fbpx

Νομικές συνέπειες όταν το παιδί αρνείται να διανυκτερεύσει στον πατέρα

| 6 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

Πολλές φορές συμβαίνει, το παιδί να μην θέλει να διανυκτερεύσει στον άλλον γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια, είτε επειδή δεν του φέρεται καλά είτε από ανασφάλεια. Κάποια παιδιά αντιδρούν ήπια κάποια πιο ακραία. Τί γίνεται όμως όταν η επικοινωνία του πατέρα με το παιδί είναι ήδη ρυθμισμένη από το δικαστήριο; Ανάμεσα στη δικαστική απόφαση και σε ένα παιδί που σχεδόν αρρωσταίνει εξαιτίας μιας ανεπιθύμητης διανυκτέρευσης, τί πρέπει να διαλέξει ο γονιός και ποιές είναι οι εναλλακτικές του; Η απάντηση στο σχετικό ερώτημα αναγνώστριας, έρχεται από τη δικηγόρο κυρία Λυδία Ζωγοπούλου, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες».

Ερώτηση
«Ο σύζυγός μου έφυγε από το σπίτι τον Οκτώβριο του 2013 και έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα για άδεια μετοίκησης και επικοινωνία τέκνου. Η αίτηση του έχει γίνει εν μέρη δεκτή ως προς την μετοίκηση επειδή έφυγε οικειοθελώς. Έχουμε ένα αγοράκι 5 χρόνων. Να σας ενημερώσω πως παρά την θέλησή μας, ακολουθούμε την απόφαση του δικαστηρίου γιατί εγώ δεν επιθυμώ την διάλυση της οικογένειας μου. Στην προσωρινή απόφαση γράφει για διανυκτερεύσεις, ο σύζυγος μου πήρε παρά την θέληση του παιδιού για διανυκτέρευση και με την απειλή του δικηγόρου το παιδί για μία εβδομάδα την Πρωτοχρονιά όπως έλεγε η απόφαση, μετα απο 15 μέρες πάλι ηταν το Σαββατοκύριακό του με διανυκτέρευση και πάλι το παιδί, του δήλωσε ότι δεν θέλει να κοιμηθεί στο σπίτι του μακριά απο την μαμά του και πάλι με την απειλή του χαρτιού και καθοδήγηση τον υποχρέωσε να διανυκτερεύσει στο σπίτι του. Πάλι σήμερα ειναι το ΣΚ του συζύγου μου και αποβραδής ο μικρός του είπε οτι δεν θέλει να κοιμηθεί. Τις προηγούμενες φορές δέχτηκα την διανυκτέρευση με την ελπίδα να τον φέρει πίσω το βράδυ αφού ήταν επιθυμία του παιδιού αλλά δεν το έκανε. Επίσης πέραν του ότι δεν σεβάστηκε την επιθυμία του παιδιού, και τις 2 φορές ο μικρός επέστρεψε σοβαρά αρρωστος. Τόσο ο σύζυγος μου όσο και ο δικηγόρος του, υποστηρίζουν ότι ένα παιδάκι 5 ετών δεν έχει άποψη. Εγώ απο εδώ και πέρα θα αποδεχτώ την επιθυμία του παιδιού (ως προς την άρνηση της διανυκτέρευσης) και θα προτείνω στον σύζυγο μου, να έρχεται σπίτι το Σάββατο να το βλέπει και την Κυριακή να τον παίρνει το πρωί και να τον επιστρέφει το απόγευμα. Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή μου έχει κάνει αγωγή για την οριστικοποίηση των μέτρων, υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθώ για άρνηση επικοινωνίας; Δεν αρνούμαι επικοινωνία αλλά προσπαθώ να βρω ένα τρόπο ώστε και το παιδί να ειναι ήρεμο γιατί λόγω αυτής της καταστασης η ψυχολογική του υγεία έχει κλονιστεί πάρα πολύ αλλά και ο σύζυγός μου να βλέπει το παιδί».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Λυδία Ζωγοπούλου, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Κατά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης η άσκηση της γονικής μέριμνας ρυθμίζεται, όπως άλλωστε αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ερώτημα, από το δικαστήριο. Αν υπάρχει συμφωνία των γονέων σχετικά με το ποιος θα ασκεί τη γονική μέριμνα, το δικαστήριο συνήθως τη δέχεται και ρυθμίζει το δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα που δεν ασκεί τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση που ασκεί και αυτός τη γονική μέριμνα αλλά δεν έχει την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου και έτσι δε διαμένει μαζί του, έχει και πάλι το δικαίωμα επικοινωνίας. Το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας ρυθμίζεται στο άρθρο 1520 ΑΚ σύμφωνα με το οποίο ο γονέας με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Τα σχετικά με την επικοινωνία κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο.

Βασικός σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας είναι η διατήρηση του ψυχικού δεσμού μεταξύ γονέα και τέκνου, της προσωπικής σχέσης, η αποτροπή της μεταξύ τους αποξένωσης και η ικανοποίηση των αισθημάτων αγάπης, συμπάθειας, στοργής και ενδιαφέροντος μεταξύ τους.


ADVERTISEMENT

Προφανώς η ανησυχία σας, στην περίπτωση σας, όπου υπάρχει ρυθμιστική της επικοινωνίας απόφαση και επιθυμείτε να παρεκκλίνετε από αυτήν,  αφορά το ποινικό αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης και συγκεκριμένα της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που όρισε τον τρόπο επικοινωνίας με το τέκνο του.

Η ρυθμιστική της επικοινωνίας  δικαστική απόφαση καθορίζει με λεπτομέρεια τα ζητήματα του τόπου, του τρόπου, της διάρκειας και της συχνότητας της επικοινωνίας καθώς και του τόπου παραλαβής και παράδοσης του τέκνου. Όσον αφορά συγκεκριμένα το επίμαχο ζήτημα της διανυκτέρευσης στην οικία του πατέρα ως δικαιούχου του δικαιώματος επικοινωνίας έχει κριθεί νομολογιακά πως για τέκνο νηπιακής ή πολύ μικρής ηλικίας, ως τριών ετών δεν ενδείκνυται η παραμονή τη νύκτα στην οικία του δικαιούχου γονέα, αφού έχει ανάγκη ειδικών περιποιήσεων και φροντίδων που προαπαιτούν συνέχεια, σταθερότητα και το συνήθη τρόπο αντιμετώπισης τους στο οικείο και ασφαλές περιβάλλον της μόνιμης κατοικίας του τέκνου.

Δυστυχώς κάθε πράξη ή παράλειψη, η οποία τελείται από πρόθεση και ενέχει είτε πλήρη παρεμπόδιση της δικαστικά επιβαλλόμενης επικοινωνίας ή έστω και απλή παρέκκλιση από αυτή, όπως στην περίπτωσή σας εμπίπτει στην έννοια παράβασης της απόφασης. Συνέπεια θα είναι δύο εναντίον σας δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες η μία θα αναγνωρίζει την παράβαση και η δεύτερη που επακολουθεί την κοινοποιηθείσα πρώτη θα εκτελεί  τη χρηματική ποινή και την προσωπική κράτηση που προβλέπονται ως κυρώσεις, αν βέβαια ο πρώην σύζυγός σας κινηθεί εναντίον σας.

Μπορείτε βέβαια να κάνετε αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης απόφασης ρύθμισης της επικοινωνίας, όπου θα επικαλείσθε απαραιτήτως, όμως τη μεταβολή των συνθηκών, το συμφέρον του τέκνου και την προτεραιότητα της ψυχοσυναισθηματικής του υγείας καθώς και θα προσκομίζετε, αν είναι δυνατό, το ίδιο το τέκνο κατά την εκδίκαση της μεταρρυθμιστικής σας αίτησης προκειμένου να εκφράσει το ίδιο δια ζώσης τη γνώμη του, την οποία το δικαστήριο οφείλει να συνεκτιμήσει ανάλογα με την ωριμότητά του.

Ως τότε το καλύτερο θα ήταν η επανάληψη για προσπάθεια εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης, ώστε το βράδυ του Σαββάτου να επιστρέφει το παιδί σε σας ή να κοιμάστε εσείς κοντά του στην οικία του πατέρα του και έτσι να αποφευχθεί οποιοσδήποτε περαιτέρω πιθανός ψυχικός τραυματισμός του παιδιού. Άλλωστε το όριο ηλικίας των τριών ετών που έχει θέσει η νομολογία για να απαγορεύσει τη διανυκτέρευση στην οικία του άλλου γονέα δεν απέχει και πολύ από τα 5 έτη στα οποία βρίσκεται ο γιος σας, δεδομένου μάλιστα του πιο αργού «απογαλακτισμού» κάποιων παιδιών σε σχέση με κάποια άλλα. Το να αρνηθείτε τώρα τη διανυκτέρευση του παιδιού και να το αποσπάσετε η ίδια το βράδυ του Σαββάτου δε θα το προτείναμε, αφού το δικαίωμα του πατέρα να ασκήσει  την επικοινωνία, όπως ακριβώς προβλέπεται στην απόφαση μπορεί να επιφέρει εναντίον σας συνέπειες αφού του επιτρέπει να κινηθεί εναντίον σας για παράβαση δικαστικής απόφασης και να ζητήσει την απόδοση του τέκνου και χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση. Μάλιστα σε περίπτωση παρεμπόδισης του δικαιώματος επικοινωνίας ενδέχεται να κατηγορηθείτε κατά την εκδίκαση της αγωγής για κακή άσκηση γονικής μέριμνας με συνέπεια την αφαίρεση της επιμέλειας.

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ