Πόσο κοστίζει το διαζύγιο;

0

Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν επιτρέπεται από δικηγόρο η οποιαδήποτε αναφορά δημοσίως σε δικηγορική αμοιβή ή μέθοδο χρέωσης για διεκπεραίωση νομικής υπόθεσης, σύμφωνα με τον Κώδικα δικηγόρων.

Κατά συνέπεια το μόνο που μπορεί να πει κανείς γενικά είναι ότι το κόστος του διαζυγίου (εν αντιδικία) εξαρτάται από το πότε θα γίνει αμετάκλητη η απόφαση του διαζυγίου. Δηλαδή αν εκδοθεί πχ απόφαση διαζυγίου πρωτοδίκως και δεν ασκηθούν ένδικα μέσα η δαπάνη θα περιοριστεί σε μια δίκη. Αν ασκηθεί έφεση το κόστος ανεβαίνει γιατί η υπόθεση θα εκδικασθεί απο το εφετείο, αν ασκηθεί και αναίρεση θα ανέβει κατα πολύ περισσότερο.

Σε κάθε δικαστήριο χρειάζεται να παρασταθεί υποχρεωτικά δικηγόρος οπότε αν προστεθούν στην αμοιβή του στις δίκες συνήθως δύο (2) δικαστηρίων (Μονομελούς & Εφετείου) και τα έξοδα δικαστικού επιμελητή το κόστος ανεβαίνει. Το ιδανικό για τον εντολέα θα ήταν το διαζύγιο να βγεί με έκδοση απόφασης  από το πρωτόδικο δικαστήριο και να καταστεί αμετάκλητη μετά την πάροδο της κατα νόμον προθεσμίας από την επίδοσή της.

Στο συναινετικό διαζύγιο τα πράγματα είναι πιό απλά  και ιδίως με την αλλαγή που δρομολογήθηκε με νόμο σχετικά με την λύση του γάμου συναινετικά με συμβολαιογράφο και δικηγόρους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχετε παρά να ρωτήσετε το δικηγόρο σας σχετικά με την δικηγορική αμοιβή και τα έξοδα του διαζυγίου για να έχετε μια εικόνα από οικονομικής πλευράς για το κόστος του διαζυγίου, προτού ξεκινήσετε  τη διαδικασία.

Η αμοιβή του δικηγόρου, κατά τη γνώμη μου, ποικίλλει αναλόγως με την εξειδίκευση του δικηγόρου, τα χρόνια δικηγορίας, την ικανότητα του δικηγόρου. Τελικά όμως μπορεί να καθορίζεται κατόπιν συζήτησης και συμφωνίας του δικηγόρου με τον  εκάστοτε εντολέα. 

Γιώργος Γιαγκουδάκης                                                                                            Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου στην Καβάλα                      Tηλέφωνο: 2510834031, κιν. 6945227120                                                                    e-mail: giagkoud@yahoo.com
Πηγή: https://kavala-lawyer.blogspot.gr