fbpx

Η πρώην σύζυγος με χτυπούσε και θέλω την επιμέλεια του παιδιού μας. Έχω πιθανότητες να τη πάρω;

| 14 Φεβρουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Είμαι 30 χρόνων και είμαι παντρεμένος με μια γυναίκα (24) έχουμε ένα μικρό αγγελούδι τον Σεπτέμβριο θ κλείσει τα 4 χρόνια τ. Πρόκειται να πάρουμε διαζύγιο. Δυστυχώς δεν είναι επιλογή μου. Είναι επιλογή της γυναίκας μου.

Το παιδί από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε,κυριολεκτικά, είναι κολλημένο επάνω μου, αυτοκόλλητοι. Με έχει τρομερή αδυναμία. Τον αλλάζω, τον τα’ί’ζω, κάνουμε μπάνιο μαζί, με ζητάει (μόνο εμένα) πριν τον ύπνο. Όχι ότι δεν αγαπάει την μητέρα του ή δεν κάνει πράγματα εκείνη. Αλλά είναι σε ελάχιστο βαθμό μιας και έχει δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσωπική της ζωή και τα θέλω της . Όπως σας είπα παραπάνω θέλει να χωρίσουμε. Της ζήτησα να πάρω εγώ την κηδεμονία του παιδιού διότι μιας και είμαι κ γω παιδί που μεγάλωσα με χωρισμένους γονείς ξέρω πολύ καλά πως θα σκέφτεται, τι επιπτώσεις θα έχει, πως θα αλλάξει η ψυχική του κατάσταση. Και επίσης επειδή το έχω βιώσει είμαι σε καλύτερη φάση στο να μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα το διαζύγιο και να κρατάω τις ισορροπίες. Επίσης υπήρχαν κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας από την πλευρά της μπροστά στο παιδί και λεκτικά αλλά και σωματικά. Με αποκορύφωμα μια μέρα να ξαπλώνω με το μωρό και να το έχω στην αγκαλιά μου και να μπαινει στο δωμάτιο με ενα καλώδιο και να με χτυπάει. Και δυστυχώς βρήκε και το παιδί. Όχι σοβαρά όμως. Η γυναίκα μου δεν το δέχτηκε να πάρω την επιμέλεια και νομίζω ότι είναι και λίγο εγωιστικό . Υπαρχουν πιθανοτητες να πάρω την επιμέλεια του παιδιού ? Ή αν θα πάμε δικαστικα θα καταλληξω να βλέπω το παιδί ένα σαββατοκύριακο κάθε 2 βδομάδες,? Πράγμα που δεν θα αντεξω ούτε το παιδί.?και επίσης κατά πόσο μετραει η γνώμη του παιδιου στην ηλικία των 4-5 χρόνων γιατί πιστεύω μεχρι να τελειώσουμε τόσο θα είναι το μωρό.
Σας ρωτάω γιατί πραγματικά δεν γνωρίζω τι γίνεται αυτήν την στιγμή με την ελληνική δικαιοσύνη
Σας ευχαριστώ πολυ


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σταυρούλα Γιαννουλάτου

Αγαπητέ αναγνώστη,

από τα πραγματικά περιστατικά που εκθέσατε δεν προκύπτει εάν έχετε ήδη αποφασίσει να προβείτε σε έναρξη διαδικασίας συναινετικού διαζυγίου ακόμα και εάν αυτό  είναι πρωτοβουλία της συζύγου σας ή εαν η σύζυγός σας πρόκειται σύμφωνα με αυτά που σας έχει ανακοινωνήσει να προβεί σε άσκηση αγωγής εναντίον σας .


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1438 ΑΚ η λύση του γάμου των διαδίκων επέρχεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση η οποία μπορεί να επέλθει είτε μετά από συναινετική διαδικασία είτε μετά  από αντιδικία.

Σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου – το οποίο είναι και το πιο επιθυμητό- μπορείτε να ρυθμίσετε τα θέματα  επιμέλειας, διατροφής και  επικοινωνίας σε ένα συμφωνητικό, το οποίο και θα συντάξετε ενώπιον Δικηγόρου. Στο ως άνω συμφωνητικό μπορείτε να ρυθμίσετε ενδεχόμενη ανάθεση της επιμέλειας σας ως πατέρα, περίπτωση η οποία συναινετικα΄τουλάχιστον δεν απαντάται συχνά, μπορείτε να συμφωνήσετε συνεπιμέλεια ώστε να βρίσκεστε πολύ κοντά στο τέκνο σας καθημερινά. Και οι δυο περιπτώσεις προϋποθέτουν συμφωνία και συναίνεση της μητέρας. Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα να προβλεφθεί διευρυμένη επικοινωνία και ανάθεση της επιμέλειας  στη μητέρα, στην περίπτωση που εκείνη δεν συμφωνήσει στις άλλες δυο  περιπτώσεις.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακης βίας που αναφέρετε έχετε τη δυνατότητα να τα αναφέρετε στην αρμόδια εισαγγελεια, κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου σας. Στις περιπτώσεις αυτές, αφού πρώτα εκτιμηθεί η σοβαρότητα και η συχνότητα των περιστατικών κυρίως δια της παραπομπής σε ιατροδικαστή, γίνεται  χρήση διατάξεων δυνάμει του νόμου περί ενδοοικογενειακης βίας .

Στην περίπτωση δε που η αγωγή διαζυγίου ασκηθεί από τη σύζυγό σας θα πρέπει εκείνη να επικαλεστεί κάποιο λογο σοβαρού κλονισμού, ο οποίος θα επιφέρει και την διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει εσεις άμεσα να  ασκήσετε αγωγη επιμέλειας άλλως επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο σας. Πολύ προσφατα δημοσιεύτηκε απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία και  απέδωσε την επιμέλεια στον πατέρα διότι συνεκτίμησε πολλά στοιχεία όπως την συμπεριφορά της μητέρας προς τα παιδία, τη συχνή αλλαγή περιβάλλοντος διότι εκείνη μετέβαινε συχνά στο εξωτερικό κα..

Ως προς το τελευταίο ερώτημα σας ( για το εάν ο δικαστής θα ζητήσει να δει το παιδί κλπ) εκτιμάται ότι ειδικά μετά την τροποποίηση του Κωδικα Πολιτικης Δικονομίας ( άρθρο 612 επόμενα) ο Δικαστής ζητά πάντα σχεδόν να δει το παιδι και να συζητήσει μαζί του πολύ συχνά και με παρουσία παιδοψυχολόγου.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον όπως αναφέρετε, υπάρχουν περιστατικά ενδοοικογενειακης βιας καθισταται απαραιτητη η συμβουλη δικηγορου, ο οποίος  αφου  εκτιμησει την κατασταση θα κινηθει αναλογα και με τη σταση της μητερας συναινετικά ή μη.

Με εκτιμηση,

Σταυρούλα Γιαννουλάτου
Δικηγόρος LLM
Giannoulatou Law Office
Βασιλέως Κωνσταντίνου 30
2ος Όροφος, Αθήνα
Τηλ:  210-7254110//210-7254101
Web: http://www.giannoulatou-dikhgoros.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ