fbpx

Πώς να αποφύγετε τον λάθος δικηγόρο στο διαζύγιο

| 22 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

«Τα σημάδια ήταν όλα εκεί, αυτά τα καμπανάκια που επέλεξα να αγνοήσω επειδή ένιωθα ότι ήμουν χαζή. Ήμουν πολύ συναισθηματική και ευάλωτη εκείνο τον καιρό και φοβισμένη. Και τον εμπιστεύτηκα. Ήταν πολύ καλός στη πρώτη μας συνάντηση που πήγα να κάνω αίτηση διαζυγίου, μου έδωσε και χαρτομάντηλα να κλάψω. Μου είπε τι κακός άνθρωπος που ήταν ο πρώην άντρας μου. Έδειχνε τόσο ισχυρός.

Όμως ήταν και λίγο φαντασμένος και όχι τόσο συγκαταβατικός στις ανησυχίες μου. Έκανε διάλειμμα από τη συνάντησή μας για περίπου 10 λεπτά ενώ η γραμματέας του, μας διέκοψε 2 φορές. Μόλις έκανα να πληρώσω, βιάστηκε να κόψει απόδειξη να φύγω. Τα πράγματα ωστόσο πήγαιναν καλά αλλά μέσα σε λίγους μήνες έδειχναν να ξεφεύγουν εντελώς!


ADVERTISEMENT

Δεν απαντούσε στις κλήσεις μου, ακύρωνε τις συναντήσεις μας και συχνά απαντούσε «θα συζητήσουμε αργότερα γι’ αυτά!». Όσο προχωρούσε η υπόθεση και οι ερωτήσεις μου, παρέμεναν αναπάντητες, στην αρχή εκνευρίστηκα, μετά θύμωσα και ύστερα εξοργίστηκα. Είχαν περάσει 6 μήνες, είχα δώσει ένα σκασμό λεφτά και δεν ήμασταν όχι στο τέλος, ούτε καν στη μέση της διαδικασίας. Τελικά πήγα και τον βρήκα στο γραφείο του όπου και τσακωθήκαμε. Και τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω της διαδικασίας, δεν ξέρω τι να κάνω».

Η παραπάνω ιστορία, σας φαίνεται γνωστή;
Εγώ προσωπικά πάντως, την ακούω πολύ συχνά και μάλιστα τώρα τελευταία από δύο γνωστές μου που ψάχνουν καινούριο δικηγόρο για το διαζύγιό τους. Βέβαια είναι ο  καινούριος δικηγόρος, η λύση στο πρόβλημα; Μερικές φορές αλλά όχι πάντα!

Διότι αν δεν μάθετε πώς να αποφύγετε το πρόβλημα από τη στιγμή που δημιουργείται, οι πιθανότητες να συνεχίσετε να πάθετε με τον δεύτερο δικηγόρο τα ίδια που πάθατε και με τον πρώτο, είναι μεγάλες. Και όπως καμιά φορά, καταλήγουμε να βγαίνουμε με έναν άντρα που μοιάζει σε αυτόν που χωρίσαμε,  το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μας με το/τη δικηγόρο!


ADVERTISEMENT

Στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να αποφύγετε το παραπάνω σενάριο και πιστέψτε με, μπορείτε. Ορίστε τι πρέπει να ξέρετε:

1. Ο/Η δικηγόρος, θα σας σεβαστεί περισσότερο αν έχετε αυτοπεποίθηση, είστε προετοιμασμένοι και διεκδικείτε όσα περιμένετε από εκείνον/η: Κι ενώ ένας δικηγόρος διαζυγίου μπορεί να είναι συμπονετικός, στη πραγματικότητα δε θέλετε να γινει η πηγή της δύναμής σας. Πρέπει λοιπόν να σιγουρευτείτε ότι ο/η δικηγόρος σας, σας αντιμετωπίζει σαν ίσο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπείτε στο γραφείο του/της με μια λίστα στο χέρι και το ανάλογο ύφος διότι θα φέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η παραπάνω συμβουλή σημαίνει να είστε συγκροτημένοι και σε θέση να εκφράσετε τις ανάγκες σας και τι θα θέλατε να συμβεί με την υπόθεσή σας. Δεν πειράζει αν δεν γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ή αν δεν ξέρετε τι θα λάβετε στο τέλος της υπόθεσης. Μπορείτε κάλλιστα να πείτε στον/στη δικηγόρο σας: «Ξέρετε επειδή δεν γνωρίζω τα δικαιώματά μου, μπορείτε να μου εξηγήσετε τι επιλογές έχω;»

2. Η πρώτη σας συνάντηση καλό είναι να είναι αυστηρά επαγγελματική.
Αυτή η συνάντηση είναι για δουλειά, ο εργοδότης είστε εσείς και ο/η δικηγόρος σας, ένα μέλος-κλειδί στο προσωπικό του διαζυγίου σας. Ο/Η δικηγόρος δεν χρειάζεται να ακούει όλες τις λεπτομέρειες για το πόσο βλάκας ήταν ο πρώην σύζυγος ή γιατί ακριβώς ζητάτε διαζύγιο. Αυτά μπορούν να ειπωθούν αργότερα. Σκοπός της πρώτης συνάντησης με τον/τη δικηγόρο, είναι να μάθετε και να καθορίσετε αν νιώθετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με αυτό το άτομο!

3. Μην πιαστείτε από μια υπόσχεση.
Κανονικά πρέπει να βγείτε από το γραφείο του/της δικηγόρου περισσότερο ήρεμοι και με μεγαλύτερο το αίσθημα του αυτοέλεγχου και δεν πρέπει να βγείτε ενθουσιασμένοι στη προοπτική όσων σας υποσχέθηκε ότι θα κάνει για εσάς. Οι δικηγόροι πρέπει να είναι χαμηλών τόνων όσον αφορά τις προσδοκίες τους για την υπόθεσή σας και να σας ενημερώνουν για το χειρότερο σενάριο. Μόλις σας ενημερώσει για την υπόθεσή σας, μπορείτε να του/της κάνετε την ερώτηση «Αν ήταν ο/η πρώην σύζυγός μου εδώ, τι θα του λέγατε;» και ζητήστε να σας πεί την αλήθεια.

4. Έχετε πλήρη επίγνωση του τι υπογράφετε.
Κάθε πελάτης πρέπει να έχει ένα γραπτό συμφωνητικό και πιο σημαντικό, να κατανοεί τι λέει και τι εννοεί. Θέλετε να γνωρίζετε τι θα πληρώσετε και πόσο. Μερικές φορές, συνήθως στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, δεν αναλαμβάνει την υπόθεσή σας ο/η δικηγόρος που σας ενημερώνει για τα βασικά. Αυτό δεν είναι πρόβλημα εφόσον γνωρίσετε τον/τη δικηγόρο που θα αναλάβει την υπόθεση και τον/τη συμπαθήσετε. Αφού ενημερωθείτε από τον συνεργάτη της δικηγορικής εταιρίας, ζητήστε οπωσδήποτε να γνωρίσετε και τον/τη δικηγόρο που θα αναλάβει την υπόθεσή σας.

5. Μην φοβηθείτε και μην εκφοβιστείτε από τον/τη δικηγόρο σας.
Εάν προσλάβατε έναν/μία δικηγόρο με σκοπό να «εκφοβίσει» τον/την πρώην σύζυγο, τότε είναι σίγουρο ότι θα έρθει η ώρα που θα «εκφοβίσει» και εσάς.

6. Επικοινωνήστε σε λογικά πλαίσια.
Αν μπορείτε να επικοινωνείτε με τον/τη δικηγόρο σας, μέσω email μην το παρακάνετε και διατηρήστε τα μηνύματά σας απλά.  Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να κανονίσετε μία συνάντηση μαζί του/της, ρωτήστε. Μην χρησιμοποιείτε email, συναντήσεις ή τηλεφωνήματα για να πρήζετε τον/τη δικηγόρο σας και να κατηγορείτε τον/τη πρώην σύζυγο, διότι σύντομα θα αρχίσει να σας αποφεύγει!

7.  Διεκδικητικός/ή όχι επιθετικός/ή.
Ο/Η δικηγόρος σας πρέπει να διεκδικεί πράγματα για εσάς και όχι να επιτίθεται για αυτά. Ο/Η δικηγόρος σας, καλείται να αντιμετωπίσει τη μάχη του διαζυγίου σας, τον/τη πρώην σύζυγο και τον/τη δικηγόρο του/της και όχι  να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Είναι δύσκολο και χρειάζεται λεπτό χειρισμό. Το ίδιο ισχύει και για εσάς, δεν χρειάζεται να είναι επιθετικός μαζί σας. Εάν ενημερώσετε τον/τη δικηγόρο σας ότι συμμετέχετε ενεργά στην υπόθεση και δεν είστε εκεί μόνο για να απαιτείτε, τότε του στέλνετε το μήνυμα ότι κι εσείς από τη πλευρά σας, περιμένετε αποτελέσματα!

8. Μιλήστε εγκαίρως.
Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με οποιοδήποτε κομμάτι της εκπροσώπησής σας, μιλήστε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Συνήθως, στην αρχή μιας υπόθεσης διαζυγίου, έχετε σχεδόν πάντα ένα προαίσθημα για το αν τα πράγματα προχωρούν όπως τα θέλετε ή όχι. Εάν λοιπόν έχετε θέματα, οφείλετε να τα εκθέσετε αμέσως. Μπορείτε να πείτε στο/στη δικηγόρο σας ότι ίσως δεν έχετε καλή χημεία και ότι ίσως πρέπει ο τρόπος που συνεργάζεστε, να αλλάξει.  Εάν ο/η δικηγόρος κατανοήσει τις ανάγκες σας θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί σε αυτές αλλιώς, ίσως ήρθε η ώρα να αποχωρήσετε.

9….και να προχωρήσετε.
Εάν τελικά φτάσετε σε σημείο να δυσανασχετείτε με τον/τη δικηγόρο σας σε σημείο να τον/τη μισείτε, ίσως ήρθε η ώρα να προχωρήσετε. Μπορεί η αλλαγή δικηγόρου να μην είναι εύκολη και να σας κοστίσει αλλά αξίζει για το καλό και των δυο σας.

Πηγή: Divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ