συντρόφου μας, όταν εκείνος επικαλείται συχνά τις θρησκευτικές γιορτές για να απέχει από το σεξ;


ADVERTISEMENT

Είναι μία πολύ καλή ερώτηση, καθώς η νηστεία δεν γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο, αλλά πολύ πιο συχνά, με αποτέλεσμα η σχέση να καταλήγει σε συγκρούσεις, ο πιο θρησκευόμενος να νιώθει πως ο σύντροφός του δεν τον καταλαβαίνει, ενώ εκείνος που ζητά σεξ, νομίζει πως απλά η νηστεία δεν είναι άλλο παρά μία δικαιολογία σεξουαλικής αποφυγής. Συνήθως, η γυναίκα είναι εκείνη που νηστεύει και ο άντρας εκείνος που διαμαρτύρεται: «Καλά, νηστεύεις (νηστεύουμε) από το φαγητό, πρέπει και από το σεξ; …τι εννοείς δεν θα κάνουμε καθόλου σεξ; …τέλος πάντων, μπορώ να το δεχτώ για την Μ. εβδομάδα όμως μόνο!» είναι κάποιες από τις απαντήσεις που δίνονται.

Αρκετά ζευγάρια λοιπόν, περιορίζουν την …σεξουαλική νηστεία και τους πειρασμούς της σάρκας στην Μ. Εβδομάδα, ενώ άλλα συνεχίζουν την σεξουαλική τους ζωή κανονικά. Κανείς δεν μπορεί να κρίνει ή να κατακρίνει τον άλλον, εφόσον η πίστη του καθενός είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση, όπως και ο τρόπος έκφρασής της.

Πότε όμως η νηστεία ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μας λέει αλήθεια ή αν απλά το άλλο μέλος της σχέσης την χρησιμοποιεί ως δικαιολογία;


ADVERTISEMENT

Η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη, καθώς πολλές φορές συνυπάρχουν προβληματικές καταστάσεις στα ζευγάρια, όπου πράγματι μπορεί να υπάρχει μία αποφευκτική συμπεριφορά προς το σεξ, χωρίς όμως απαραίτητα να χρησιμοποιείται και η «δικαιολογία της νηστείας», καθώς μπορεί πράγματι, να πιστεύει εκείνος που γενικότερα αποφεύγει το σεξ, ότι «πρέπει να απέχει και από το σεξ» αυτές τις μέρες.

Αν όμως, γενικότερα, υπάρχει μία συμπεριφορά σεξουαλικής αποφυγής, αυτό αποτελεί πρόβλημα για το ζευγάρι, όχι βέβαια για τις συγκεκριμένες μέρες, αλλά γενικότερα. Είναι το σημείο όπου χρειάζεται οι δύο σύντροφοι να δουν τι δεν πάει καλά στη σχέση τους, τι είναι αυτό που τους απομακρύνει και δεν τους επιτρέπει να έρθουν κοντά σωματικά. Μήπως είναι απόμακροι και ψυχικά; Υπάρχει επικοινωνία ανάμεσά τους; Κάνουν άλλα πράγματα μαζί; Μήπως υπάρχει ένα σεξουαλικό πρόβλημα που τους δυσκολεύει;

Είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που το ζευγάρι χρειάζεται να διερευνήσει. Και αν δεν μπορεί από μόνο του να δώσει απαντήσεις και να αποκτήσει μία καλή σεξουαλική ζωή, τότε η βοήθεια ειδικού, κρίνεται απαραίτητη!

Μαρίνα Μόσχα
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνος Ασκητής
Κηφισίας 360 & Θερμοπυλών 2
Αθήνα Χαλάνδρι Τ.Κ. 15233
Τηλέφωνο: 210 61 04 590 & 210 77 72 100 210 77 89 890
Fax: 210 61 95 797
Web: http://www.askitis.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/institutethanosaskitis

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ