fbpx

Μεγαλώνοντας με έναν χειριστικό γονιό: 6 λυπηρές αλήθειες για τη ζωή σου

| 19 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Μπορεί να έχεις πολλά ερωτηματικά σχετικά με την οικειότητα, την αγάπη και την εμπιστοσύνη, που υπάρχει στο οικογενειακό σου περιβάλλον.

Εάν σε μεγάλωσε ένας κακοποιητικός, ιδιότροπος ή ακόμα χειρότερα ένας χειριστικός γονέας, βαθιά μέσα σου ξέρεις, ότι δεν είσαι καλά. Λες, ότι είσαι, αλλά δεν είσαι.


ADVERTISEMENT

Για να λέμε την αλήθεια, προσπαθείς να καλύψεις το πρόβλημά σου ή να το προσπεράσεις, χωρίς να φαντάζεσαι, τί συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στη μετέπειτα ζωή σου.

Θέλω να σε βοηθήσω. Μπορεί να μην ισχύουν και τα 6, που ακολουθούν για σένα, αλλά ελπίζω, ότι αυτό θα σου ανοίξει τα μάτια και θα καταλάβεις, πόσο μεγάλο δώρο είναι στην πραγματικότητα ένας τέτοιος γονιός.

Γιατί; Γιατί έτσι μπορείς να πετύχεις το εξής: Να διώξεις μακριά σου τις 6 αυτές αλήθειες, να ανακάμψεις πλήρως, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και να συνεχίσεις όμορφα και ωραία τη ζωή σου, βοηθώντας ίσως άλλους ανθρώπους, που μεγάλωσαν όπως εσύ και εγώ.


ADVERTISEMENT

Ο εγκέφαλός σου αναπτύσσεται μέχρι τα 25 σου περίπου. Έχεις διαλέξει έναν δρόμο και οδηγείς σε αυτόν χωρίς να έχεις πλήρη συναίσθηση του τί κάνεις, που πας και με ποιον. Δεν μπορείς να καταλάβεις τί αντίκτυπο έχουν όλα όσα συμβαίνουν, ενώ ο εγκέφαλός σου αναπτύσσεται. Και ναι, ο αντίκτυπος είναι τεράστιος!

Σκέψου το εξής: Τί συνέβαινε στο σπίτι και στη ζωή σου όλο αυτό το διάστημα; Θυμάσαι ποιος ήταν εκεί; Θυμάσαι, αν ήταν ευχαριστημένος/η, που ήσουν εκεί; Αν τον ενοχλούσε η παρουσία σου;

Ήσουν απασχολημένος/η ζώντας τη ζωή σου, ήθελες να τα μάθεις και να τα εξερευνήσεις όλα και να κρατήσεις το «δύσκολο» γονιό, που είχες στη ζωή σου και τον οποίο χρειαζόσουν, για να σε κρατήσει ζωντανό/η, ευτυχισμένο και στοργικό.

Χαμογελούσες και έκανες ό, τι καλύτερο μπορούσες, προσπαθώντας να τον μαλακώσεις. Αλλά τίποτα. Έκλαψες, ξαναέκλαψες. Πώς σου απάντησε; Με αγάπη; Με συμπάθεια; Γλυκά; Ή μήπως σου έδωσε την αίσθηση, ότι είσαι ενοχλητικός/η και σπαταλάς το χρόνο του;

Όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σχέση με το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου σήμερα.

Εάν το έχεις καταλάβει, σίγουρα νιώθεις την ανάγκη να ζητήσεις βοήθεια και να το αλλάξεις, νιώθοντας μεγάλη ανακούφιση.

Ξέρεις, ότι ο συναισθηματικός εκβιασμός από τη μεριά του γονέα μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις σου, να σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής και να υπονομεύσει την επιτυχία σου.

Σκέψου αυτές τις 6 βαθιές, σκοτεινές αλήθειες για τη ζωή σου σήμερα, αν μεγάλωσες με έναν τέτοιο γονιό. Άθελά σου, στις κληροδότησε:

  1. Δεν πιστεύεις, ότι κάποιος μπορεί να σε αγαπήσει πραγματικά

Ακόμη κι αν σου πει το αντίθετο, εσύ πάντα θα έχεις τις υποψίες σου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι αυτός ο τύπος γονέα σε κάνει να αισθάνεσαι ανάξιο/α αγάπης, ότι δεν είσαι τόσο καλός/ή και ότι σου αξίζει να σε πληγώνουν.

Εσύ μπορεί να ξέρεις την αλήθεια για τον εαυτό σου, αυτό, όμως, που σε ενδιαφέρει είναι, τί σκέφτονται οι άλλοι για σένα και φοβάσαι, ότι κανείς δεν θα σε αγαπήσει. Σε κρατά σε απόσταση και δεν σε αφήνει να νιώσεις τη συναισθηματική οικειότητα, που θες.

  1. Δεν εμπιστεύεσαι κανέναν, ακόμα κι αν το θες

Κι όμως, το κάνεις. Έτσι φαίνεται. Στο πίσω μέρος του μυαλού σου ωστόσο, σκέφτεσαι: “Μήπως κάνω λάθος; Μήπως έκανα λάθος;”.

Ακόμα κι αν όλοι σου λένε την αλήθεια και η συμπεριφορά τους το αποδεικνύει, εσύ το αμφισβητείς.

Όταν κάνεις μια νέα σχέση, θες να εμπιστευτείς τον άλλο με όλη σου την καρδιά. Και το κάνεις μέχρι, που κάποιες απορίες σου τριβελίζουν το μυαλό:

“Ποιος είναι στην πραγματικότητα;”

“Μήπως μου λέει ψέματα;”

“Μήπως ανέκαθεν μου έλεγε ψέματα;”

“Μήπως είμαι ανόητη και δεν αξίζει τον κόπο και το χρόνο μου;”

“Ήξερα, ότι δεν μπορούσα να τον εμπιστευτώ”

Όλες αυτές οι σκέψεις «τρέχουν» μέσα στο κεφάλι σου, σωστά; Δεν θες να κάνεις λάθος, γι’ αυτό πάντα έχεις τα μάτια σου 14. Αυτό, όμως, δεν σε βοηθάει και πολύ να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του άλλου.

  1. Δυσκολεύεσαι να νιώσεις οικειότητα

Και εννοώ πραγματική οικειότητα, εκείνη, που σε κάνει να νιώθεις αγάπη, εκτίμηση, αποδοχή και αφοσίωση. Συνάδει με την ανικανότητα και την απροθυμία σου να εμπιστευτείς πλήρως ένα άλλο άτομο.

Είναι η επαγρύπνησή σου. Τα παιδιά ενός εκβιαστικού γονέα μαθαίνουν από νωρίς, ότι πρέπει να είναι προσεκτικά ή και παραπάνω, μιας και ο γονιός αυτός είναι απρόβλεπτος.

Από τη μία, τον νιώθεις κοντά σου, έτοιμο να σου συμπαρασταθεί και νε σε βοηθήσει σε ό, τι χρειαστείς και από την άλλη σε κάνει να νομίζεις, ότι είσαι ενοχλητικός/η, άχρηστος/η και ότι τον ενοχλείς. Εξαρτάται από τη διάθεσή του.

Με την πάροδο των ετών, μπερδεύεσαι και δεν ξέρεις, πώς να νιώσεις. Αυτό επηρεάζει πολύ τη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους, καθώς δεν ξέρεις, πώς να αντιδράσεις στις διάφορες καταστάσεις.

Όταν ο γονιός σου συμπεριφέρεται έτσι, είναι σαν να σε εκπαιδεύει εν αγνοία σου, πώς να επιβιώνεις! Η οικειότητα απαιτεί εμπιστοσύνη. Αυτό, όμως, είναι δύσκολο για σένα.

  1. Σπάνια αισθάνεσαι ασφαλής

Προφανώς, αυτό συμβαδίζει με την έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο σου.

Εάν νιώθεις όπως εγώ, έχεις δεχτεί κακοποίηση στο σπίτι σου. Το άτομο, που θα έπρεπε να σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, σου προκαλεί αντίθετα συναισθήματα. Πώς μπορείς να είσαι ασφαλής; Έχεις την τάση να τους κοιτάς όλους με μισό μάτι, τη στιγμή, που όλοι είναι αισιόδοξοι και κοιτούν τη χαρούμενη πλευρά της ζωής. Δεν βλέπεις, ότι αυτά τα συναισθήματα μπορούν να σε κατρακυλήσουν ακόμα περισσότερο στο βούρκο.

Δεν συνειδητοποιείς τη σοβαρότητα της κατάστασης και πιστεύεις, ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και όλα θα φτιάξουν μόνα τους εν μία νυκτί. Δεν είναι έτσι. Πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου αρκετά, για να ζητήσεις βοήθεια.

Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να σε κρατήσουν μακριά από το να βιώσεις κάποτε την πραγματική, ειλικρινή αγάπη από φίλους ή κάποιον τρίτο.

  1. Διψάς για την έγκριση και την αποδοχή των άλλων

Ένας γονιός σαν τον δικό μου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Θα κάνει ό, τι μπορεί, για να μη σου δείξει έγκριση ή αποδοχή. Μερικές φορές, αν το κάνει, θα κοιτάξει να το πάρει πίσω αμέσως: “Καλά τα πήγες. Θα μπορούσες όμως να τα είχες πάει και καλύτερα, αλλά μην παλεύεις, δεν το ‘χεις και πολύ”.

Αυτή η τακτική είναι συνήθης για αυτό τον τύπο γονέα. Αν ενέκρινε όσα έκανες, θα είχες ένα πλεονέκτημα. Η αποδοχή του θα σας έκανε ίσους, κατά κάποιο τρόπο. Όχι, ένας τέτοιος γονέας δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Η μητέρα μου συνήθιζε να λέει, ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα καλό στη ζωή μου και ότι μια μέρα θα το έσπαγα το κεφάλι μου. Τί τέλεια παρατήρηση για μια μητέρα! Προσπαθούσε μονίμως να δικαιολογήσει την απροθυμία της να με αποδεχτεί.

  1. Ο γονιός σου κάνει ό, τι μπορεί για να σε ακυρώσει

Συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ένας γονιός προσπαθεί να ακυρώσει κάθε σου προσπάθεια και ο άλλος σιωπά ή προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη στο σπίτι. Διπλό το κακό! Αυτό σε κάνει να δυσκολεύεσαι να πιστέψεις την όποια φιλοφρόνηση μπορεί να ακουστεί ή να πιστέψεις, ότι ένα τέτοιο άτομο μπορεί ποτέ να αγαπήσει πραγματικά.

Έτσι, πολλοί από τους ασθενείς μου (ξέχασα να σου πω, ότι έγινα ψυχολόγος και προσπαθώ να βοηθώ κυρίως ανθρώπους, που πέρασαν, ό, τι πέρασα κι εγώ) έχουν ομολογήσει, ότι στο πρόσωπο του γονιού τους έβλεπαν μόνο κακία και ασχήμια και σήμερα πιστεύουν, ότι το άξιζαν. Δεν είναι αλήθεια!

Όλα αυτά τα απωθημένα, τα βαθιά αισθήματα, που υπονομεύουν την αυτοεκτίμησή σου, την ιδέα, που έχεις για τον εαυτό σου και την αυτοπεποίθησή σου, είναι αυτά, που βλάπτουν τη σχέση σου με τον εαυτό σου και τους άλλους.

Μην ξεχνάς, ότι αιτία όλως είναι ένας από τους γονείς σου. Δεν φταις εσύ. Μάθε, πώς να διώξεις μακριά αυτές τις πεποιθήσεις. Θα σαμποτάρουν μια ζωή εσένα και τις σχέσεις σου. Να είσαι ελεύθερος/η να ζήσεις μια αυθεντική, γεμάτη δύναμη ζωή.

Πηγή: yourtango.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ