fbpx

Ο πρώην θέλει να μιλάει με το παιδί στο skype. Μπορώ να κινηθώ νομικά;

| 28 Ιανουαρίου 2015
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Με τον πρώην σύζυγό μου έχουμε χωρίσει επίσημα από τον Ιούνιο του 2013 και την επιμέλεια της ανήλικης 7χρονης κόρης μας την έχω εγώ βάση δικαστικής απόφασης. Ο λόγος χωρισμού ήταν ενδοοικογενειακή βία προς εμένα και την 14χρονη κόρη μου από τον πρώτο μου γάμο. Ο χωρισμός υπήρξε επεισοδιακός και οι σχέσεις μας ποτέ δεν έφτασαν σε ήρεμο επίπεδο. Μένουμε και οι δύο στην Αθήνα. Η επικοινωνία με το παιδί του γίνεται από μεριάς του όποτε βολεύει τον ίδιο και όχι πάντα σε μέρες και ώρες που έχουν συμφωνηθεί και δεν του αρνούμαι το να την παίρνει είτε για βόλτα, είτε για διανυκτέρευση σπίτι του είτε στο τηλέφωνο παρά μόνο όταν αυτό διαταράσσει το σχολικό ή οικογενειακό πρόγραμμα του παιδιού. Επειδή τις περισσότερες φορές η κόρη μας επιθυμεί να τον δει δεν θέλω να διαταράξω τις μεταξύ τους σχέσεις και προσπαθώ όσο μπορώ να κρατώ τις ισορροπίες. Πριν από λίγες μέρες λόγω Χριστουγέννων της αγόρασε ένα tablet που συνδέεται στο internet μέσω wifi το οποίο γνωρίζει ότι υπάρχει στο σπίτι μου. Της κατέβασε ως εφαρμογή στο tablet το πρόγραμμα skype για να μπορεί όπως δήλωσε στην ίδια την κόρη του αλλά όχι σε μένα (γνωρίζοντας την αντίθετη θέλησή μου επί του θέματος) να επικοινωνεί μαζί της μέσω βιντεοκλήσης. Το πρόγραμμα το απεγκατέστησα άμεσα και διέκοψα την δυνατότητα σύνδεσης του tablet με το wifi. Θα ήθελα να μάθω αν είναι α)παράνομο αυτό που έπραξε ο πρώην σύζυγος β)αν με την πράξη αυτή μπορώ να τον κατηγορήσω νομίμως πως εξέθεσε την 7χρονη ανήλικη κόρη μας σε κίνδυνο γ)τι ευθύνες μπορεί να υποστώ εγώ αν εγκαταστήσει εκ νέου το skype στο tablet της κόρης μας και με κατηγορήσει με την σειρά του ότι την εκθέτω εγώ σε κίνδυνο και δ)αν είναι θεμιτό να κινηθώ και νομικά σε εισαγγελέα. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και σας εύχομαι μια πολύ καλή χρονιά.».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή φίλη,

Καταρχήν το θέμα που θίγετε άπτεται της διαφοράς γονικής μέριμνας και επιμέλειας. Γονική μέριμνα είναι το δικαίωμα και υποχρέωση και των δύο γονέων του ανήλικου τέκνου, που περιλαμβάνει την επιμέλεια, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορά στο πρόσωπο ή την περιουσία του με απώτερο στόχο το συμφέρον του παιδιού και τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν σημαντικά ζητήματα για την ανατροφή του τέκνου, όπως τη μόρφωση, την επαγγελματική του εκπαίδευση κλπ. Η επιμέλεια αποτελεί επιμέρους δικαίωμα και καθήκον της γονικής μέριμνας, και περιλαμβάνει την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευση του ανήλικου τέκνου, την τροφή, το ντύσιμο, την υγεία του τέκνου, την ονοματοδοσία, την θρησκευτική διαπαιδαγώγησή του, τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής κλπ. Συνεπώς, εσείς ως έχουσα την επιμέλεια της ανήλικης θυγατέρας σας έχετε την ευθύνη για τα ανωτέρω ζητήματα.


ADVERTISEMENT

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα δικαστήρια μας δεν ενθαρρύνουν τις ακρότητες και τις υπερβολικές συμπεριφορές. Ως εκ τούτου, η αντίθεση του ενός γονέα σε μία ενέργεια του άλλου (την στιγμή που και οι δύο έχουν και ασκούν εκ του νόμου το δικαίωμα της γονικής μέριμνας) πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς και βάσιμα και πάντοτε να στοχεύει αντικειμενικά στην προστασία του συμφέροντος του τέκνου. Σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια μας κρίνουν ότι το δικαίωμα επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα είναι εξαιρετικά ισχυρό και δεν περιορίζεται, εκτός εάν μπορεί να αιτιολογηθεί επαρκώς ότι η επικοινωνία αυτή θα είναι επιβλαβής για το παιδί ή το θέτει σε σοβαρό κίνδυνο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η εγκατάσταση της εφαρμογής skype στο tablet της 7χρονης θυγατέρας σας και η χρήση του μπορούν να ελεγχθούν από εσάς ώστε να είναι επωφελής για το παιδί και να εξυπηρετεί μόνο την επικοινωνία του με τον πατέρα. Η απεγκατάσταση της εφαρμογής θα μπορούσε να αποβεί και εναντίον σας με τον κατάλληλο δικηγορικό χειρισμό.

Εν κατακλείδι θεωρώ ότι (α) αυτό που έκανε ο σύζυγός σας δεν είναι παράνομο, (β) θα πρέπει να υπάρχει σαφής, συγκεκριμένη  και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την έκθεση του παιδιού σε κίνδυνο, (γ) δύναται να εγκαταστήσει εκ νέου την εν λόγω εφαρμογή – η χρήση της δεν συνιστά έκθεση σε κίνδυνο, παρά μόνο εάν υπάρχουν σαφή και συγκεκριμένα περιστατικά που να το αποδεικνύουν, (δ) θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε τον εισαγγελέα, αλλά θεωρώ ότι ο νόμος και η νομολογία των δικαστηρίων μας δεν θα του επιτρέψουν κάτι επιπλέον από τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

*Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι τυχαία και δεν απεικονίζει τα πραγματικά πρόσωπα.

Η κυρία Όλγα Σαββίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ