fbpx

Πήγα τον πρώην μου στο αυτόφωρο για τη διατροφή. Τί άλλο να κάνω;

ADVERTISEMENT

“Καλημέρα, χθες έκανα πράξη το αυτόφωρο που έχω από τον νόμο. Ο πατέρας έπρεπε να είχε καταβάλει το ποσό των 500 ευρώ στις 5 του μήνα. Και με παρακάλεσε όπως και τον Ιούνιο να το πληρώσει σε δύο δόσεις. Το δέχτηκα.

Χθες έπρεπε να καταβάλλει τα 200 ευρώ, όμως οι τράπεζες είναι κλειστές. Έτσι είπαμε να μου τα δώσει απευθείας. Μου ζήτησε να κάνω μια υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής που θα έλεγε ότι το ποσό των 200 ευρώ είναι έναντι, ενώ στις 15 του μήνα θα είναι η εξόφληση. Ως εδώ καλά. Του είπα πως δεν μπορώ να πάω στα ΚΕΠ γιατί δουλεύω. Μπορώ όμως να πάω στην αστυνομία και να έρθει να το πάρει από εκεί. Στην περιοχή άλλωστε θα γινόταν ή συναλλαγή. Αυτός θύμωσε. Μου είπε ότι δεν θα πήγαινε στην αστυνομία και ότι αν ήθελα να βρεθούμε στο λιμάνι του νησιού πριν πάει για δουλειά. Αν όχι θα τα έβαζε τα χρήματα όταν ανοίξουν οι τράπεζες. Όλα αυτά έγιναν μέσω μηνυμάτων στο κινητό, γιατί θέλει να έχει τα μηνύματα μου για να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί.


ADVERTISEMENT

Μετά από πάρα πολλές ώρες με μηνύματα και εγωισμούς του είπα να μου τα δώσει όλα μαζί στις 15. Μου έβγαλε το χτικιό.Όταν ηρέμησα λίγο σκέφτηκα, “γιατί να τον βοηθήσω και να κάνω εγώ πίσω; Μια υποχρέωση έχει απέναντι στα παιδιά του και μου κάνει το στομάχι και την ψυχολογία χάλια μέχρι να τα δώσει. Τα ζητάω. Δεν τα βάζει και τέλος. Ας τελειώσουν τα πολλά πολλά. Λες και είναι δικά μου”.

Αποφάσισα λοιπόν να του πω πως έφτιαξαν το χαρτί και να του το φέρω κάπου.
Δεν μου είπε να το κάνουμε την επομένη επειδή δεν τα είχε ή ότι άλλο. Είπε, “δεν τα έχω μαζί μου και να μάθεις ότι πρώτα συμφωνούμε και μετά πράττουμε. Όταν ανοίξουν οι τράπεζες. Αν ανοίξουν πριν τις 15 θα βάλω τα 200, αν ανοίξουν στις 15 όλο το ποσό”.

Και φυσικά θόλωσα για άλλη μια φορά και πήγα στην αστυνομία. Και τον κάλεσαν.
“Δεν τα έχω και δεν μπορεί κανείς να μου τα φέρει τώρα” είπε.


ADVERTISEMENT

Καλά δεν σας λέω για τις απειλές μέσα στο τμήμα. Ρόμπα γίναμε. Με τα πολλά επειδή τον έπιασαν στην εργασία του και δεν ήθελα να προκαλέσω μεγαλύτερο πρόβλημα και μετά και από τσαμπουκάδες, του είπα αν δεσμευτεί ότι θα φέρει τα χρήματα αύριο και ότι η εξόφληση θα γίνει στις 15 δεν θα προβώ σε αυτόφωρο. Από πίσω βέβαια ήρθε και το αφεντικό του.

Δηλαδή τί; Δεν κατάλαβα; Έγινα η κακιά τώρα; Και στο κάτω κάτω ή αστυνομία γιατί δεν του είπε, “κύριε βγείτε έξω”; Τίποτα αντιεπαγγελματιες και αυτοί. Τέλος πάντων. Εγώ είμαι μπερδεμένη όσο τον αφήνω θα κάνει τα ίδια κάθε μήνα. Ποιος τρόπος υπάρχει να δίνει τα χρήματα χωρίς πολλά πολλά και να με πρήζει;”.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος είναι η μήνυση στην εισαγγελία ή το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, που επιτρέπει ακόμη και τη σύλληψη του δράστη στα πλαίσια του αυτοφώρου. Αυτό το γνωρίζετε ήδη, καθώς μου περιγράφετε ότι προβήκατε στη νόμιμη αυτή ενέργεια. 

Εφόσον ο σύζυγος δημιουργεί συχνά προβλήματα, η γνώμη μου είναι να προβαίνετε ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, την αμέσως επόμενη ημέρα από την παρέλευση της νόμιμης ημερομηνίας για την καταβολή, στην υποβολή μήνυσης, ώστε να κατανοήσει ότι δεν έχει περιθώρια για αναβολές και παρατάσεις.

Αυτό όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη δική σας αντίστοιχη συμπεριφορά, καθώς θα ζητάτε έως την 5η ημέρα να έχει καταβληθεί η διατροφή πάσει θυσία. 

Εχετε όμως υπόψη σας ότι αυτό το χρονικό διάστημα που τα τραπεζικά ιδρύματα είναι κλειστά μπορεί να δικαιολογηθεί μία μικρή καθυστέρηση, καθώς η έλλειψη ρευστότητας συνιστά λόγο ανωτέρας βίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν ανασταλεί οι περισσότερες υποχρεώσεις καταβολών χρημάτων σε διάφορους τομείς (δημόσιους και ιδιωτικούς). 

Καλή συνέχεια, 

Φιλικά,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ