Μπαμπάς – μαμά: Δύο σε ένα!

0

Κάποτε, η εικόνα ενός μπαμπά που μεγαλώνει μόνος τα παιδιά του μόνο μια εξήγηση είχε: ήταν χήρος και δεν είχε προλάβει ακόμα να ξαναπαντρευτεί. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας άντρας θα αναλάμβανε να μεγαλώσει παιδιά, εάν δεν είχε μόλις φύγει η σύντροφός του και δεν είχε προλάβει να την αντικαταστήσει. Η δραματική αυτή εικόνα προκαλούσε οίκτο και συμπόνια στον περίγυρο, καθώς ήταν σίγουρο ότι πίσω από αυτή είχε παιχτεί ένα δράμα.

Όπως τόσα και τόσα που έχουν αλλάξει στη σύγχρονη κοινωνία, έτσι και αυτή η εικόνα σε πολλές περιπτώσεις απέκτησε χρώμα. Από την εποχή που γυρίστηκε το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» μέχρι σήμερα πολλοί μπαμπάδες έχουν αναλάβει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να τα διαβάσουν, να τους μαγειρέψουν, να τους φτιάξουν κοτσιδάκια και να τα τρέχουν στα γαλλικά, στο μπαλέτο και στο καράτε, σαν οδηγοί ταξί. Μόνοι τους.

Πριν μερικά χρόνια, η νομολογία θεωρούσε σχεδόν αυτονόητο ότι, στην περίπτωση διαζυγίου, η επιμέλεια των παιδιών περνάει αυτοδικαίως στη μητέρα. Υπήρχαν όμως πολλοί πατεράδες, που θεωρούσαν μεγάλη αδικία να στερούνται τα παιδιά τους λόγω του φύλου τους, όταν μάλιστα συχνά η μητέρα για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να υποστηρίξει σωστά το ρόλο της.

Στη σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι άνδρες αποδεικνύουν ότι στα δύσκολα ενός διαζυγίου μπορούν να επωμιστούν επάξια τον ρόλο του γονέα που αναλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών. Καλούνται να μάθουν έναν εντελώς καινούργιο ρόλο, τον οποίο σχεδόν ποτέ δεν διδάχτηκαν, διότι ενώ η κοινωνία προετοιμάζει λίγο ή πολύ ένα κορίτσι να γίνει μάνα, το αγόρι σπάνια θα «εκπαιδευτεί» να γίνει μπαμπάς μέχρι να πιάσει το μωρό του αγκαλιά. Που και πάλι, για τους περισσότερους, από την στιγμή εκείνη μέχρι τη συνειδητοποίηση της πατρότητας περνάει κάποιος χρόνος.

Πλέον το ζήτημα της επιμέλειας των παιδιών αντιμετωπίζεται και από τα Δικαστήρια με βάση το συμφέρον του παιδιού και όχι με βάση το φύλο των γονιών του. Υπάρχουν αποφάσεις Δικαστηρίων που δίνουν την επιμέλεια στον πατέρα, όχι γιατί η μητέρα είναι αλκοολική, ελευθεριών ηθών ή ναρκομανής, αλλά γιατί κρίνει ότι το ήρεμο περιβάλλον που έχουν ανάγκη τα παιδιά μπορεί να το εξασφαλίσει καλύτερα εκείνος.

Μάνα είναι μία και κανείς δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Όμως στις μέρες μας όλο και περισσότεροι πατεράδες μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους και είναι προς τιμήν τους ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν το κενό που αφήνει μια μάνα στη ζωή των παιδιών της.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς τους, κυρίως όμως έχουν ανάγκη από αγάπη και ασφάλεια. Καλύτερα λοιπόν ένας αδαής, αδέξιος και πελαγωμένος μπαμπάς, που παλεύει μόνος του να ενημερωθεί π.χ. για τη μόδα για χάρη της κόρης του, παρά δύο γονείς που ζουν μέσα στη μιζέρια και την ένταση «για χάρη των παιδιών τους».

Χάρη στα παιδιά κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες τους με υπευθυνότητα και όχι όταν ικανοποιούμε τις ανασφάλειές μας με οποιοδήποτε κόστος.

Αφιερωμένο στον φίλο (μετά από τόσους αγώνες) Γιάννη που μεγαλώνει τα κορίτσια του με κουράγιο και αγάπη. 

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr/