Πώς να κάνετε καλή εντύπωση στο δικαστήριο

0

Κακά τα ψέμματα: Κάθε εμφάνισή σας, στο δικαστήριο αξιολογείται, ειδικά αν μιλάμε για ένα διαζύγιο κατ΄αντιδικία και μάλιστα σκληρό. Ο/Η δικαστής «ζυγίζει» την αξιοπιστία σας και τον χαρακτήρα σας, αν δηλαδή είστε συναισθηματικοί, αν έχετε αυτοέλεγχο, αν είστε ήρεμοι ή χάνετε εύκολα τη ψυχραιμία σας, αν είστε αγαπητοί, αν έχετε διάθεση πραγματικά να λύσετε το διαζύγιό σας ή αντιδικείτε για να αντιδικήσετε, αν εννοείτε αυτά που λέτε. Και επειδή είθισται η έλλειψη ευπρέπειας, να αποτελεί πολύ καλή αφορμή για τον δικηγόρο της άλλης πλευράς να σας υπονομεύσει ακόμη κι αν τα επιχειρήματά σας είναι λογικοφανή, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε πολύ καλή εντύπωση και να βοηθήσετε να προωθηθεί η υπόθεσή σας με τον καλύτερο τρόπο.

Προσέλθετε νωρίς
Σχεδιάστε να φτάσετε 15 λεπτά πρίν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της δίκης. Ακόμη κι αν την ώρα που υποτίθεται ότι εκδικάζεται η υπόθεσή σας, εσείς έχετε το νούμερο 50 αλλά εκδικάζεται το νούμερο 2, καλό είναι να φτάσετε νωρίτερα αφενός μεν για να εγκλιματιστείτε και να μιλήσετε με τον δικηγόρο σας για τις τελευταίες λεπτομέρειες και αφετέρου γιατί μπορεί τελικά η δίκη να ξεκινήσει στην ώρα της. Επομένως καλό είναι να μην το ρισκάρετε.

Ντυθείτε σωστά
Εάν δεν ξέρετε πως πρέπει να ντυθείτε, επιλέξτε κάτι κομψό και επαγγελματικό. Ούτε γραβάτες και κοστούμια σαν να πηγαίνετε για ιατρικός επισκέπτης ούτε μίνι φούστα ή μπλούζα με ντεκολτέ μέχρι τον αφαλό, σαν να πηγαίνετε για ποτό. Ένα υφασμάτινο παντελόνι με πουκάμισο και σακάκι για τους άντρες και μία φούστα μέχρι το γόνατο με μπλουζάκι και σακάκι για τις γυναίκες, είναι ιδανικό.

Κλείστε το κινητό σας
Τίποτα δεν θα εκνευρίσει περισσότερο τον/τη δικαστή από ένα κινητό που βαράει την ώρα της δίκης. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να το έχετε ανοιχτό, βάλτε το στο αθόρυβο στη δόνηση.

Υιοθετήστε το ύφος του Πόκερ
Όπως στο Πόκερ οι παίκτες προσπαθούν να μην δείξουν τι πραγματικά σκέφτονται και αισθάνονται για να μπλοφάρουν, έτσι κι εσείς. Μην κάνετε γκριμάτσες και νεύματα και μην δείχνετε την αποστροφή σας με διάφορες σωματικές εκφράσεις. Θα έχετε την ευκαιρία να αντικρούσετε όσα λέει ο/η δικηγόρος της άλλης πλευράς όταν έρθει η σειρά σας. Αν θέλετε εκείνη τη στιγμή να πείτε κάτι στον/στη δικηγόρο σας, δώστε του ένα σημείωμα ή σημειώστε αυτό που θέλετε για να το συζητήσετε μαζί του αργότερα. Προσπαθήστε να μην δείξετε το θυμό ή την αντιπάθειά σας για την άλλη πλευρά. Μερικοί δικαστές ή δικηγόροι, μπορεί να κάνουν «εμπρηστικές» δηλώσεις για να πυροδοτήσουν τις αντιδράσεις σας και να εκτεθείτε. Μην πέφτετε στη παγίδα!

Να είστε ξεκάθαροι και να έχετε αυτοπεποίθηση
Όταν μιλάτε, διατηρήστε την οπτική επαφή και μιλήστε με δυνατή και καθαρή φωνή. Αν κοιτάτε μακριά από τον/τη δικαστή ή αποφεύγετε να έχετε οπτική επαφή με τον/την πρώην σύζυγο, μπορεί να θεωρηθείτε αναξιόπιστοι. Είστε στο δικαστήριο για να ακουστείτε και να σας πιστέψουν. Μιλήστε με πεποίθηση!

Μάθετε πότε να μην μιλάτε
Μιλήστε μόνο όταν σας ζητηθεί. Μην διακόπτετε ή μην μιλάτε πάνω από τους άλλους. Μη διαφωνήσετε με κανέναν, ειδικά με τον/τη δικαστή. Εάν ο/η δικαστής επισημάνει κάτι που δεν σας αρέσει, μείνετε σταθεροί και ήρεμοι. Θυμηθείτε το ύφος του Πόκερ.

Δείξτε ενδιαφέρον
Κι ενώ κρατάτε τους τόνους χαμηλά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε παθητικοί. Προσηλωθείτε και δείξτε ενδιαφέρον. Η δίκη διεξάγεται για τη δική σας υπόθεση, εάν δεν ενδιαφερθείτε εσείς, τότε ποιος;

Συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς, σαν να είστε στο σχολείο
Όπως όταν πηγαίνατε σχολείο όπου δεν μασούσατε τσίχλα και δεν καπνίζατε (λέμε τώρα). Οι κανόνες της δικαστικής αίθουσας είναι βασισμένοι στη κοινή λογική και κάτω από το μικροσκόπιο, οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τις λέξεις. Είναι ασύλληπτο πώς μορφωμένοι, καλλιεργημένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι βλάπτουν τον εαυτό τους με το να φέρονται άσχημα στο δικαστήριο.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές, εκτός του ότι στοχεύουν στο να διεξαχθεί η δίκη της υπόθεσής σας ομαλά χωρίς να ταλαιπωρηθείτε ή να ζημιωθείτε, με δύο λέξεις σας λένε απλά να γίνετε ενήλικος…έστω και για μισή μέρα!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/