6 ασκήσεις ευτυχίας

0

Κάντε μια αναδρομή στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον σας και φτιάξτε τη ζωή σας, όπως εσείς τη θέλετε.

Αυτή η εποχή είναι η αγαπημένη μου, γιατί είναι σαν να μηδενίζω τον χρόνο και να σκεφτομαι πώς θα διορθώσω τα λάθη μου και πώς θα βελτιωθώ σαν άνθρωπος, άσχετα αν δεν το καταφέρνω εντελώς και σε αυτή τη διαδικασία με βοηθούν κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις που κάνω συχνά. Οι παρακάτω ερωτήσεις και τα αντίστοιχα παραδείγματα απαντήσεων, θα βοηθήσουν και εσάς!

1. Τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα; Τι με κάνει να αισθάνομαι καλά και για τι μετανιώνω;
Παραδείγματα απαντήσεων: Πήρα ένα πτυχίο, έπιασα δουλειά ή μια καλύτερη δουλειά, έκανα ένα παιδί, έκανα καινούρια σχέση, βγήκα από έναν γάμο που με έκανε δυστυχισμένο/η, έσωσα τον γάμο μου, θρήνησα μια απώλεια, ξεπέρασα έναν χωρισμό.

2. Τι μαθήματα έχω πάρει μέχρι σήμερα;
Παραδείγματα απαντήσεων: Έμαθα ότι δεν φροντίζω αρκετά τον εαυτό μου, ότι μπορώ να γίνω εγωιστής, ότι δεν θέλω να είμαι πραγματικά μόνος/η, ότι ανέχομαι πολλά από τους άλλους ενώ δεν πρέπει, ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί μόνος σου είναι δύσκολο, ότι υπάρχουν άνθρωποι που με στήριξαν αλλά και άνθρωποι που δεν δίνουν δεκάρα για το πώς αισθάνομαι, ότι μπορώ να καταφέρω περισσότερα από όσα νομίζω, ότι μερικές φορές προτιμώ τον εύκολο δρόμο αλλά μερικές όχι, ότι δεν έχω πάντα τον έλεγχο όσων μου συμβαίνουν.

3. Που βρίσκομαι σήμερα και πώς αισθάνομαι;
Παραδείγματα απαντήσεων: Έχω μια σταθερή σχέση, έχω κάνει καινούριους φίλους, μεγαλώνω το παιδί μου με αξιοπρέπεια, αισθάνομαι τυχερός/η για όσα έχω καταφέρει. Όμως κάτι βαθιά μέσα μου, μου λείπει. Έχω ακόμη όνειρα και στόχους να εκπληρώσω και αναρωτιέμαι μήπως αυτό το κενό που νιώθω οφείλεται σε κάτι που πραγματικά μου λείπει ή απλά στην ανήσυχη φύση του ανθρώπου που πάντα θεωρεί ότι δεν έχει όσα και ό,τι θα ήθελε.

4. Τι πρέπει να προσέξω;
Παραδείγματα απαντήσεων:  Πρέπει να σταματήσω να πιστεύω σε πράγματα που με «τραβάνε» κάτω. Πρέπει να δώσω στους άλλους να καταλάβουν πως όπως η ζωή τους είναι δική τους, το ίδιο δική μου είναι και η ζωή μου. Πρέπει να ξοδεύω όσο γίνεται τα χρήματά μου πιο συνετά. Πρέπει η υγεία μου να είναι η προτεραιότητά μου και ότι πρέπει να αναθεωρήσω τις προσδοκίες και τις προτεραιότητές μου. Πρέπει να ξεκαθαρίσω ποιες σχέσεις με βοηθούν να πηγαίνω μπροστά και ποιες με εμποδίζουν να εξελιχθώ σαν γονιός και άνθρωπος.

5. Μπορώ να αποδεχτώ τα πράγματα ως έχουν;
Παραδείγματα απαντήσεων:  Καταλαβαίνω ότι η ζωή μου είναι διαμορφωμένη έτσι, λόγω του τρόπου που ανταποκρίθηκα σε πράγματα που δεν μπορούσα να ελέγξω αλλά και επειδή ένα μέρος της το δημιούργησα εγώ. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν και δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον ούτε έχω άλλη επιλογή από το να αποδεχτώ τη ζωή μου έτσι όπως είναι. Η μόνη επιλογή είναι να αγκαλιάσω το παρόν μου ώστε να μπορέσω έτσι να ανοίξω τη πόρτα στα καλύτερα που έρχονται!

6. Τι θέλω να φτιάξω για μένα και τον εαυτό μου;
Παραδείγματα απαντήσεων:  Οικονομική ανεξαρτησία, περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου, μια σχέση που να μου δίνει χώρο να αναρρώσω από τις πληγές του παρελθόντος, περισσότερη διασκέδαση και ελεύθερο χρόνο, χρόνο να φροντίσω την υγεία μου και τον εαυτό μου.

Αφού απαντήσετε σε όλα τα παραπάνω, καθίστε και γράψτε μια ιστορία. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 2024 , φανταστείτε λοιπόν πως είναι η ζωή σας 10 χρόνια μετά, περιγράψτε τη σε ένα χαρτί και εκφραστείτε ελεύθερα.

Τέλος, μην ξεχνάτε να βάζετε σε εφαρμογή τους στόχους και τα όνειρά σας, από τη πρώτη κιόλας στιγμή που μπαίνουν στο μυαλό σας. Σταματήστε να κάνετε πράγματα που σας κρατάνε πίσω. Γίνετε προνοητικοί στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και πάνω απ’ όλα, απολαύστε το ταξίδι της μονογονεικής ζωής. Παρά τις δυσκολίες,-κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές- μεγαλώνετε τα παιδιά σας μόνοι και το κάνετε πολύ καλά. Ποιος άλλος λοιπόν αξίζει να απολαύσει αυτή τη διαδρομή, περισσότερο απ’ ότι εσείς;

Julie Orlov
Πηγή: yourtango.com