fbpx

Με απειλεί πως θα μου πάρει το παιδί όταν γεννήσω. Έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο;

| 7 Δεκεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Γειά σας, είμαι 21 ετών, και σε λίγες μέρες μπαίνω στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης μου . Ο πατέρας του παιδιού μου και εγώ δεν τα πάμε καθόλου καλά, και δεν είμαστε παντρεμένοι. Είναι άνθρωπος που ενώ είναι 28 χρονών, έμαθε να τα βγάζει πέρα μόνο από τους γονείς του και τις αδερφές του. Συνεχώς με απειλεί ότι θα μου πάρει το παιδί μόλις γεννηθεί και θα φύγει, και πως θα βάλει ως μέσο την μάνα του και τις αδερφές του, να με βρίσουν. Εγώ κανονικά εμένα στην Γερμανία, αλλά ήρθα στην Αθήνα για να μείνω μαζί του, και καταλήξαμε να μένουμε στους γονείς του. Έχουμε έρθει στην Γερμανία για να γεννήσω, το θέμα είναι πως δεν έχει δουλειά και δεν ψάχνει καν. Μου κάνει ψυχολογικό πόλεμο, φοβάμαι και δεν θέλω να μου πάρει το παιδί. Άμα πω στους γονείς μου τι γίνεται, θα γίνει χαμός και δεν θέλω ούτε να τους αγχώσω και να τους επιβαρύνω. Λέει πως θα με πάει δικαστικά, και πως θα μου το πάρει, καθώς θα ισχυριστεί ότι έχω ψυχολογικά προβλήματα, γιατί έκλαιγα συνεχώς τον 4ο και τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης, δεν άντεχα με απειλούσε και μου φώναζε, ένιωθα μόνη και ξεσπούσα σε κλάματα. Βοηθήστε με σας παρακαλώ! Μπορεί να μου πάρει το παιδί;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1510 ΑΚ: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων ( γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.» Συνεπώς η επιμέλεια αποτελεί συνιστώσα και περιεχόμενο της γονικής μέριμνας.

Βάσει του άρθρου 1515 ΑΚ: «γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου, που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί, αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας, ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους. 

Με αίτηση του πατέρα το δικαστήριο μπορεί, και σε κάθε άλλη περίπτωση και ιδίως αν συμφωνεί η μητέρα, να αναθέσει και σ`αυτόν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου».


ADVERTISEMENT

Εφόσον λοιπόν δεν έχει τελεστεί γάμος μεταξύ σας, με την γέννηση του τέκνου αποκτάτε αυτοδικαίως την άσκηση της γονικής μέριμνας του ανήλικου τέκνου (που περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου). Ενδεχομένως, αν ο πατέρας προχωρήσει σε αναγνώριση του τέκνου, το δικαστήριο με αίτηση του μπορεί να αναθέσει και σε εκείνον την άσκηση της γονικής μέριμνας, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να σας πάρει το παιδί και να μην ασκείτε την γονική μέριμνα, εκτός αν αποδειχθεί στο δικαστήριο πως  δεν ασκείτε καλώς τη γονική μέριμνα, το οποίο δεν μπορεί όμως να συναχθεί από το γεγονός ότι ξεσπούσατε σε κλάματα στον 4ο και 5ο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Γενικά, το δικαστήριο αφαιρεί την επιμέλεια από τη μητέρα μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ