fbpx

Όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των μπαμπάδων

| 10 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

Όλοι οι γονείς-μητέρες και πατέρες, -έχουν το δικαίωμα να διατηρούν στενούς δεσμούς με τα παιδιά τους, ακόμη και μετά το χωρισμό, θα έλεγα ειδικά μετά το χωρισμό. Ωστόσο, υπάρχει η αντίληψη στους υποστηρικτές των δικαιωμάτων του πατέρα, ότι οι δικαστές ευνοούν τις μητέρες όσον αφορά την επιμέλεια των παιδιών και είναι αρκετά προφανές από που προήλθε η αντίληψη αυτή… Οι δικαστές συχνά χορηγούν την επιμέλεια στον γονέα που έχει φροντίσει το παιδί το περισσότερο μέρος της ζωής του και σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά με τα πολύ μικρά παιδιά, αυτό το άτομο είναι η μητέρα. Σε όλες τις περιπτώσεις ωστόσο, πρόθεση του δικαστή και ευθύνη του είναι, να πράξει σύμφωνα με το συμφέρον του παιδιού.

Η αρνητική αντίληψη της επικοινωνίας του γονιού που δεν ασκεί την επιμέλεια, με το παιδί
Υπάρχει η αντίληψη ότι ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια και επισκέπτεται το παιδί, πρέπει να είναι ή είναι, “λιγότερο γονιός”. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα. Μερικές φορές, ο δικαστής θα αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού να ζει σε ένα κύριο νοικοκυριό και αν η μητέρα ήταν ο κύριος φροντιστής μέχρι εκείνο το σημείο, σ’ εκείνη συνήθως χορηγείται και η επιμέλεια. Όμως είναι σημαντικό για τους μπαμπάδες να μην ερμηνεύουν την απόφαση αυτή ως παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αν δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι υπήρξε κάποια παρατυπία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του δικαστή.


ADVERTISEMENT

Και ενώ η «επίσκεψη» είναι ένας όρος που, στην επιφάνεια φαίνεται να μειώνει το γονεϊκό ρόλο του πατέρα, αρκετοί γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους, εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή των παιδιών τους. Μάλιστα αρκετοί πατεράδες, ισχυρίζονται ότι ο προγραμματισμένος χρόνος, τους επιτρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους απ’ ότι στο παρελθόν. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το να μην πάρεις την επιμέλεια των παιδιών, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά σου, με τη πρϋοπόθεση ότι υπάρχει πλαίσιο επαρκούς επικοινωνίας με τα παιδιά και δεν παρεμποδίζεσαι.

Πως παραβιάζονται τα δικαιώματα του πατέρα
Σε πολλές περιπτώσεις, τα δικαιώματα των μπαμπάδω, παραβιάζονται επειδή δεν έχουν καθοριστεί επίσημα . Εδώ είναι ένας άλλος τομέας όπου φαίνεται ότι οι μητέρες έχουν ένα πλεονέκτημα. Μια γυναίκα δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι  μητέρα αλλά ένας πατέρας που δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό γέννησης ή δεν είναι παντρεμένος με τη μητέρα κατά τη στιγμή της γέννησης του παιδιού ή στη σύλληψη (ανάλογα με τους νόμους του κράτους) υπόκειται σε τεστ πατρότητας. Μόλις ταυτοποιηθεί ότι εσύ είσαι ο πατέρας, μόνο τότε μπορείς να διεκδικήσεις την επικοινωνία με το παιδί και αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα για τους μπαμπάδες, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν πόσο καθυστερεί το δικαστικό σύστημα στη χώρα μας.

Δείτε σχετικά: Έχουν δικαιώματα οι πατεράδες τελικά;


ADVERTISEMENT

Ένας άλλος τρόπος που παραβιάζονται τα δικαιώματα των πατεράδων, είναι η παραβίαση της δικαστικής απόφασης επικοινωνίας με το παιδί. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος (π.χ. το παιδί να έχει υψηλό πυρετό ή να βάζεις το παιδί στο αμάξι χωρίς παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου κλπ.) και η πρώην σου αρνείται αναίτια, να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο/α δικηγόρο για να ασκήσεις αγωγή για παραβίαση απόφασης επικοινωνίας και να ασκήσεις το νόμιμο δικαίωμά σου. Μπορείς επίσης για πιο άμεσα αποτελέσματα, να απευθυνθείς στον εισαγγελέα υπηρεσίας, να του εκθέσεις το πρόβλημα και να του ζητήσεις να σε βοηθήσει.

Πως να προστατεύσεις τα δικαιώματα σου σαν πατέρας
Μια επίσημη και πάνω απ’ όλα πλήρη απόφαση επικοινωνίας με το παιδί , που να προβλέπει και τη παραμικρή λεπτομέρεια (ώρες, ημέρες, γιορτές, αργίες κλπ.) θα συμβάλλει στη προστασία των πατρικών σου δικαιωμάτων. Εάν δεν υπάρχει τέτοια απόφαση ή αν είναι πολύ γενική ή αν αισθάνεσαι ότι δεν τηρείται, θα πρέπει να συμβουλευτείς ένα δικηγόρο που μπορεί να διεκδικήσει πράγματα εκ μέρους σου ή να σε βοηθήσει να μεταρρυθμίσεις την αρχική απόφαση επικοινωνίας. Εάν δεν μπορείς για οικονομικούς λόγους να προσλάβεις ένα δικηγόρο, μπορείς να απευθυνθείς στη δωρεάν νομική βοήθεια εφόσον πληρείς τις ανάλογες προϋποθέσεις.

Πως να δράσεις όταν τα δικαιώματα σου καταπατούνται
Εάν η πρώην σύντροφος/σύζυγος, παραβιάζει αναίτια και κατά συρροή τη δικαστική απόφαση επικοινωνίας σου με το παιδί και σε εμποδίζει να το βλέπεις και να συμμετέχεις ως δικαιούσαι στη ζωή του, καλό θα ήταν να καταγράψεις όλα τα γεγονότα με λεπτομέρειες και αποδείξεις αν έχεις, ώστε να μπορείς να τα δείξεις στον/στη δικηγόρο σου και εκείνος/η με τη σειρά του/της στον/στη δικαστή. Για παράδειγμα, αν ο άλλος γονιός σου πεί ότι δεν θέλει να δεις το παιδί ή δεν ανοίγει την πόρτα και δεν απαντάει στις κλήσεις σου, σε ώρα και μέρα που θα έπρεπε να είσαι με το παιδί σας, τήρησε αρχείο αυτής της παραβίασης ώστε να ενημερώσεις επακριβώς τον/τη δικηγόρο σου. Η παραβίαση απόφασης επικοινωνίας μπορεί να επισύρει μέχρι και προσωποκράτηση!

Μην ξεχνάς πως η προστασία των δικαιωμάτων σου είναι καθαρά δικό σου μέλημα και του/της δικηγόρου σου, που σημαίνει πως σε περίπτωση που παραβιάζονται θα πρέπει να παραμερίσεις το θυμό σου, να μην λειτουργήσεις παρορμητικά και απλά να συνεργαστείς με τις αρχές, για να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημά σου. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο, πως θες να τα σπάσεις όλα από το θυμό σου, πως νιώθεις να πνίγεσαι αλλά πίστεψέ με είναι σημαντικό να κρατηθείς γιατί σε αντίθετη περίπτωση, η άλλη πλευρά θα αποδείξει ότι έχει κάθε δίκιο που δεν σε αφήνει να βλέπεις το παιδί και πιθανόν οι ισχυρισμοί της να φανεί ότι έχουν βάση.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως-ανεξάρτητα από το πόσο δίκιο έχεις και πόσο άδικα παραμποδίζεται η επικοινωνία σου με το παιδί-είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η διατροφή είναι απαραίτητη για το μεγάλωμα του παιδιού σου, είναι ανεξάρτητη από την επικοινωνία σου μαζί του και καλό είναι να είσαι συνεπής ώστε αντί για κατήγορος, να μην βρεθείς κατηγορούμενος.

Μέρος του άρθρου διαβάσaμε στο http://singleparents.about.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ