fbpx

Τί χρειάζομαι για να ταξιδεύω με το εκτός γάμου παιδί μου χωρίς να μου δημιουργούν πρόβλημα στο αεροδρόμιο;

| 15 Φεβρουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Είμαι άγαμη μητέρα ενός κοριτσιού 15 ετών. Έχει αναγνωριστεί από τον πατέρα της, έχει διαβατήριο από μωρό και κάθε χρόνο πηγαίνουμε διακοπές στην Ασία. Όσο καιρό ταξιδεύουμε, κανείς στον έλεγχο του αεροδρομίου δεν με είχε ρωτήσει για τον πατέρα της. Πέρυσι το Πάσχα με ρώτησαν, και με άφησαν να περάσω με το ζόρι. Τι χρειάζομαι ώστε να μην αντιμετωπίσω το ίδιο πρόβλημα μελλοντικά; Σας ευχαριστώ πολύ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Νίκη Ροδίτη


ADVERTISEMENT

Όταν ένα τέκνο εκτός γάμου αναγνωρίζεται υπό του πατρός, και ο τελευταίος αποκτά γονική μέριμνα, την οποία ασκεί εάν υπάρχει συμφωνία ανάλογη με τη αναγνώριση ή εάν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητρός ή αυτή αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντα της γονικής μερίμνης. Υπάρχουν δύο είδη αναγνώρισης: α) Η εκουσία, με συναίνεση της μητρός, ενώπιον συμβολαιογράφου και β) η δικαστική, ύστερα από άσκηση αγωγής.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση παίζει ρόλο εάν είναι δικαστική ή εκούσια η αναγνώριση, διότι δεν ξεκαθαρίζεται με ποιον τρόπο έχει γίνει και στην δικαστική αναγνώριση μπορεί το Δικαστήριο να αποφασίσει να έχει και ο πατέρας γονική μέριμνα. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου (ανατροφή, επίβλεψη, μόρφωση, εκπαίδευση κ.τ.λ.), την διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση του τέκνου ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων.

Συνήθως, πλέον της αναγνώρισης δεν υφίσταται κάποια ειδική συμφωνία για την γονική μέριμνα του τέκνου, συνεπώς την ασκεί η μητέρα και κακώς δημιουργούνται προβλήματα στην οποιαδήποτε υπηρεσία (π.χ. αεροδρόμιο), όπου βέβαια οι αρμόδιοι προσπαθούν να προστατεύσουν το τέκνο από τυχόν αυθαίρετες ενέργειες της μητρός, χωρίς τις περισσότερες φορές να γνωρίζουν το δίκαιο.


ADVERTISEMENT

Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν να υφίσταται κατά το ταξίδι ένα πιστοποιητικό που να αναφέρει την καταχώρηση του τέκνου επ’ ονόματι της μητρός του και επομένως χωρίς γάμο των γονέων, η εκουσία ή δικαστική αναγνώριση του τέκνου υπό του πατρός και εκτυπωμένο το άρθρο 1515 ΑΚ, το οποίο επί λέξει ορίζει:

Αρθρο 1515

«Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους.

Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε  περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους.

Με αίτηση του πατέρα, το δικαστήριο μπορεί και σε κάθε άλλη περίπτωση να αναθέσει και σε αυτόν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου.

Σε περίπτωση δικαστικής αναγνώρισης, στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, αυτός δεν ασκεί γονική μέριμνα ούτε αναπληρώνει τη μητέρα στην άσκηση της, εκτός αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513. Το δικαστήριο μπορεί, αν το επιβάλλει το συμφέρον του τέκνου, να αποφασίσει διαφορετικά με αίτηση του πατέρα, εφόσον έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους ή υπάρχει συμφωνία των γονέων.».

Το ιδανικότερο δε, θα ήταν να υφίσταται και μια υπεύθυνη δήλωση του πατρός (με πιστοποιημένο το γνήσιο της υπογραφής) που να επιτρέπει στην μητέρα να πραγματοποιήσει το ταξίδι με το τέκνο.

Νίκη Ροδίτη-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου-Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788
Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ