fbpx

Το ΙΚΑ δεν μου ασφαλίζει το παιδί αν δεν υπογράψει ο πατέρας του. Τί να κάνω;

| 27 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα σας. Μεγαλώνω μόνη μου τη κόρη μου που είναι γεννημένη έκτος γάμου αλλά αναγνωρισμένη από τον πατέρα της, ο οποίος είναι απών έως τώρα απ’ τη ζωή της. Προσφάτως επισκέφθηκα το Ι.Κ.Α , προκειμένου να ασφαλίσω το παιδί μου στο δικό μου βιβλιάριο και μου ζητήσανε γραπτή συγκατάθεση του πατέρα ότι δέχεται να ασφαλιστεί σε μένα. Τους εξήγησα ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία, ούτε γνωρίζω που βρίσκεται ο ίδιος. Τους υπέδειξα επίσης το πιστοποιητικό οικογενειακής μου κατάστασης που φαίνεται η κόρη μου γραμμένη κανονικά στη μερίδα μου. Σας επισημαίνω επίσης ότι ήταν και στο παρελθόν ασφαλισμένο το παιδί σε μένα απλά έληξε το βιβλιάριο.

Το Ι.Κ.Α, το μόνο που μπορεί να κάνει απ’ ότι μου είπαν, είναι να μου ασφαλίσει το παιδί για 2 μήνες χαριστικά , μέχρι να τους προσκομίσω τη υπεύθυνη δήλωση του πατέρα ή ένα πιστοποιητικό οικογενειακής του κατάστασης που να δείχνει ότι το παιδί δεν είναι γραμμένο στη μερίδα του. Εγώ λοιπόν κατέφυγα στο Κ.Ε.Π και ο υπάλληλος με διαβεβαίωσε ότι αφού το παιδί είναι γραμμένο στη μερίδα μου, δε γίνεται να είναι γραμμένο και στη μερίδα του πατέρα , απλά θα αναφέρεται ενδεικτικά. Τι θα μπορούσα να κάνω σας παρακαλώ για να ασφαλίσω το παιδί μου το οποίο, τονίζω, είναι εκτός γάμου και έχω την επιμέλεια εγώ;”


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Παρόμοια με εσάς περίπτωση αντιμετώπισε μια άλλη κυρία η οποία στράφηκε στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι το κάτωθι:


ADVERTISEMENT

“∆ιαζευγµένη µητέρα δύο παιδιών κατήγγειλε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι το Ε.Τ.Α.Α. (Ενιαίο Ταµείο Ανεξάρτητα Απασχολούµενων – Τοµείς Μηχανικών και Ε∆Ε) απέρριψε την αίτησή της για διαγραφή των παιδιών από τον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα (ΤΣΜΕ∆Ε), προκειµένου να µπορέσει να τα µεταγράψει στο δικό της (ΟΠΑ∆). Η µητέρα που είχε την επιµέλεια των παιδιών επιθυµούσε τη µεταβολή, διότι ο πατέρας παρακρατούσε τα βιβλιάριά τους αποκλείοντας πρακτικά τη χρήση τους, ενώ δεν είχε καταβάλει τις εισφορές του στο ταµείο, µε αποτέλεσµα να µην υφίσταται και νοµικά ασφαλιστική κάλυψη των παιδιών”

Κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη η νομική υπηρεσία του ΕΤΑΑ εξέδωσε γνωμοδότηση με την οποία έκρινε τα κάτωθι:

“Η μητέρα των παιδιών […] έχει πλήρες δικαίωμα κατά τον νόμο 997/1979 να ασφαλίσει τα παιδιά της στο Δημόσιο, εφόσον προσκομίσει κείμενο δικαστικής απόφασης που της αναθέτει την επιμέλεια των τέκνων. […]

Από ουδεμία νομοθετική διάταξη απαιτείται ύπαρξη “άδειας” ή “εξουσιοδότησης” του πατέρα προς τη μητέρα που έχει την επιμέλεια. Απλώς ο σύζυγος που δεν έχει την επιμέλεια έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον έχοντα την επιμέλεια πληροφορίες περί των ενεργειών στις οποίες προβαίνει”.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ