fbpx

Θέλω να φύγω χωρίς να θεωρηθεί εγκατάλειψη συζυγικής στέγης. Τί κάνω;

| 28 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

Πολλές φορές συμβαίνει να εμφανίζονται, μετά τον γάμο, διάφορα προβλήματα στην συμβίωση των συζύγων, τα οποία μπορεί να φθάσουν και σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Μέρα με τη μέρα, η έγγαμη συμβίωση των συζύγων καθίσταται αφόρητη και επιβάλλεται η λύση του γάμου με διαζύγιο. Συνήθως οι σύζυγοι διαβλέπουν ότι ο γάμος τους είναι αποτυχημένος και συμφωνούν στην έκδοση συναινετικού διαζυγίου. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που ένας από τους συζύγους δεν συμφωνεί για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, ενώ βλέπει ότι η συμβίωσή τους είναι αφόρητη;; Ή πως μπορεί να διασφαλιστεί νομικά η σύζυγος η οποία εξαναγκάζεται να φύγει από το σπίτι μαζί με τα ανήλικα τέκνα της χωρίς όμως να κατηγορηθεί από τον σύζυγό της για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης ή αρπαγή ανηλίκου τέκνου ή αυτοδικία κλπ.

Στην πρώτη περίπτωση, η  νόμιμη ενέργεια στην οποία μπορεί να προβεί ο/η σύζυγος, είναι η κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο, για να του/ης χορηγηθεί το δικαίωμα της ξεχωριστής εγκατάστασης, δηλαδή να εγκαταλείψει την συζυγική στέγη και να ζήσει μόνος/η της με τα ανήλικα τέκνα της ή να ζητήσει την αποβολή του συζύγου από την μέχρι τότε συζυγική τους στέγη κλπ, ιδίως δε όταν το διαμέρισμα είναι δικό της. Η διαδικασία όμως αυτή διαρκεί επί ένα εξάμηνο τουλάχιστον, και αυτό συμβαίνει συνήθως στην περίπτωση που ζητηθεί αναβολή κατά την πρώτη δικάσιμο από τον άλλο σύζυγο για κάποιον λόγο που θα επικαλεστεί, ο οποίος θα πρέπει όμως να γίνει δεκτός από το δικαστήριο. Συνέπεια τούτου είναι η έγγαμη συμβίωση να χειροτερεύει αναπόφευκτα, και αυτή η χειροτέρευση ξεκινάει από την στιγμή που θα επιδοθεί στον καθ’ού ή στην καθ΄΄ης (δηλαδή στον άλλο ή άλλη σύζυγο) η σχετική αίτηση που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο.


ADVERTISEMENT

Στην δεύτερη περίπτωση, προς αποφυγή των όποιων δυσάρεστων εξελίξεων ή ενδεχομένως και φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας κλπ, ο/η σύζυγος που προσέφυγε στο καθ’ύλην και κατά τόπο αρμόδιο δικαστήριο, μισθώνει άλλη κατοικία και εγκαθίσταται μόνος/η σ’αυτήν.

Για να μην αντιμετωπισθεί όμως ο αποχωρών ή αποχωρούσα από την συζυγική στέγη ως εγκαταλείψας ή εγκαταλείψασα αδικαιολογήτως την συζυγική στέγη, θα πρέπει να κοινοποιήσει στον άλλο σύζυγο Εξώδικη Δήλωση στην οποία θα δηλώνει την διεύθυνση της νέας κατοικίας του, καθώς και τον λόγο για τον οποίο διέσπασε την έγγαμη συμβίωση κλπ.

Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχουν και ανήλικα τέκνα, τα οποία κατά κανόνα μπορεί να φροντίζει και περιποιείται η μητέρα τους, αν αυτός που προσέφυγε στο Δικαστήριο πάρει μαζί του και τα ανήλικα τέκνα, θα πρέπει στην παραπάνω Εξώδικη Δήλωση να το δηλώνει αυτό και να δηλώνει επίσης τις ημέρες και ώρες που θα μπορεί ο άλλος σύζυγος να επισκέπτεται και να βλέπει τα παιδιά του και αυτό μέχρι να αποφανθεί το Δικαστήριο επί της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο.


ADVERTISEMENT

Συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί εγκατάλειψη συζυγικής στέγης ή υφαρπαγή ανηλίκου τέκνου κλπ, εφόσον ο αποχωρών σύζυγος ενημέρωσε τον έτερο σύζυγο για τον λόγο για τον οποίο έγινε η διάσπαση του έγγαμου βίου, για την διεύθυνση της νέας κατοικίας του (και των ανήλικων τέκνων όταν υπάρχουν), καθώς και τις ημέρες και ώρες που μπορεί να επικοινωνεί ό άλλος σύζυγος με τα ανήλικα τέκνα.

Κωνσταντίνος Τζίκας 
Δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής
Αριστοτέλους 30, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623
Τηλέφωνο: 2310266849
Fax: 2310266849
Email: info@tzikas-lawfirm.gr
Web: http://www.tzikas-lawfirm.gr/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ