fbpx

Κοινωνικό πρόβλημα που οξύνεται οι μπαμπάδες «επισκέπτες»

| 4 Ιανουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, συμπεριλαμβανομένου και του γονικού τους ρόλου καθώς και την απαξίωση της πατρότητας έτσι όπως την βιώνουν, θέτει ο Μάριος Πανάου εκ μέρους του Cyprus Fatherhood Initiative. Μια πολυσέλιδη επιστολή, η οποία συμπεριλαμβάνει και 30 προτάσεις, στάλθηκε χθες τόσο προς τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και προς όλα τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας πως ένας μεγάλο αριθμός ανδρών βιώνουν σήμερα ένα κοινωνικό πρόβλημα αφού στερούνται το δικαίωμα στην πατρότητα.

Οπως τονίζει ο Μάριος Πανάου, δυστυχώς, εξακολουθούν να επικρατούν και να αναπαράγονται από την κοινωνία μας, το νόμο και την πολιτεία, απαρχαιωμένες και σεξιστικές αντιλήψεις σχετικά με τα δύο φύλα, οι οποίες οδηγούν σε διακρίσεις εναντίον του ενός ή του άλλου φύλου.


ADVERTISEMENT

Ο Νόμος, η Δικαιοσύνη, αλλά και η κοινωνία ευρύτερα, με διάφορους τρόπους, αντιμετωπίζουν τον πατέρα ως δεύτερης κατηγορίας γονιό. Η αντίληψη αυτή αναπαράγεται και διαιωνίζεται με διάφορα μέσα. Ο κ. Πανάου σημειώνει πως με τη ραγδαία όμως αύξηση του αριθμού των διαζυγίων τα τελευταία χρόνια, έχει δυστυχώς ενταθεί κατακόρυφα η απαξίωση της πατρότητας.

«Πολλοί μπαμπάδες που αγαπάνε τα παιδιά τους αντιμετωπίζονται, αντί ως γονείς, ως επισκέπτες, επιταγές διατροφής κ.λπ., ενώ πάρα πολλοί εξ αυτών αποξενώνονται πλήρως από τα παιδιά τους και η οικογένεια των πατεράδων (παππούς, γιαγιά, ξαδέρφια, θείοι…) έχει την ίδια μ’ αυτούς τύχη.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο πατέρας σ’ ένα διαζύγιο, καθώς και οι συνέπειες της απαξίωσης της πατρότητας, είναι τραγικές για όλες τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου φυσικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην Κύπρο, πέραν των δεκαεπτά χιλιάδων παιδιών, σύμφωνα και με την τελευταία καταμέτρηση πληθυσμού του 2012, ζουν χωρίς τον πατέρα τους».

Επίσης, οι επηρεαζόμενοι κάνουν λόγο για προβληματικό και απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των οικογενειακών δικαστηρίων. Eνδεικτικά αναφέρουν πως είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο ώστε να εντείνει και να διαιωνίζει τις δικαστικές διαμάχες, αντί να τις αμβλύνει και/ή να τις αποτρέπει/επιλύει. Σύμφωνα με τον κ. Πανάου η επικρατούσα φιλοσοφία είναι να δίνεται η φύλαξη μονάχα στον ένα γονιό (ως επί το πλείστον στη μητέρα), κάτι που μετατρέπει το παιδί σε «τρόπαιο», που πρέπει να κατακτηθεί, και τους δύο γονείς σε «αντιπάλους» που αμφότεροι προσπαθούν λυσσαλέα να αλληλοεξοντωθούν. Αναφέρεται επίσης και στις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται (αναβολές επί αναβολών, κλπ.), η γραφειοκρατία που επικρατεί, το ιδιαίτερα ψηλό οικονομικό κόστος που απαιτείται για τους αντιδίκους κ.ά.


ADVERTISEMENT

Τέλος, καταγράφουν μια σειρά από 30 προτάσεις για μια πραγματική επίτευξη ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του γονικού τους ρόλου.

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Πηγή: dialogos.com.cy

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ