fbpx

Αποδοχή κληρονομιάς: Πότε συμφέρει και με ποιές προϋποθέσεις;

| 22 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

«Θέλω να ρωτήσω για την αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής. Αν κάποιος χρωστάει 32.000 στον ΟΑΕΕ και έχει ένα σπίτι με δάνειο στο οποίο απομένουν άλλα 35000€ , συμφέρει να γίνει αποδοχή με το ευεργέτημα; Η αξία του σπιτιού είναι κάπου στα 45.000 αντικειμενική αξία, εμπορική σίγουρα λιγότερη γιατί δεν έχει θέρμανση και έχει υγρασία. Αν γίνει η αποδοχή με το ευεργέτημα ποιον θα πρέπει να πρωτο-πληρώσουμε;»

Απαντάει ο Δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, κύριος Κωνσταντίνος Τζίκας 


ADVERTISEMENT

Είναι γνωστό ότι από την στιγμή που κάποιος αποδέχεται μια κληρονομιά, αυτομάτως η κληρονομιά αυτή ενώνεται με την δική του περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι αν η κληρονομιά την οποία αποδέχεται κάποιος ή και ο ίδιος ο κληρονομούμενος έχει διάφορες υποχρεώσεις και οφειλές προς τρίτους, ο αποδεχόμενος την κληρονομιά αυτή καθίσταται υπεύθυνος και δια τις υποχρεώσεις ή οφειλές του κληρονομουμένου, δηλαδή στην περίπτωση αυτή ισχύει η λαϊκή έκφραση «άνθραξ ο θησαυρός» ενν. δεν έχεις κανένα συμφέρον από την κληρονομιά που αποδέχτηκες. Πολλές φορές μάλιστα αυτοί οι οποίοι αποδέχονται ανέλεγκτα μια κληρονομιά, μπορεί να χάσουν και την δική τους περιουσία.

Για την περίπτωση αυτή ο Αστικός Κώδικας προέβλεψε την περίπτωση της αποδοχής κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής, που σημαίνει ότι μπορείς να περιορίσεις την ευθύνη σου μόνον στο ενεργητικό (δηλαδή την αξία) της περιουσίας που αποδέχτηκες και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο η προσωπική σου περιουσία. Για να εφαρμοστεί όμως ο όρος αυτός, ο αποδεχόμενος, πρέπει εντός 4 μηνών από τότε που έλαβε γνώση την επαγωγή σ’αυτόν οποιασδήποτε κληρονομιάς, να εμφανιστεί στον γραμματέα του Ειρηνοδικείου της περιοχής του και να δηλώσει ότι αποδέχεται την συγκεκριμένη κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής.

Με τον τρόπο αυτόν διαχωρίζεται η κληρονομική περιουσία από την περιουσία που μέχρι τότε έχει ο αποδεχόμενος και συνεπώς η ευθύνη του για χρέη ή οφειλές της κληρονομιάς θα περιοριστεί μόνον στην αξία της κληρονομιάς που αποδέχεται, δηλαδή με τον τρόπο αυτόν σώζει την προσωπική του περιουσία. Δεν θα μπορεί όμως να εκποιήσει την κληρονομιά που αποδέχτηκε χωρίς προηγουμένως να λάβει ειδική άδεια από το αρμόδιο δικαστήριο.


ADVERTISEMENT

Με την απόφαση που θα εκδοθεί από το δικαστήριο, θα οριστεί οπωσδήποτε εκκαθαριστής της περιουσίας την οποία αποδέχθηκε ο ενδιαφερόμενος με το ευεργέτημα της απογραφής. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο οποιοσδήποτε θέλει να αποδεχθεί μια κληρονομιά, θα πρέπει να λάβει υπ’όψιν όλα τα παραπάνω, να ελέγξει τα βάρη της περιουσίας που θα αποδεχθεί αν πρόκειται για ακίνητο ή τις υποχρεώσεις που έχει ο κληρονομούμενος προς τρίτους και ας ενεργήσει ανάλογα κατά το συμφέρον του.

Συγκεκριμένα, αναφέρω ότι εάν οι οφειλές του κληρονομουμένου αφορούν πολλά πρόσωπα τότε ο αποδεχόμενος την κληρονομιά με το ανωτέρω ευεργέτημα, θα πρέπει να τους αποζημιώσει όλους ανάλογα και σύμφωνα με την συνολική αξία της κληρονομιαίας περιουσίας.

Κωνσταντίνος Τζίκας 
Δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής
Αριστοτέλους 30, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623
Τηλέφωνο: 2310266849
Fax: 2310266849
Email: info@tzikas-lawfirm.gr
Web: http://www.tzikas-lawfirm.gr/

Ο κύριος Κωνσταντίνος Τζίκας, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ