fbpx

Πόσο πραγματικά ακούμε αυτούς που αγαπάμε;

| 10 Οκτωβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Όταν δίνω συμβουλές σχέσεων , συνήθως προτείνω τι να πεί κάποιος ή τι να κάνει, ή τι να μην πεί ποτέ ή να μην κάνει αντίστοιχα. Εναλλακτικά προτείνω απλά σε κάποιον να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Αυτό το άρθρο αφορά ένα πολύ απλό αλλά βασικό συστατικό, για μια όμορφη ρομαντική σχέση : την ανάγκη του να ακούς τον/την σύντροφο σου.

Πρίν από κάποιες μέρες , κάποιος με σύστησε σε μια γυναίκα. Δώσαμε τα χέρια και μετά από ένα λεπτό, έπρεπε να κάνω αυτό που πάντα μισώ – έπρεπε να ρωτήσω, «Συγνώμη, πως είπαμε το όνομα σου;» Απλά πες μου ότι δεν έχει συμβεί το ίδιο και σε σένα. Συμβαίνει σε όλους μας, και πάντα θα νιώθω άσχημα για τον εαυτό μου, λες και δεν είχα χρόνο να ακούσω το επίθετο της γυναίκας και να το σημειώσω στο μυαλό μου.


ADVERTISEMENT

Δεν θα ξεχάσεις το όνομα του/της συντρόφου σου ( και αν το κάνεις λυπάμαι αλλά έχεις πάρα πολλά θέματα), , αλλά το να μην ακούς σωστά , είναι κάτι που μπορεί να βάλει πολλά ζευγάρια σε πραγματικούς καυγάδες. Εδώ θα βρείς μερικά θέματα που έχουν τα ζευγάρια όταν δεν ακούει ο ένας τον άλλο:

  1. Mιλάνε ταυτόχρονα με το σύντροφο τους. Όταν ενθουσιάζομαι και παθιάζομαι με κάτι, ή έχω μια σκέψη, πρέπει να την εξωτερικεύσω, γιατί φοβάμαι ότι θα ξεχάσω αυτό που ήθελα να πώ στη συζήτηση. Οπότε, έχω την συνήθεια να μιλάω όταν κάποιος μιλάει ήδη. Προσπαθώ να το διορθώσω, αρχικά γιατί είναι αγένεια, αλλά επειδή πρέπει να ακούγομαι σαν τους καλεσμένους σε μια εκπομπή, που έχουν πάντα δύο πλευρές όταν συζητούν ένα θέμα, και απλά καταλήγουν σε φωνές που κανένας δεν μπορεί να ακούσει τι λέει ο άλλος.Εάν κάνεις μια συζήτηση ή έχεις έναν καυγά με τον/την σύντροφο σου, και έχεις την κακιά συνήθεια να τον/την διακόπτεις , βγάλε ένα χαρτί και γράψε όλα όσα έχεις να πείς. Είναι σαν εκλογική αναμέτρηση. Θα έχεις χρόνο να απαντήσεις όταν ο άλλος θα έχει τελειώσει.
  2. Ακούνε μόνο ότι θέλουν να ακούσουν. Κάτι που κάνει τους πάντες έξαλλους, και ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με κάποιον πρώην. Υπάρχει πάντα τόσο μεγάλη άμυνα και αρνητικότητα, που ότι και να πεί ο/η πρώην σου, απλά δεν μπορεί να νικήσει. Πρόσεξε το και πραγματικά όμως κάνε μια προσπάθεια να ακούσεις.
  3. Δεν κάνουν ερωτήσεις. Μερικές φορές, δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά τι θέλει να πεί ο ποιητής. Ίσως προσπαθεί να κάνει μια αναφορά σε κάτι, ή απλά μπορεί να είναι μια μπερδεμένη ιστορία. Αλλά αντί να κάνεις διαρκώς ερωτήσεις, απλά συνεχίζεις να ακούς (κάτι που είναι καλό) αλλά συνεχίζεις να επιμένεις στο κομμάτι που δεν κατάλαβες και έτσι χάνεις μια σημαντική πλευρά της ιστορίας. Οπότε, αν δεν καταλαβαίνεις κάτι απλά ρώτα.
  4. Αποφεύγουν να καταλάβουν τον τόνο της φωνής ή τη γλώσσα του σώματος ώστε να πάρουν το πραγματικό νόημα του τι θέλει κάποιος να τους πεί. Ο τόνος και η γλώσσα του σώματος σημαίνουν πολλά περισσότερα από τις λέξεις. Συχνά φανερώνουν αν κάποιος νιώθει άβολα, ή αν δεν είναι ειλικρινής, ή αν απλά λέει ψέμματα. Μπορείς επίσης να δείς τις τύψεις, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα. Οπότε το να παρατηρείς είναι μέρος του να ακούς.
  5. Ακούνε αλλά αποφεύγουν να μην νοιάζονται. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έρχεται σπίτι μετά από μια μεγάλη και δύσκολη μέρα στη δουλειά, και λέει, « θα έδινα οτιδήποτε για να κάτσω απλά στον καναπέ, να παραγγείλω φαγητό και να δω μια ταινία.»

Εντωμεταξύ η γυναίκα του έχει ήδη κλείσει για φαγητό σε ένα εστιατόριο που θες δύο εβδομάδες για να βρείς τραπέζι. Ίσως άκουσε τι είπε και σκέφτηκε, « Έλα τώρα, μόλις βγείς θα σου έρθει η όρεξη!» τώρα, αυτό ίσως και να αποδειχτεί αλήθεια, αλλά το νόημα είναι ότι δεν άκουσε την επιθυμία του. Δεν την ένοιαξε τι ήθελε να κάνει πραγματικά.

Στις μέρες μας και στη συνεχή πληροφόρηση που δεχόμαστε : τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, ακόμα και στις διαφημίσεις που απλά θα δείς στο δρόμο, είναι δύσκολο να ακούσουμε γιατί πολύ απλά έχουμε ξεχάσει πως γίνεται. Έχουμε τέτοιο καταιγισμό πληροφοριών , που δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα, και να κάτσουμε να ακούσουμε το παραμικρό. Ότι θα αποροφήσουμε είναι μια λεπτομέρεια. Ακόμα και αυτό το άρθρο. Κάποιοι από εσάς θα το προσπεράσουν τόσο γρήγορα, που θα ξεχάσουν και τα μισά από όσα έγραψα.


ADVERTISEMENT

Αλλά με αυτούς που αγαπάμε, και με άλλες σχέσεις που είναι σημαντικές για εμάς (όπως με τον/την πρώην μας) είναι σημαντικό να ανοίξουμε τα αυτιά μας.

Το να ακούς κάποιον – και το εννοώ πραγματικά, τον κάνεις να νιώσει ότι τον πρόσεξες, και με αυτό σίγουρα θα νιώσει και καλύτερα. Θα νιώσει σημαντικός και ότι αξίζει να τον αγαπούν και να τον νοιάζονται. Είναι εντάξει να έχεις κάποιον χρόνο σιωπής στις συζητήσεις, να κάτσεις απλά εκεί και να προσέξεις ότι ειπώθηκε μόλις. Ακόμα και στα μυνήματα, γιατί η απάντηση σε κάποιον να είναι τόσο σύντομη; Έχουμε φτάσει να το περιμένουμε, και νομιζω ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι κακό γιατί δεν μπορεί να ακούσει κανείς τι εννοεί πραγματικά ο άλλος.

Οπότε, την επόμενη φορά που ο σύντροφος σου θα νιώσει άσχημα με κάποιο γεγονός, ή απλά θέλει να τα βγάλει από μέσα του, ή έχει να πεί μια μεγάλη ιστορία για κάτι που του συνέβη, άστον να ολοκληρώσει χωρίς να πεταχτείς και να πείς τα δικά σου. Κάτσε απλά και άστον να ολοκληρώσει. Ακόμα και τα παιδιά σου μπορούν να περιμένουν για ένα λεπτό (το οποίο θα είναι καλό να τους διδάξεις! )

Με το να ακούσεις κάποιον σημαίνει ότι πραγματικά νοιάζεσαι για το τι νιώθει. Και δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό σε μια όμορφη σχέση;

Υ.Γ. Αν νιώθεις ότι ο σύντροφος σου δεν σε ακούει, τότε στείλ’ του αυτό το άρθρο και θα με θυμηθείς!

Πηγή : http://www.divorcedgirlsmiling.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ