fbpx

Αν είσαι μόνος γονιός, έτσι μπορείς να διεκδικήσεις το καλύτερο για σένα!

| 1 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Πως μπορείς να πάρεις ότι χρειάζεσαι στη ζωή αν είσαι μόνος γονιός;

Πρώτον, είναι επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθείς σε πράγματα που έχουν πραγματική σημασία και να αφήσεις όλα όσα δεν σου κάνουν καλό. Αυτό έχει να κάνει με τη δέσμευση προς τα παιδιά σου, με τη βοήθεια που θα τους προσφέρεις αλλά και στο πως θα μάθεις να ζητάς βοήθεια από τρίτους.


ADVERTISEMENT

Nα έχεις υπομονή με τα παιδιά σου – θα ενθαρρύνει την συνεργασία τους μαζί σου. Δώσε τους χρόνο  να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ότι οι γονείς τους δηλαδή δεν είναι πια μαζί ή ότι ο άλλος γονιός έχει φύγει ή έχει αποβιώσει. Λάβε υπόψη σου ότι θα χρειαστούν χρόνο να συνηθίσουν το νέο τους πρόγραμμα, και ίσως δείξουν σημάδια ότι είναι δεν είναι ευτυχισμένα και μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται. Διαβεβαίωσε τα ότι είσαι εκεί για αυτά, και τα πράγματα αργότερα θα είναι πολύ καλύτερα.

Μπορείς να βοηθήσεις  τα παιδιά σου να επανέλθουν μετά από το διαζύγιο και να αναπτύξουν την αντίληψη ότι εσύ είσαι το πρότυπό τους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου. Οι γονείς που έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, με κουράγιο και υπομονή, βοηθούν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Το να είσαι μόνος γονιός, “ρουφά” κάθε μορφή ενέργειας από εσένα, και σε υποχρεώνει να γίνεις πιο συμπονετικός σαν άνθρωπος.

Μάθε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και ενθάρρυνε την καινούρια σου ζωή με το να φροντίζεις εσένα. Για παράδειγμα, γράψου σε μαθήματα yoga ή γυμναστήριο, ξεκίνα να τρως υγιεινά, και κανόνισε να έχεις κοινωνική ζωή. Θα είσαι πιο αποτελεσματικός γονιός, εάν ξεκουράζεσαι και έχεις επαφή με άλλους ανθρώπους. Το να βλέπεις κάποιον ειδικό, ή κάποια ομάδα υποστήριξης μπορεί να σε βοηθήσει στη μετάβαση της καινούριας σου ζωής.


ADVERTISEMENT

Έρευνες δείχνουν ότι ειδικά οι γυναίκες που κοινωνικοποιούνται είναι πιο υπάκουες και υπεύθυνες, κάτι που θέτει όρια στο πόσο διεκδικητικές είναι. Είναι φυσικό για τα κορίτσια να μεγαλώνουν με την αίσθηση ότι είναι επιθυμητό να βρίσκονται σε καλή διάθεση, να είναι ευέλικτες και να μπορούν να υποτάσσουν τις ανάγκες τους σε τρίτους. Με την πάροδο του χρόνου, το να μην θέτεις όρια σε σχέσεις μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην γυναικεία σου αυτοεκτίμηση. Ευτυχώς όμως αυτό είναι κάτι που διορθώνεται με αυτογνωσία και υποστήριξη από τρίτους.

Το πρώτο βήμα για να φύγεις από την κατάσταση «βοηθώ μόνο τους άλλους, και όχι εμένα» είναι η αυτογνωσία. Πριν ξεκινήσεις να χτίζεις επιτυχημένες σχέσεις, πρέπει να έχεις υγιή αυτοεκτίμηση- κάτι που σημαίνει να πιστεύεις στον εαυτό σου. Η διάλυση ενός γάμου μπορεί να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι το διαζύγιο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να αναπτυχθείς. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείς είναι : Πως φέρεσαι στον εαυτό σου;  Κανείς δεν θα σου φερθεί με σεβασμό , εάν εσύ συνεχίζεις να σου φέρεσαι άσχημα. Ξεφορτώσου όλες τις ηττοπαθείς σκέψεις σου- όπως το να αποκαλείς τον εαυτό σου «χαζό» , κάτι που δεν θα σε βοηθήσει να ξανασταθείς στα πόδια σου.

8 τρόποι να αποκτήσεις ότι χρειάζεσαι για σένα:

  1. Εξέτασε τις σχολικές σου εμπειρίες και ρώτησε τον εαυτό σου: Αγνοώ τις δικές μου ανάγκες με το να αναζητώ έγκριση και φροντίδα από τρίτους; Το να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό ή το να κρατήσεις ένα ημερολόγιο μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.
  2. Αποδέξου ότι δε μπορείς να αρέσεις σε όλους. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που δεν συμφωνούν ή δεν εγκρίνουν αυτά που λες ή κάνεις. Δεν μπορείς να ελέγξεις τι λένε για σένα. Όλοι έχουμε μοναδικό τρόπο σκέψης βασισμένο στην προσωπικότητα μας. Προκάλεσε τις ηττοπαθείς σου σκέψεις σχετικά με την αυτοεκτίμηση σου. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν.
  3. Φρόντισε τον εαυτό σου με σεβασμό και φροντίδα παρά με κριτική. Ξεκίνα με το να δίνεις προσοχή στις ανάγκες σου και όχι να τις αγνοείς.
  4. Δημιούργησε μια θετική ματιά στη ζωή σου και θέσε στόχους. Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου και δημιούργησε μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το που θες να πορευτείς. Αποφάσισε ποιες είναι οι αξίες για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, και ξεκίνα με το να θέσεις τρείς στόχους που έχουν σημασία για εσένα. Λάβε υπόψη σου ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα μήνα για να δεις κάποια αλλαγή.
  5. Δώσε προτεραιότητες. Κάνε μια λίστα με προτεραιότητες για κάθε μήνα, βδομάδα και μέρα. Χρησιμοποίησε θετικές σκέψεις για να σε οδηγήσουν σε κινήσεις όπως « θα κάνω τρία πράγματα για τον εαυτό μου σήμερα.» Γράψε αυτά που θες να κάνεις , κάπου που θα μπορείς να τα βλέπεις, όπως το γραφείο σου ή ένα σημείωμα στο ψυγείο.
  6. Προσπάθησε πρώτα να καταλαβαίνεις, παρά να σε καταλαβαίνουν. Άνοιξε γέφυρα επικοινωνίας με τα παιδιά σου. Εκμεταλλέψου κάθε ευκαιρία για να ακούσεις, να υποστηρίξεις και να τα ενθαρρύνεις σχετικά με τα αισθήματα τους για εσένα ή για κάποιον που εμπιστεύονται. Σκέψου πως θα θες να σε θυμούνται σε μερικά χρόνια.
  7. Εξασφάλισε ομαλές μεταβάσεις. Το να συνεργάζεσαι με τα παιδιά σου και πιθανώς τον πρώην σου, πιθανό να βοηθήσει να μειωθεί το άγχος που ίσως να νιώθουν. Τα παιδιά συχνά βιώνουν άγχος από τη μετάβαση που κάνουν από τον ένα γονέα στον άλλο ή την μετακόμιση μετά το διαζύγιο. Δώσε τον καλύτερο σου εαυτό  για να αναπτύξεις μια ρουτίνα σχετικά με το όταν θα λείπουν ή θα γυρίζουν σπίτι. Προσπάθησε να είσαι ευέλικτος/η αλλά επίμονος/η με το πρόγραμμα της επιμέλειας. Λάβε υπόψη σου ότι όσο τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία, ίσως να κάνουν την επανάσταση τους σχετικά με το πώς θα ακολουθούν το πρόγραμμα που τους έχει οριστεί και να χρειαστείς καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.
  8. Να προλαμβάνεις καταστάσεις. Βρες υποστήριξη για εσένα και τα παιδιά σου. Αυτό περιλαμβάνει το να βλέπεις κάποιον ειδικό, να κοινωνικοποιείσαι, και να σε βοηθούν με τη φροντίδα τους. Κάτσε μια στιγμή και σκέψου ότι αν είσαι πιο διεκδικητικός/ή μπορεί να σε βοηθήσει από μια θέση προσωπικής δύναμης, να χτίσεις μια δυνατή αυτοπεποίθηση. Όταν μπορείς να εκφράσεις καλύτερα τις σκέψεις σου και τι επιθυμείς , μην εκπλαγείς αν ο σύντροφος σου ή η οικογένεια σου αντιδράσουν αρνητικά. Ίσως να χρειαστούν χρόνο να συνηθίσουν τον νέο σου εαυτό, αλλά αν μάθεις να θέτεις υγιή όρια στις σχέσεις σου θα χτίσεις ένα δυνατό σεβασμό προς στο πρόσωπο σου. Με το να μάθεις να είσαι πιο διεκδικητικός/ή, δεν θα νιώθεις πια θύμα. Το να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό. Αξίζεις την προσπάθεια, και μια ελεύθερη και πιο χαρούμενη ζωή.

Το κλειδί για μια πιο επιτυχημένη μονογονεϊκή ζωή, είναι να αναγνωρίζεις καθημερινά  την σημασία του να είσαι πάντα έτοιμος και ανοιχτός στην αλλαγή. Θα πάρει χρόνο και σε εσένα και στα παιδιά σου, για να συνηθίσετε αυτό το νέο τρόπο ζωής αναπτύσσοντας όμως νέο τρόπο σκέψης που θα βοηθήσει τη μετάβαση αυτή. Είναι σημαντικό να αναπτύξεις καθημερινές συνήθειες που θα κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία.

Σαν γονιός που φροντίζει τον εαυτό του και κερδίζει την αυτοπεποίθηση του, εξοπλίζεις τα παιδιά σου με τα καλύτερα δυνατά εφόδια, και την αυτογνωσία να προχωρήσουν στη ζωή τους. Το να βιώνουν πχ ένα διαζύγιο, μπορεί να κάνει τα παιδιά να νιώθουν αυτάρκεις , επειδή ζουν ανάμεσα σε δύο σπίτια αλλά τα βοηθά να αναπτύξουν την ικανότητα να ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ενθάρρυνε τα παιδιά σου να είναι ανεξάρτητα, αλλά παρόλα αυτά θέσε όρια και έλεγχο στις κινήσεις τους.

Το διαζύγιο μπορεί να είναι ένα μεταβατικό στάδιο, και εσύ μόνη σου είσαι υπεύθυνη για να δημιουργήσεις ένα νέο είδος οικογένειας για εσένα και τα παιδιά σου.  Μπορεί να επιλέξεις να αποδεχτείς τον εαυτό σου και να έχεις καλύτερες προσδοκίες για εσάς . Μάθε να αφοσιώνεσαι στον κεντρικό σου στόχο και τα παιδιά σου θα προσαρμοστούν καλύτερα στη διαδικασία του διαζυγίου.

Πηγή: http://divorcedmoms.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ