fbpx

Αν μου ζητήσεις διατροφή θα σου πάρω το παιδί!

| 26 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

«Αν μου ζητήσεις διατροφή θα σου πάρω τα παιδιά!» ή «Αν δεν μου δώσεις διατροφή, δεν ξαναβλέπεις το παιδί!» ή «Αν δεν μου δώσεις αυτό, δεν υπογράφω/δεν δίνω/δεν κάνω/δεν ράνω, το άλλο». Σε καθημερινή βάση παίρνω τουλάχιστον ένα email ή τηλεφώνημα από πανικόβλητο πελάτη που βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου, για να μου πεί ότι ο/η πρώην σύζυγος τον/την απείλησε για τη διατροφή, τη γονική μέριμνα κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. «Αληθεύει αυτό που μου είπε; Μπορεί να το κάνει;» με ρωτάει. Αναπόφευκτα, οι απειλές κατά τη διάρκεια του διαζυγίου μοιάζουν με πυρετό που ανεβαίνει στη μέση της νύχτας όταν δεν μπορείς να φωνάξεις κανέναν για βοήθεια. Κι έτσι φοβισμένος και στρεσαρισμένος, υποφέρεις όλο το βράδυ περιμένοντας να ξημερώσει για να πάρεις τον δικηγόρο και να σου δώσει μια απάντηση. Οι απειλές, ανεξάρτητα από το πόσο τρομακτικές μοιάζουν, είναι κάτι για το οποίο-συνήθως-δεν αξίζει να ανησυχείς.

Έχε στο νού σου ότι φυσικά και δεν αναφέρομαι σε απειλές που αφορούν σωματική βλάβη ή κακοποίηση. Αυτές οι απειλές συνιστούν κάτι διαφορετικό και δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που ανέφερα παραπάνω. Κάθε απειλή που αφορά το κίνδυνο της σωματικής σου ακεραιότητας και της υγείας της δικής σου και των παιδιών, χρειάζεται άμεση κινητοποίηση.


ADVERTISEMENT

Οι παρακάτω απειλές όμως, είναι οι λεγόμενες ακίνδυνες και συνηθισμένες, αυτές που εκτοξεύονται συχνά αλλά σπάνια γίνονται πράξη και, αν το δείς και λίγο έξυπνα, θα ξέρεις και πώς πρέπει να απαντάς. Ακολουθούν μερικές «κλασσικές» απειλές, όπως:

  • «Όταν βγεί το διαζύγιο δεν θα έχεις τίποτα»
  • «Θα σου πάρω τα παιδιά»
  • «Θα πω στα παιδιά να ζητήσουν να μείνουν με μένα»
  • «Θα πουλήσω το σπίτι και θα μείνεις στο δρόμο»
  • «Θα φύγω από τη χώρα με τα παιδιά και δεν θα τα ξαναδείς»
  • «Θα πάρω τηλέφωνο το αφεντικό σου»
  • «Πολύ γρήγορα ο δικαστής θα καταλάβει ότι εσύ…μπλα μπλα μπλα»

Σου φαίνεται κάτι απ’ όλα αυτά, γνωστό; Μάλλον. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Καταρχάς γράψε τις απειλές που δέχεσαι. Κάνε μια λίστα και κατάγραψε τις. Το να ακούς την απειλή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να τη βλέπεις. Όταν ο/η πρώην σύζυγος σε απειλεί με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, σου πατάει τα κουμπιά και πυροδοτεί όλα σου τα συναισθήματα, επομένως είναι λογικό υπό αυτές τις συνθήκες να μην μπορείς να παραμείνεις ήρεμος/η και να σκεφτείς ψύχραιμα.


ADVERTISEMENT

Άσε λοιπόν την απειλή, να περάσει και να φύγει. Μην απαντήσεις. Γράψ’ τη κάπου διάβασέ τη και σκέψου τη. Οι πιθανότητες είναι μέσα σε λίγα λεπτά, έχοντας ηρεμήσει και διαβάζοντάς τη, να δείς κι εσύ ότι κατά 90% δεν είναι πραγματοποιήσιμη και είναι απλά ακόμη ένα προϊόν θυμού. Τίποτα άλλο.

Μία καλή φίλη, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, μου είπε μια φορά ότι «οι δυναμικές ενός γάμου είναι οι δυναμικές του διαζυγίου». Τι ήθελε να πεί μ’ αυτό; Ότι αν κάποιος είναι χειριστικός στο γάμο θα είναι και στο διαζύγιο. Δεν σου λέω κάτι νέο τώρα αλλά αν π.χ. περιμένεις από τον άλλον να λουφάξει στο διαζύγιο, σε ενημερώνω πως ότι ήταν μέσα στο γάμο σας, στο διαζύγιό σας υπάρχει περίπτωση αυτό που ήταν να το τερματίσει.

Μίλα με τον δικηγόρο σου. Μην πιστέψεις ό,τι σου πεί ο/η πρώην σύζυγος εκτός αν ο/η δικηγόρος σου, σου πεί το αντίθετο. Σε ένα διαζύγιο κατ΄αντιδικία, ο/η πρώην σύζυγος έχει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι να σου κάνει τη ζωή δύσκολη και ο δεύτερος να κερδίσει. Εάν έχεις αυτό στο μυαλό σου, θα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να μην απαντά στις απειλές διότι αν αντιδράσεις με έναν τρόπο που ο/η σύζυγος περιμένει από εσένα (π.χ. να ενδώσεις και να του/τη δώσεις αυτό που ζητάει μόνο και μόνο για να το λήξετε) να ξέρεις ότι ανοίγεις τους ασκούς του Αιόλου δίνοντάς του/της το έναυσμα να το κάνει και να το ξανακάνει. Και δεν θέλεις!

Πηγή: http://divorcedmoms.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ