5 τραγικά ψέματα για τις μητριές

0

Το να είσαι μητριά είναι σαν να έχεις ένα ένοχο μυστικό για το οποίο κανένας δεν θέλει να μιλήσει.
Παρά τις στατιστικές που δείχνουν την αύξηση των μικτών οικογενειών, πολλοί άνθρωποι ακόμα κάνουν μορφασμούς, όταν ακούν τη λέξη «μητριά.» Αυτό εξηγεί γιατί οι γυναίκες συχνά αποφεύγουν ν’ αναφέρουν ότι είναι μητριές.

Σε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που θίγεται ένα τέτοιο θέμα, δεν είναι ασυνήθιστο για τους φίλους και την οικογένεια να προσφέρουν καλοπροαίρετες συμβουλές στη μητριά. Ωστόσο, με όλο το σεβασμό, εκτός αν τα αγαπημένα σου πρόσωπα είναι επίσης μητριές, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν ιδέα για τι μιλάνε. Οι συμβουλές από άτομα που δεν έχουν καμία εμπειρία στο θέμα μπορεί να είναι από αντιφατικές έως και συγκαταβατικές ενώ πολλές φορές οι συμβουλές που δίνουν, ταιριάζουν σε άλλα είδη οικογενειών. Κι αυτό διότι κάποια άλλα είδη οικογενειών, όπως πχ είναι η πυρηνική, δεν έχουν να διαχειριστούν δύσκολα θέματα, όπως πρώην συζύγους, δικαστικές αποφάσεις,  διατροφή του παιδιού, νομικά θέματα και άλλα.

Αν είσαι μητριά, αυτά είναι τα 5 τραγικά ψέματα που σίγουρα έχεις ακούσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου (κι έχεις κάθε λόγο να αγνοήσεις!).

Ψέμα #1: Πρέπει ν’ αγαπάς τα παιδιά του συζύγου/συντρόφου σου, σαν να είναι δικά σου.
Το να ερωτευτείς κάποιον δεν εγγυάται ότι θα αγαπήσεις τα παιδιά του. Ζητώντας από μια γυναίκα να αγαπήσει ένα παιδί για το οποίο δεν είχε προετοιμαστεί, δεν έχει γεννήσει ή δεν μεγάλωσε ποτέ, είναι σαν να σου λέει κάποιος να διαλέξεις ένα παιδί από το πλήθος και αμέσως να το αγαπήσεις. Είναι μια μη ρεαλιστική και άδικη προσδοκία που κάνει πολλές γυναίκες να νιώθουν αποτυχημένες αλλά και πολλούς ανθρώπους να τις κρίνουν αυστηρά. Οι σχέσεις θέλουν χρόνο, γι ‘αυτό μην αφήνεις κανέναν να καθορίσει τη φυσική εξέλιξη της οικογένειάς σου. Η ευγένεια και ο αμοιβαίος σεβασμός, αρκεί και αν έρθει και η αγάπη, ακόμη καλύτερα!

Δείτε σχετικά: Μου λείπει η μητριά μου!

Ψέμα #2: Εάν είσαι καλή με τα παιδιά του συζύγου/συντρόφου σου, τότε θα σε αποδεχτούν.
Δεν έχει σημασία πόσο υπέροχη είσαι με τα θετά παιδιά σου γιατί και πάλι, μπορεί να σε απορρίψουν. Για ένα παιδί, το να αποδεχθεί την νέα σύντροφο του μπαμπά μπορεί να το εκλαμβάνει σαν μια προδοσία προς τη μαμά του. Αυτό ισχύει ακόμη και αν η μαμά είναι έξω από την εικόνα. Τι να κάνει μια μητριά όταν τα παιδιά δεσμεύονται με αυτό τον τρόπο; Ένα παιδί δεν μπορεί να σε αγκαλιάσει, αν τα χέρια του είναι «δεμένα».

Ψέμα #3: Μητριά σημαίνει γονιός των παιδιών του
Οι μητριές δεν χρειάζεται να θεωρούν τους εαυτούς τους γονείς. Σκοντάφτουμε τόσο πολύ σε αυτά τα τέσσερα μικρά γράμματα της λέξης «μ-α-μ-ά» που ξεχνάμε ότι είναι μια χαρά να αναλάβεις το ρόλο της «γυναίκας του μπαμπά.» Στην πραγματικότητα, πολλά από τα παιδιά προτιμούν αυτόν τον τρόπο σκέψης, ιδιαίτερα όταν η μητέρα και ο πατέρας τους είναι τόσο ενεργές παρουσίες στη ζωή τους. Τα παιδιά δεν χρειάζονται απαραίτητα ούτε θέλουν ένα τρίτο γονιό ενώ άλλα πραγματικά δυσανασχετούν. Μπορείς να είσαι ένας υπεύθυνος ενήλικας μέσα στο δικό σου σπίτι και να εξακολουθείς να αφήνεις τη μαμά και τον μπαμπά να φέρουν το βάρος της ανατροφής των παιδιών τους. Εάν ένα παιδί πάει ν’ αγγίξει μια καυτή σόμπα, είναι δική σου ευθύνη να το σταματήσεις – αλλά οι αποφάσεις για την ανατροφή των παιδιών σχετικά με την εκπαίδευση, τις εξόδους μετά τις 11 το βράδυ και τα τατουάζ, μπορούν να αφεθούν στη μαμά και στον μπαμπά.

Ψέμα #4: Πρέπει πάντα να βάζεις πρώτα τα παιδιά.
Το να βάζεις τις ανάγκες των παιδιών του συνέχεια πάνω από τις δικές σου και του σύντρόφου σου, δείχνει σε όλους ότι οι ανάγκες σου είναι λιγότερο σημαντικές από των άλλων. Η ζωή σε μια μικτή οικογένεια απαιτεί λίγα ακροβατικά από όλους. Ναι, είσαι ενήλικας. Αλλά έχεις ανάγκες και σου αξίζει η ευτυχία. Δώσε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια: Αν νιώθεις κατάθλιψη, θυμό, μνησικακία, έχεις πιθανόν παραμελήσει τις δικές σου ανάγκες για πάρα πολύ καιρό.

Ψέμα #5: Οι μητριές είναι κακές.
Οι μητριές παλεύουν σχεδόν μια ζωή ολόκληρη, να βγάλουν από πάνω τους την ετικέτα της κακιάς ή ακόμη χειρότερα της αντροχωρίστρας, ακόμη κι αν γνώρισαν τον σύντροφό τους χρόνια μετά το διαζύγιό του. Ο καλύτερος τρόπος για να διαλύσεις αυτό το ψέμα είναι να μην το αφήνεις να σε επηρεάζει. Γίνε παράδειγμα. Μην ντρέπεσαι να πεις ότι είσαι μητριά. Μη περιγράφεις την κατάσταση σου με ευφημισμούς. Κράτα το κεφάλι σου ψηλά και δείξε στον κόσμο πως είναι σήμερα οι μητριές.

Είναι έξυπνες. Αγαπάνε. Αφιερώνονται. Κάνουν το καλύτερο που μπορούν, παρά τις κάποιες εξαιρετικά περίπλοκες καταστάσεις.  Είναι αξιοθαύμαστες που δέχτηκαν να αγκαλιάσουν ακόμα και να μεγαλώσουν παιδιά που δεν είναι δικά τους. Παιδιά που για κάποιο λόγο, για λίγο καιρό ή περισσότερο, έγιναν ή συνεχίζουν και γίνονται πολύ σκληρά μαζί της. Γι’ αυτό και μόνο είναι εκπληκτικές. Μια τέτοια μητριά είσαι κι εσύ!

Brenda Ockun
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/