Ο πατέρας της κόρης μου έμπαινε μαζί της στο μπάνιο. Είναι σεξουαλική παρέμβαση;

0

«Πρόσφατα ανακάλυψα μετά από εξομολόγηση της εννιάχρονης κόρης μου, ότι ο μπαμπάς της όταν έμπαινε στο μπάνιο μαζί της, έβγαζε το εσώρουχό του μπροστά της και ήταν τελείως γυμνός μαζί της, στην ντους καμπίνα. Το παιδί ακόμα δεν έχει εξομολογήσει κάτι επιπλέον, αλλά εκφράζει ακραίο έντονο αρνητισμό στον μπαμπά και στην ιδέα να παραμείνει μόνο μαζί του, δεν θέλει να μιλήσει καν μαζί του πλέον.

Συνεργάζεται τις τελευταίες 4 ημέρες με παιδοψυχολόγο, ο οποίος πιστεύει ότι υπάρχουν ενδεχόμενα άλυτα, που το παιδί ακόμα κρύβει. Διεξάγεται και έρευνα εισαγγελική με πραγματογνώμονα παιδοψυχίατρο, που πίεσε το παιδί να βρεθεί με τον μπαμπά ως αποτέλεσμα το παιδί να αρνείται να βρεθεί και με τον πραγματογνώμονα πλέον.

Δικηγόρος της πόλης μας έχει αναλάβει την υπόθεση χωρίς καμία πραγματική κίνηση ακόμα και έτσι παραμένουν πολλά ερωτήματα και άλυτες αμφιβολίες, αλλά και συμβαίνουν πολλά, εφόσον στην υπόθεση έχουν ανακατευτεί και η δύναμη και το χρήμα.

Θεωρείται σεξουαλική παρέμβαση ο γυμνισμός του μπαμπά στο μπάνιο, εφόσον το θέμα συζητιόταν και ο ίδιος ορκιζόταν ότι ποτέ δεν βγάζει το εσώρουχο ή το μαγιό, αλλά και το παιδί συνεχίζει να έχει την αρνητική συμπεριφορά αυτή;«.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Το θέμα της ασέλγειας ή της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ενός ανηλίκου είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, που απαιτεί λεπτούς και αποτελεσματικούς χειρισμούς απέναντι στο παιδί, ώστε να μην αισθανθεί κοινωνικό στιγματισμό και ψυχική απομόνωση.

Η διερεύνηση της ψυχοσύνθεσης της εννιάχρονης κόρης σας και των πιθανώς αρνητικών εμπειριών που έχει από τον πατέρα της είναι αντικείμενο συνήθως μακροχρόνιας παρακολούθησης από παιδοψυχολόγο, ώστε να συγκεντρωθούν από την κατάθεσή του ειδικού πραγματογνώμονα όλα τα στοιχεία που θα έχουν ακόμη και ποινικές ευθύνες για το δράστη. Δεν θεωρώ ότι, με 4 μόλις συνεδρίες, ο παιδοψυχολόγος μπορεί να σχηματίσει εδραία πεποίθηση για το τι έχει συμβεί, αφού η κόρη σας δεν παραδέχεται τι έχει συμβεί.

Δείτε σχετικά: Επιτρέπεται το παιδί να βλέπει τους γονείς γυμνούς;

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα που μας υποβάλλετε, ο γυμνισμός του πατέρα στο μπάνιο πρέπει να εξεταστεί, ως προς το νομικό του χαρακτηρισμό, ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά που συνοδεύουν την πράξη.

Δηλαδή, αν τυχόν επρόκειτο για κάποιο ατύχημα που έγινε τυχαία μία φορά, ή αν συνιστά μία συνήθη τακτική του πατέρα, που προσβάλλει το παιδί ή, ακόμη χειρότερα, αν έγινε με κάποιο απώτερο σκοπό απολάνησης και ασέλγειας.

Ανάλογα με το τι από αυτά τα ενδεχόμενα έχει λάβει χώρα, κάθε πράξη έχει και διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό και φυσικά συνέπειες.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σύμφωνα με το άρθρο 337 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μηνών μέχρι 2 ετών, ενώ η ασέλγεια, σύμφωνα με το άρθρο 342 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!