fbpx

Ο πρώην σύζυγος, θέλει να πληρώνει τα έξοδα των παιδιών, αντί για διατροφή. Αν όμως δεν το τηρήσει;

| 29 Νοεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, αποφασίσαμε να χωρίσουμε με τον σύζυγο, και έχουμε δύο παιδιά 11 και 13 ετών. Υπολογίσαμε τα έξοδα, και συμφώνησε ότι για τα παιδιά το ποσό που αναλογεί είναι 1.800 ευρώ. Το ποσό που θέλει να δίνει, και θέλει να αναφερθεί στο ιδιωτικό συμφωνητικό ειναι 600 ευρώ (αν και όπως λέει εκείνος θα δίνει περισσότερα).

Το ποσό αυτό όμως δεν θέλει να κατατίθεται σε λογαριασμό, αλλά να πληρώνει τα ιδιαίτερα μαθήματα, τις δραστηριότητες (συνολικά 350 ευρώ) και τα υπόλοιπα να καλύπτουν το χαρτζιλίκι των παιδιών, τα έξοδα για διασκέδαση, τα δώρα προς φίλους τους και το ρουχισμό τους.

Εγώ εάν δεχτώ κάτι τέτοιο με συναινετικό διαζύγιο, θα μπορέσω εάν δεν πληρώνει να προβώ σε διεκδίκηση αυτού του ποσού; Είναι σύνηθες να μην καταβάλλεται, στην μητέρα;


ADVERTISEMENT

Επίσης μου αναφέρει οτι μπορούμε να αναφέρουμε όλα τα χαρακτηριστικά του συναινετικού, που δίνει την επιμέλεια στην μητέρα (δηλαδή κατοικία μητέρας, συγκεκριμένη επικοινωνία με ημέρες, και ποσό διατροφής, χωρίς να διεκδικεί εκείνος ποσό) αλλά αναφέρεται σε συνεπιμέλεια. Αυτό σε ποιές περιπτώσεις ισχύει, και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει; Οι σχέσεις δεν είναι άριστες, είναι καλός πατέρας, αλλά δύσκολος για να συνεννοηθώ. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Είμαι σε αναμονή, της απάντησής σας.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,


ADVERTISEMENT

Καταρχήν αναφορικά με το ζήτημα της διατροφής, ο νόμος προβλέπει ότι η διατροφή προκαταβάλλεται σε χρήμα κάθε μήνα, το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι ορθή η καταβολή αυτής με επιμέρους και απευθείας καταβολές σε καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων, συλλόγους για τις δραστηριότητες των παιδιών, για αγορά ρουχισμού, χαρτζιλίκι κ.ο.κ. Το ποσό της διατροφής πρέπει να καταβάλλεται στον έχοντα την επιμέλεια γονέα, ο οποίος εκπροσωπεί και το παιδί στην δίκη διατροφής.

Αναφορικά με το άλλο ζήτημα που θέτετε, ήτοι αυτό της αιτούμενης από τον πατέρα συμφωνίας για συνεπιμέλεια, και δεδομένου ότι ήδη αναφέρεστε σε δυσκολίες συνεννόησης μαζί του, θα σας συνιστούσα να το σκεφτείτε πολύ προσεκτικά. Η συνεπιμέλεια σημαίνει, εν ολίγοις, ότι για όλα τα ζητήματα που θα αφορούν το πρόσωπο του παιδιού, δηλαδή μόρφωση, εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση, ψυχαγωγία, υγεία, διασκέδαση κ.λ.π., θα πρέπει να συναποφασίζετε μαζί με τον πρώην σύζυγό σας και όχι μόνη, και, συνεπὠς, απαιτείται καλή συνεννόηση και αρμονικές σχέσεις μεταξύ των γονέων. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο είναι σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφωνίες που προκαλούν δυσλειτουργίες και αποβαίνουν σε βάρος του συμφέροντος του παιδιού.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ