Το σύνδρομο του κακού κοριτσιού: Άντρες που επιλέγουν χειριστικές γυναίκες

Όλοι οι άνθρωποι βασίζουμε τα πρότυπα μας στην οικογένεια μας. Το πρότυπο ζευγαριού το οποίο μας δίνει το πρώτο στίγμα για το πως λειτουργεί μια σχέση και διαμορφώνει τη δική μας εικόνα μιας ερωτικής δυάδας, είναι των γονιών μας. ‘Γονείς’ μπορεί να είναι και οι παππούδες αν το παιδί μεγαλώνει με αυτούς, οπότε το πρότυπο ζευγαριού στο μυαλό του επηρεάζεται και από τη σχέση της γιαγιάς με τον παππού.

Κατά βάση η σχέση που θα δημιουργήσουμε στη ζωή μας, τουλάχιστον οι πρώτες σχέσεις, έχει το μοτίβο σχέσης που έχουμε μάθει μέσα στο σπίτι μας. Δηλαδή πως συμπεριφέρεται η μαμά στο μπαμπά και τούμπαλιν, αλλά και πως φέρεται ο γονιός στο παιδί του αντίθετου φύλου.

Συνήθως μία δυναμική και με έντονη προσωπικότητα γυναίκα επισκιάζει τον σύντροφο της και κατ’ επέκταση τον γιο της. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μαθαίνει σε ένα μοντέλο σχέσης ‘γυναίκας-άνδρα’, όπου η γυναίκα είναι πιο δυνατή κι ενδεχομένως πιο χειριστική απέναντι στο αρσενικό.

Δείτε σχετικά: Άντρες που κακοποιήθηκαν από τις γυναίκες τους μέχρι θανάτου.

Αν λοιπόν το αγόρι δεν έχει αρκετά ισχυρή προσωπικότητα, από φύση του, ώστε να αποβάλει την χειριστική και καταπιεστική μητέρα από μέσα του, ή δεν ζητήσει τη βοήθεια ειδικού όταν μεγαλώσει ώστε να επεξεργαστεί και αναλύσει με σκοπό να εξισορροπήσει μέσα του τη σχέση του με τη μητέρα του και να καταλάβει ποια είναι η σωστή θέση δύο συντρόφων μέσα σε μία σχέση, τότε σαν ενήλικας θα συνεχίσει στο μοτίβο που έμαθε μικρός. Δηλαδή θα επιτρέπει, έως και ασυνείδητα με τη σιωπή του και την συγκατάβαση του, στην γυναίκα να τον εξουσιάζει και να τον χειρίζεται κατά πως εκείνη επιθυμεί.

Όταν μέσα από το πρότυπο μας έχουμε μάθει ότι κάποιες συμπεριφορές είναι σωστές, ακόμα κι αν δεν τις νιώθουμε σωστές (δηλαδή μας βασανίζουν και μας πληγώνουν στη ζωή μας), τις αποδεχόμαστε και δεν τις πολεμάμε. Με αυτή την «λογική» ένας άντρας παραμένει σε ένα γάμο, μία σχέση, παρόλο που η σύντροφος του τον κακοποιεί.

Η ανάγκη για την συμβουλή και την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας είναι άμεση και ακόμα πιο επείγουσα όταν υπάρχουν παιδιά, καθώς το μοτίβο διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά.

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πηγή: http://lifemade.gr/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.