fbpx

Αναγνώριση μετά από πρόσληψη πατρωνύμου: Ποιό επώνυμο παίρνει το παιδί εκτός γάμου;

| 26 Απριλίου 2017
ADVERTISEMENT

Το παιδί μου γεννήθηκε εκτός γάμου και έλαβε το πατρώνυμο του παππού του, μέσω της διαδικασίας πρόσληψης πατρωνύμου. Τώρα, μετά από 2 χρόνια, ο πατέρας του θέλει να το αναγνωρίσει, αλλά δεν θέλω να λάβει το δικό του πατρώνυμο. Είναι υποχρεωτικό διά νόμου να πάω στο ληξιαρχείο και να δηλώσω το πατρώνυμο του πατέρα μετά την αναγνώριση; Επίσης, μπορεί η πράξη της εκούσιας αναγνώρισης να αναφέρει το ποσό της μηνιαίας διατροφής;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σύμφωνα με το άρθρο 1506 του Αστικού Κώδικα, «Το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων  του  παίρνει  το  επώνυμο  της  μητέρας  του.  Ο σύζυγος της μητέρας μπορεί να δώσει στο τέκνο, με συμβολαιογραφικό έγγραφο, το επώνυμό του  στη  θέση  του  έως  τότε  επωνύμου  του τέκνου ή επιπρόσθετα, αν συναινέσουν σ’ αυτό, κατά  τον ίδιο τύπο, η μητέρα και το τέκνο. Σε περίπτωση  επιγενόμενου  γάμου  τον  γονέων   του   τέκνου  εφαρμόζονται  ως  προς  το  επώνυμό του, εφόσον αυτό είναι ανήλικο, οι διατάξεις του προηγούμενου άρθρου. Αν γίνει αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική, το ενήλικο τέκνο  ή,  αν  αυτό  είναι  ανήλικο,  οι  γονείς  του  ή  και ένας από αυτούς ή ο  επίτροπός του δικαιούνται,  μέσα  σε  προθεσμία  ενός  έτους  από  την  ολοκλήρωση  της αναγνώρισης, να προσθέσουν, με δήλωση στο ληξίαρχο, το  πατρικό επώνυμο στο επώνυμο του τέκνου. Αν στη  δήλωση  προβαίνουν  οι  δύο  γονείς  από  κοινού,  μπορούν να προσδιορίσουν το νέο επώνυμο του  τέκνου σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο του προηγούμενου άρθρου».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Ν.Δ. 2573/1953, προβλέπεται η διαδικασία πρόσληψης πατρωνύμου, σύμφωνα με την οποία δίδεται η δυνατότητα στην μητέρα παιδιού που γεννήθηκε εκτός γάμου να αιτηθεί στο δημοτολόγιο που είναι εγγεγραμμένο το τέκνο της (καθώς και στο μητρώο αρρένων του τελευταίου) να καταχωρηθεί στην ένδειξη «Επώνυμο πατέρα» το επώνυμο πατρός που επιθυμεί (είτε αντιστοιχεί στον βιολογικό πατέρα είτε όχι), κάτι που έχει συμβεί και στην δική σας περίπτωση. Από τον συνδυασμό των ανωτέρω νομοθετικών διατάξεων, συνάγεται ότι σε περίπτωση που το τέκνο έχει γεννηθεί εκτός γάμου, αυτό αποκτά εκ του νόμου ως επώνυμο το επώνυμο της μητέρας του, με τη διαφορά ότι στα στοιχεία του δημοτολογίου (και στην αστυνομική του ταυτότητα) η ένδειξη «επώνυμο πατέρα» δεν θα είναι κενή, αλλά μπορεί να συμπληρωθεί με το επώνυμο που δήλωσε η μητέρα.


ADVERTISEMENT

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το τέκνο σας αναγνωριστεί από τον βιολογικό του πατέρα, από την στιγμή που αυτό θα αποκτήσει συγγένεια νομικά με τον τελευταίο, επέχοντας μάλιστα την θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο, καθίσταται φανερό ότι το πατρώνυμο που δηλώθηκε στο ληξιαρχείο από εσάς θα πρέπει να τροποποιηθεί, καθώς το δηλωθέν πατρώνυμο δεν θα συμπίπτει με την νομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί κατόπιν της εκούσιας αναγνώρισης του παιδιού από τον πατέρα του. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι το τέκνο θα λάβει και το επώνυμο του πατέρα του.

Πράγματι, σύμφωνα με όσα έχουν εκτεθεί ανωτέρω, προκύπτει ότι το επώνυμο του τέκνου που γεννήθηκε εκτός γάμου των γονέων του είναι εκ του νόμου αυτό της μητέρας του και μόνο σε περίπτωση που επακολουθήσει γάμος ή αναγνώριση (εκούσια ή δικαστική) μπορεί να αντικατασταθεί ή να προστεθεί το επώνυμο του βιολογικού πατέρα. Επομένως, απόκειται σε εσάς και στον βιολογικό πατέρα του παιδιού σας να επιλέξετε αν θα προστεθεί στο επώνυμο του τέκνου σας και το πατρικό επώνυμο. Σε περίπτωση που στην εν λόγω δήλωση προβεί αυτοτελώς ο καθένας από εσάς, έχετε μόνο την δυνατότητα να προσθέσετε το πατρικό επώνυμο στο μητρικό, ενώ εάν αντίθετα προβείτε από κοινού στην εν λόγω δήλωση, έχετε την δυνατότητα να αφαιρέσετε εντελώς το μητρικό επώνυμο και να προσθέσετε μόνο το πατρικό.

Τέλος, ως προς το ζήτημα της διατροφής, υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμισθεί και να συμφωνηθεί μεταξύ σας, αλλά αυτό θα γίνει είτε βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού που θα υπογραφεί μεταξύ σας, είτε με βάση αυτοτελές συμβολαιογραφικό έγγραφο, το οποίο μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του πατέρα του τέκνου με τις υποχρεώσεις του για καταβολή διατροφής, μπορεί να κηρυχθεί εκτελεστό, ώστε να μπορείτε βάσει αυτού να προχωρήσετε στην επίσπευση διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ