Μου βάζει σαν όρο να μην ξαναπαντρευτώ για να μου δώσει διατροφή

2

Ερώτημα

«Με τον άντρα μου πάμε για συναινετικό. Κάναμε ιδιωτικό συμφωνητικό και κανονίσαμε τις ώρες και μέρες επικοινωνίας με τα παιδιά μας (8 και 12 ετών) και το ποσό της διατροφής αλλά μέσα στο συμφωνητικό έβαλε όρο ότι μέχρι να ενηλικιωθούν τα παιδιά να μην ξαναπαντρευτώ και να μην συζήσω ποτέ με κανέναν αλλιώς θα κόψει τη διατροφή. Και μου ζητάει αυτό το πράγμα να το δεχτώ και να το υπογράψω!!!Είναι δυνατόν να δεχτώ κάτι τέτοιο;  Δεν έχω σχέση αλλά που ξέρω τι γίνεται αύριο; Δεν είναι παράνομος και καταχρηστικός ένας τέτοιος όρος; Τι μπορώ να κάνω;».

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου

Αγαπητή κυρία,

Έχετε απόλυτο δίκιο. Ο όρος είναι παράνομος και καταχρηστικός αλλά ακόμα και να υπογραφεί από εσάς , δεν θα τον αποδεχθεί το δικαστήριο, το οποίο θα εκδώσει το συναινετικό σας διαζύγιο και στο οποίο θα κατατεθεί το ιδιωτικό συμφωνητικό για επικύρωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτός ο όρος δεν μπορεί να έχει καμία επίπτωση στην υποχρέωση του συζύγου σας για διατροφή των ανηλίκων τέκνων σας.

Ο σύζυγος σας είναι υπόχρεος διατροφής στα ανήλικα τέκνα σας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1485 επ. ΑΚ που ρυθμίζουν το ζήτημα της διατροφής από το νόμο μεταξύ ανιόντων και κατιόντων, κυρίως δηλαδή μεταξύ γονέων και παιδιών .Οι διατάξεις αυτές είναι αναγκαστικού δικαίου και ορίζουν Οι γονείς, είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωση, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο, έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν τα ανήλικα τέκνα τους, ανεξαρτήτως της ευπορίας ή απορίας του καθενός. Το μέτρο της διατροφής προκύπτει από τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής του κατά περίπτωση δικαιούχου, δηλαδή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο επίπεδο διαβίωσης που προσήκει στο δικαιούχο ανάλογα με την ηλικία, την υγεία, ικανότητες και κλίσεις, εκπαίδευση κλπ., οι συνθήκες δε αυτές, σε συνδυασμό με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου γονέα, θα προσδιορίσουν το ύψος της διατροφής που οφείλεται (ανάλογη διατροφή).

Επομένως ο σύζυγος σας έχει υποχρέωση να καταβάλει οπωσδήποτε την αναλογούσα διατροφή στα παιδιά σας. Η υποχρέωση αυτή δεν μπορεί να καταργηθεί για κανέναν λόγο και υπό οποιονδήποτε όρο ακόμα και σε περίπτωση διακινδύνευσης της δικής του διατροφής, πόσο μάλλον υπό το καθεστώς των όρων που αναφέρετε.

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!