fbpx

Υποψιάζομαι ότι το παιδί δεν είναι δικό μου.Τί μπορώ να κάνω νομικά;

| 6 Αυγούστου 2015
ADVERTISEMENT

“Εδώ και 7 μήνες είμαι σε διάσταση με τη γυναίκα μου. Έτσι όπως χωρίσαμε και με αυτά που έβλεπα, υποπτεύομαι ότι το παιδί μας που είναι 2,5 ετών, μπορεί να μην είναι δικό μου. Πήγαμε δικαστικώς για διατροφή και επιμέλεια και τελειώσαμε με αυτά. Τί μπορώ να κάνω νομικά για να διαπιστώσω αν είναι δικό μου το παιδί;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ φίλε,

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας του, συνεπὠς ιδρύεται αυτομάτως η μεταξύ τους συγγένεια.

Το τεκμήριο καταγωγής από το γάμο μπορεί να ανατραπεί μόνο δικαστικώς με αγωγή προσβολής της πατρότητας. Το αίτημα της αγωγής είναι να αναγνωρισθεί ότι ο σύζυγος της μητέρας του τέκνου δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας και να κηρυχθεί ότι το τέκνο δεν κατάγεται από αυτόν.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Προθεσμίες αναγνώρισης παιδιού εκτός γάμου

Την αγωγή αυτή μπορεί να την ασκήσει –μεταξύ άλλων- και ο σύζυγος της μητέρας. Στην δίκη αυτή θα πρέπει, λοιπόν, να επικαλεστείτε και να αποδείξετε ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από εσάς κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης.

Για την απόδειξη της μη σύλληψης από τον σύζυγο καθοριστική σημασία έχει κατά τις διατάξεις των άρθρων 368 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το αποδεικτικό μέσο της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης (π.χ. η εξέταση αιματος ή DNA), η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν τα υπόλοιπα αποδεικτικά μέσα (έγγραφα, μάρτυρες, όπως ο τρίτος φερόμενος ως βιολογικός πατέρας του τέκνου κ.λπ.) δεν επαρκούν. Στην πράξη, όμως, η χρησιμότητα των ιατρικών εξετάσεων γίνεται φανερή και προτάσσεται ως το σπουδαιότερο αποδεικτικό μέσο από όλα τα υπόλοιπα.

Τέλος, εν προκειμένω έχετε ακόμη το δικαίωμα για να ασκήσετε την συγκεκριμένη αγωγή, η οποία για τον σύζυγο της μητέρας αποκλείεται μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από τον τοκετό.

 

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ