Αποφεύγω να κάνουμε έρωτα γιατί μέσα μου είμαι «παγωμένη»

2

«Καταρχήν θέλω να σας συγχαρώ για την στήλη σας..!! Το σκέφτηκα πολύ μέχρι να αποφασίσω να σας γράψω αλλά δεν ξέρω τι πρεπει να κάνω. Παντρεύτηκα στα 18 και με τον άντρα μου αγαπηθηκαμε πολύ..Στα 19 μου αποκτήσαμε την κόρη μας.Όμως σήμερα νιώθω σαν ρομπότ,σαν να μην έχω αισθήματα για εκείνον. Απο την μια είναι τα οικονομικά που μας έχουν γονατίσει, απο την άλλη είναι οι γονείς του που ανακατεύονται σε όλα,  έχω επανηλειμμένα παραπονεθεί γι’ αυτό αλλά δεν υπάρχει καμία αντίδραση.. Ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία, εγώ δεν μπορω να βρω κάποια δουλειά, είμαι συνεχώς στο σπίτι μεγαλώνοντας την μικρή.. Γενικά ο γάμος μας έχει μπει σε μια μεγάλη ρουτίνα. Δεν θέλω, αλλά και δεν μπορώ να χωρίσω για πολλούς λόγους. Έχω κάνει πολλές προσπάθειες για να αλλάξει αυτό, το έχω συζητήσει και μαζί του αλλά βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο. Νιώθω πως το σπίτι μας έχει γίνει η φυλακή μου και με τον άντρα μου νιώθω πλέον πως απλά ζούμε μαζί συμβατικά. Αποφεύγω να κάνουμε έρωτα γιατί μέσα μου είμαι παγωμένη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια λύση αλλά θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σας… Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων…»

Ιωάννα

Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία κυρία Xριστίνα Βαγενά

Aγαπητή Ιωάννα,

Στον γάμο, η κρίση ποτέ δεν έρχεται σε μια νύχτα. Αντίθετα, αποτελεί μια αργή διαδικασία που κορυφώνεται σιγά – σιγά. Ο ένας από τους συζύγους μπορεί να μην έχει καν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης ή ακόμα και να μην αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα.Ο χειρότερος εχθρός για την ευτυχία δυο ανθρώπων είναι η ρουτίνα και η αναπόφευκτη μονοτονία.

Καταλαβαίνω ότι η απογοήτευσή σου πηγάζει από αλλαγές που θα ήθελες να γίνουν αλλά δεν γίνονται είτε γιατί οι ανάγκες ή επιθυμίες σου που ποτέ δεν ικανοποιήθηκαν επειδή δεν το επέτρεπαν οι συνθήκες (πχ εργασία,οικονομική κατάσταση), είτε γιατί οι ανάγκες ή επιθυμίες σου πλέον έπαψαν να ικανοποιούνται μέσα στη ρουτίνα του γάμου (πχ έλλειψη διασκέδασης,αυθορμητισμού που αντικαταστάθηκαν από το καθημερινό επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα αλλά είναι τόσο σημαντικές ανάγκες ιδιαίτερα στην ηλικία σου) είτε γιατί καταστάσεις στην οικογενειακή σου ζωή, έχουν επιβληθεί χωρίς τη συμφωνία και των δυο σας (π.χ παρεμβατική πεθερά).

Συνήθως το άτομο που επιθυμεί την αλλαγή, αισθάνεται όλο και περισσότερο παραμελημένο. Ερμηνεύει την μη ανταπόκριση του άλλου στην προσδοκία του για αλλαγή ως αδιαφορία και θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί την απόδειξη ότι ο γάμος τους οδηγείται σε ένα τέλος. Το αίσθημα της παραμέλησης σταδιακά μετατρέπεται σε αντιπάθεια και θυμό.

Για να μην οδηγηθείς σε αδιέξοδο καλό θα ήταν να μην ξεχνάς τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Μην ξεχνάς ποτέ ότι «ο γάμος είναι ένα καράβι που αντέχει δυο μόνο καπετάνιους». Για οτιδήποτε γίνεται μέσα στο σπίτι, την τελική απόφαση πρέπει να έχουν μόνο οι σύζυγοι.
  2. Μην επιτρέπεις ο γάμος σου να γίνει μια τυπική σχέση. Να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοικτά στις επιθυμίες του άλλου. Επίσης, μην παραμελείς να εκφράζεις τα παράπονα και τις ανάγκες σου στον άλλο. Η άποψη ότι «ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα» δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του γάμου. Πολλοί άνθρωποι ελπίζουν ότι τα προβλήματα θα πάρουν μια ευνοϊκή τροπή από μόνα τους. Αυτό συμβαίνει σπάνια (αν όχι ποτέ). Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα του γάμου μόλις εμφανίζονται. Πολύ συχνά ενώ εκτιμούμε την αξία μιας ειλικρινούς επικοινωνίας, αποφεύγουμε να μοιραστούμε με τον σύζυγό μας τα αληθινά μας συναισθήματα, τις πραγματικές μας επιθυμίες και τις ουσιαστικές μας ανάγκες. Μην αυτοπαγιδεύεσαι πιστεύοντας ότι ο άντρας σου είναι σε θέση να μαντέψει τις ανάγκες σου. Διευκόλυνε τον άνθρωπο απέναντί σου να μάθει τι σκέφτεσαι, τι αισθάνεσαι και τι θέλεις. Νιώσε ελεύθερη να εκφράσεις την επιθυμία σου και τα θέλω σου. Βρες το θάρρος και ενθάρρυνέ τον μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση χωρίς εντάσεις και πιέσεις να μοιραστείτε τα όνειρα και τα θέλω σας. Και να θυμάσαι πως ο μόνος τρόπος να πάρεις αυτό που θέλεις από την σχέση σου…είναι να το ζητήσεις με τρόπο και την κατάλληλη στιγμή!
  3. Μην κλείνεις την πόρτα του ρομαντισμού στον γάμο σας. Παρόλο που οι καταστάσεις στη ζωή μπορεί να αλλάζουν, η ανάγκη για ρομαντισμό και αγάπη δεν χάνεται. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχετε αποκτήσει ένα παιδάκι, δεν σημαίνει ότι έκλεισαν τα κεφάλαια του σεξ,των εξόδων και των ταξιδιών από το βιβλίο της ζωής σας. Μίλησε με τον σύζυγό σου για τις προσδοκίες σου σχετικά με τον ρομαντισμό στις προσωπικές σας στιγμές και τη σεξουαλική ζωή. Χρειάζεται προσπάθεια και από τις δυο πλευρές.
  4. Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Φρόντισε πάντα την εξωτερική σου εμφάνιση, χωρίς να κάνεις υπερβολές.Περιποιήσου τον εαυτό σου πρώτα για να αρέσεις σε σένα και για να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή σου και δεύτερον για να κερδίζεις το βλέμμα και την προσοχή του συζύγου σου.
  5. Προσπάθησε να βρεις μικρές χαρές και απολαύσεις στην καθημερινότητά σου πχ μια βόλτα στο πάρκο,ή ένας καφές με μια φίλη. Βάλε στόχο κάθε μέρα να κάνεις κάτι που σε γεμίζει και σε ευχαριστεί.
  6. Μην έχεις παράλογες προσδοκίες. Υπάρχουν κάποιες επιθυμίες που δεν θα ικανοποιηθούν στη διάρκεια του κοινού συζυγικού βίου. Διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οικονομικοί, μπορεί να ευθύνονται για αυτό. Όμως, είναι διαφορετικό πράγμα η αδυναμία ικανοποίησης κάποιων επιθυμιών σου και διαφορετικό η αδιαφορία του άλλου για αυτές.

Xριστίνα Βαγενά
ΜSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Βασιλέως Ηρακλείου 47, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2311 242092
Email:  vagenachristina@yahoo.com
Facebook: Χριστίνα Βαγενά- Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Η κυρία  Χριστίνα Βαγενά, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.